Corlatean: Asteptarile Romaniei fata de Basescu includ utilizarea dreptului de veto

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 17:43
3039 citiri
Corlatean: Asteptarile Romaniei fata de Basescu includ utilizarea dreptului de veto
Foto: MAE

Asteptarile Romaniei fata de cel care va reprezenta tara la Consiliul European de la Bruxelles - presedintele Traian Basescu - sunt de a promova interesele Romaniei, inclusiv utilizarea dreptului de veto, este de parere ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

"Pozitia Romaniei nu este una izolata, sunt si alte state membre care ne impartasesc punctul de vedere, atat in ceea ce priveste politica de coeziune, cat si politica agricola comuna. Acest lucru a fost reflectat si de ultima reuniune de la Bruxelles a Grupului Prietenii Coeziunii.

Este evident ca asteptarile societatii romanesti fata de inaltul oficial care va reprezenta Romania la Consiliul European sunt de a promova fara echivoc si cat se poate de ferm interesele Romaniei, iar acesta inseamna inclusiv utilizarea dreptului de veto" a subliniat ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Acesta a facut precizarile in legatura cu declaratiile publice pe tema utilizarii dreptului de veto in contextul negocierilor din Consiliul European pe tema exercitiului financiar 2014-2020.

Potrivit MAE, modalitatea de adoptare a actelor Consiliului European este consensul. Aceasta modalitate de adoptare presupune obtinerea unui acord politic din partea tuturor membrilor Consiliului European asupra principalelor aspecte ale cadrului financiar multianual, fiecare stat membru dispunand practic de un drept de veto in privinta adoptarii cadrului financiar multianual.

In cazul in care interesele politice si economice majore ale unui stat membru nu se regasesc in forma finala a pachetului de negociere, iar propunerile existente nu sunt acceptabile, exprimarea dezacordului este o optiune care poate fi luata in calcul de oricare dintre Statele Membre ale Uniunii, ceea ce ar presupune practic neajungerea la consens si implicit amanarea luarii unei decizii pe subiectul respectiv pentru o alta reuniune a Consiliului European, se mai arata in comunicat.

Basescu nu il lasa pe Ponta sa mearga la Consiliul European

"In istoria Consiliilor Europene au fost astfel de situatii. Chiar negocierile cu privire la cadrele financiare multianuale anterioare au cunoscut astfel de momente. (...) Deci optiunea exista si a fost folosita de statele membre, la nivelul Consiliului European, cand au considerat ca interesele lor majore nu sunt reflectate de pachetul de negociere.

Obiectivele Romaniei in aceste negocieri sunt cunoscute si clare, iar interesele sale privind politica de coeziune si politica agricola comuna trebuie ferm si vocal protejate si sustinute in cadrul negocierilor.

Daca textul de negociere este unul inacceptabil, asa cum este cazul cu propunerea existenta la acest moment, trebuie sa spunem acest lucru partenerilor nostri, inclusiv sub aspectul optiunii pe care o avem, respectiv de a ne opune. Interesele Romaniei au fost cel mai bine reflectate pana acum de propunerile Comisiei si ale Parlamentului European", a mai transmis ministrul Afacerilor Externe.

Basescu: Nu poti sa ii spui lui Merkel iti dau un veto de nu te vezi (Video)

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca dreptul de veto se foloseste in Consiliul European doar daca unei tari i se incalca Tratatul de aderare sau i se impun conditii diferite fata de ale altor state.

"Nu te poti duce la donatori sa spui 'Doamna Merkel, daca nu-mi dai atat, eu iti trantesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin'. E ridicol. Veto-ul se utilizeaza - si eu sunt un adept al utilizarii lui - in situatia in care se incalca Tratatul", a precizat Traian Basescu, adaugand ca mecanismul unui ceasornic nu e "suficient de fin pentru a fi comparat cu finetea negocierilor care se duc in Consiliul European, cand este vorba de bani". "Dar nimeni nu tipa, nimeni nu da cu pumnii in masa si nimeni nu tipa 'noi punem veto de la intrarea pe usa'", a mai spus seful statului.

Ponta: Declaratiile lui Basescu sunt neserioase si ridicole. Ma confunda cu Boc

Prim-ministrul Victor Ponta a sustinut ca Traian Basescu pune pe primul loc relatiile sale personale, in detrimentul Romaniei, atunci cand spune ca nu este cazul sa se vorbeasca de utilizarea dreptului de veto la Consiliul European.

"Am inteles pana acum ca va pune pe primul loc interesele Romaniei, dar astazi parea ca-l intereseaza mai mult relatia cu doamna Merkel. Declaratiile din aceasta seara au fost identice cu cele ale purtatorului de cuvant al ARD, Traian Razvan Ungureanu, la fel de neserioase si de ridicole", a spus premierul.

Traian Basescu va reprezenta Romania la summitul extraordinar al Consiliului Europei, care va avea loc pe 22-23 noiembrie la Bruxelles.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Corlatean drept veto Romania, #Corlatean veto Basescu, #Romania veto Consiliul European, #Romania drept veto, #drept veto Romania UE, #MAE veto Romania Consiliul European , #ministru de Externe