Titus Corlatean, despre relatia cu Ungaria: Retorica razboinica este anacronica

Miercuri, 14 August 2013, ora 20:43
1571 citiri
Titus Corlatean, despre relatia cu Ungaria: Retorica razboinica este anacronica
Foto: tituscorlatean.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a declarat, miercuri, impotriva retoricii razboinice in relatia bilaterala cu Ungaria, precizand ca este nevoie de dialog permanent cu Budapesta, inclusiv pe teme divergente.

In timpul discursului sustinut la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe a facut referire la ultimele evolutii ale relatiei bilaterale cu Ungaria, in contextul unor declaratii facute de liderul partidului de extrema dreapta Jobbik, dar si a afirmatiilor presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care a spus ca Romania isi asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei.

Liderul Jobbik: Reactiile politicienilor romani sunt isterice

"Vreau si este un gest pe care trebuie sa-l fac ca ministru de Externe. Trebuie sa spun un lucru clar: retorica razboinica este anacronica, populista si necredibila. Atunci cand iti asumi, intre ghilimele, leadership-ul impotriva unei capitale, adica impotriva unei tari si nu faci distinctia, separarea intre anumiti oameni politici si anumite atitudini extremiste si o anumita retorica si o identifici cu o tara intreaga, inseamna ca nu ai ce cauta in politica si in orice caz in politica externa", a precizat Titus Corlatean.

Antecedente

Acesta a explicat pe larg ca situatia actuala a fost generata de lipsa, in 2010, a unor reactii ferme din partea partii romane, atunci cand Guvernul FIDESZ, sprijinit de Jobbik, a adoptat o lege privind "comemorarea Tratatului de la Trianon" si una ce vizeaza acordarea cetateniei ungare, despre care a spus ca este fundamental diferita de cea romana. Ministrul de Externe a spus ca, la vremea respectiva, a fost singurul care a atentionat in legatura cu aceste doua legi.

"Aceste 2 legi trebuiau sa genereze si trebuie sa genereze reactii foarte clare politice din partea presedintelui, premierului si Guvernului si institutiilor statului. De ce? Pentru ca prima lege, privind Trianonul, stabilea foarte clar si de data asta intr-un sistem institutionalizat, structurat, o strategie foarte clara de recuperare a Bazinului Carpatic pentru natiunea ungara si de repunere in discutie a sistemului de pace de la Varsailles. Este o chestiune extrem de grava!

Iar cea de-a doua lege, a cetateniei maghiare, despre care, in mod eronat, unii oficiali ungari au afirmat ca ar fi similara cu legea romaneasca - aceasta lege va avea consecinte. (...) ", a afirmat Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a precizat ca legea romaneasca privind acordarea cetateniei este o reparatie istorica morala, pe care statul roman avea datoria sa o realizeze, iar cetatenia se acorda tuturor cetatenilor romani, indiferent de etnie sau urmasilor lor, care au pierdut-o, in vreme ce legea ungara "stabileste un criteriu etnic, e diferita si fiecare, daca se considera maghiar, poate obtine cetatenie".

Deutsche Welle: Liderul Jobbik, luat in serios de presedintele Romaniei

"E o diferenta fundamentala, numai ca lipsa opozitiei, in 2010, de la cei care aveau puterea in acel moment, genereaza astazi consecinte. Pentru ca, iata, Transilvania devine, anumite zone din tara asta romaneasca, devin un potential electoral pentru fortele politice de la Budapesta si atunci totul se transfera de la Budapesta in Romania. Ne mira? Ar trebui sa ne surprinda? Cei care vorbesc astazi, uitand ce au facut ieri si alaltaieri, cand au stat la aceeasi masa cu aceste minti infierbantate, au o responsabilitate", a spus Titus Corlatean.

Ministrul de Externe s-a referit si la faptul ca in vara lui 2010 a existat o hotarare a Curtii Internationale de Justitie, un aviz consultativ, pe tema Kosovo, care a generat o serie de reactii politice din partea unor "voci infierbantate" din Romania, care au vorbit de un precedent care trebuie folosit si au amenintat ca vor scoate oamenii in strada "pentru a pune in practica autonomia si independenta asa numitului Tinut Secuiesc". Titus Corlatean a precizat ca nici atunci nu au existat reactii din partea guvernantilor.

"Nu am auzit nici atunci, cu exceptia catorva, care constat au iesit si au spus atunci si au incriminat si au respins acest gen de retorica si atitudine politica, nu am auzit din partea responsabililor de atunci nici un cuvant. Mai mult decat atat, in aceeasi vara 2010, oameni politici importanti si vorbim de seful statului, cu acei oameni politici cu retorica nervoasa au stat la aceeasi masa, la aceeasi tabara de vara atat de mult discutata in aceasta vara", a mai spus ministrul de Externe.

Dupa Fidesz si Jobbik, inca un partid maghiar vine in Romania pentru a sustine autonomia secuilor

El a adaugat ca "cine sta la aceeasi masa cu cei care au avut aceasta retorica, nationalist-extremista si izolationista nu au credibilitate cand spun astazi ceea ce spun. Si spun asta pentru ca statul roman inseamna si majoritate si minoritate, inseamna drepturi pentru toti, inseamna ceea ce statul roman deja a facut, dar inseamna si respectarea legilor si Constitutiei Romaniei in orice moment".

Seful diplomatiei romane a vorbit de relatia cu Ungaria, "sub guvernul FIDESZ", ca fiind una complexa, "nu simpla", dar a subliniat, in repetate randuri importanta dialogului cu Budapesta, chiar pe problemele divergente, si reafirmarea principiilor din tratatul de baza dintre cele doua tari.

"Inacceptabil!"

"Avem un parteneriat european-strategic cu Ungaria si trebuie sa lucram ca acela sa prevaleze, nu tensiunile, nu retorica extremista nationalista. Dar pentru asta trebuie sa ai un dialog, sa lucrezi. Nu cu retorici razboinice prin intermediul presei, rezolvam aceste chestiuni", a spus Titus Corlatean.

Acesta a apreciat faptul ca in comunicatul MAE ungar, referitor la declaratiile liderului de extrema dreapta Vona Gabor, se face referire la parteneriatul strategic cu continut european si la dorinta de a dialoga a Budapestei.

Presa straina: Jobbik, o problema nazista importata in Romania

"E necesar dialogul si e necesar sa ne concentram pe ceea ce este important si pozitiv in relatia bilaterala, iar acolo unde suntem in dezacord - tema protectiei minoritatilor nationale prin drepturi colective sau prin autonomii teritoriale pe criterii etnice promovate de lideri politici de la Budapesta, este o chestiune inacceptabila pentru noi si este in conflict cu normele si standardele europene. Dar acest lucru prefer sa-l discutam direct cu partenerii ungari.

Am discutat la Budapesta, la Bucuresti si va trebui sa continuam sa discutam si nu sa intram in tensionari si conflicte si ca unii extremisti sa-si asume un potential conflict cu Romania. Acest lucru este inacceptabil", a conchis Titus Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Titus Corlatean Traian Basescu, #Titus Corlatean declaratii Basescu Ungaria, #Titus Corlatean Ungaria, #Titus Corlatean tratat Trianon Ungaria, #Corlatean cetatenie maghiara , #ministru de Externe