Corlatean, despre ministrul suedez "furios" pe Romania: Are un profil cam nervos

Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:35
2388 citiri
Corlatean, despre ministrul suedez "furios" pe Romania: Are un profil cam nervos

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, este de parere ca ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, este in campanie electorala si foloseste tema rromilor pentru a castiga voturi.

In opinia lui Corlatean, Ohlsson are un profil "usor cam nervos", scrie Mediafax.

"Nu neaga nimeni faptul ca exista o problema legata de integrarea rromilor in diferite societati europene, dar de aici a folosi, chiar si in state nordice, si acest lucru este surprinzator, aceasta tema pentru a castiga voturi si pentru a ofensa un guvern si o tara cum este cazul Romaniei e o chestiune inacceptabila", a precizat ministrul de Externe.

Seful diplomatiei romane a precizat ca in Suedia vor avea loc alegeri in curand, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micut, la limita intrarii in Parlament".

Corlatean a povestit ca s-a intalnit cu Ohlsson anul trecut, in Suedia. "Ii cunosc profilul, calificat in Suedia ca usor cam nervos inclusiv in viata politica", a spus Corlatean.

Ministrul de Externe a reamintit faptul ca ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat, marti, ca nu s-a pus problema refuzarii unor cooperari. "Nu in sensul in care doamna ministru sugera, a unui mecanism de monitorizare europeana pentru Romania, nu. Asta este inacceptabil si nici Comisia Europeana nu accepta acest lucru", a precizat Titus Corlatean.

Un ministru suedez e furios pe Romania din cauza rromilor: Ma innebuneste sa vad asta

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, s-a declarat intristata si furioasa ca discutiile secrete cu Romania pe tema rromilor au esuat.

"Avem un fel mai empatic de a privi acesti oameni. Cred ca alte tari, printre care si Romania, sunt surprinse de cum vedem noi lucrurile", a declarat Ohlsson marti pentru Dagens Nyheter, potrivit thelocal.se.

Guvernul suedez a organizat intalniri cu usile inchise cu colegii romani in ultimele luni si le-a cerut acestora sa foloseasca mai bine fondurile UE pentru a-i ajuta pe cei mai saraci cetateni ai tarii, multi apartinand minoritatii rrome. Discutiile au esuat, insa, spre intristarea si dezamagirea ministrului.

"Ma innebuneste sa vad lipsa de interes in aceasta chestiune", a explicat aceasta.

Eugen Teodorovici, ministrul roman al Fondurilor Europene, a negat insa, marti, ca Romania ar fi stopat negocierile pe tema rromilor si a catalogat drept "un pumn in gura" aruncat Romaniei declaratia oficialului suedez.

"Sunt profund ingrijorat de 'furioasa' pozitie exprimata recent de ministrul suedez Brigitta Ohlsson si de abordarea total nedreapta si nediplomatica fata de Romania. Tara noastra nu a refuzat si nu va refuza niciodata o propunere de colaborare bilaterala primita din partea unui stat membru al Uniunii Europene! Romania a fost si ramane deschisa oricarei forme de cooperare in acest sens.

Guvernul pe care il reprezint a spus-o in nenumarate randuri: declaratiile de bune intentii trebuie sa se transforme in fapte concrete si exact asa si este. Asadar, exista nu doar interes, ci si vointa politica din partea autoritatilor romane in utilizarea fondurile europene de care beneficiaza, in absolut toate domeniile", a aratat Teodorovici intr-un comunicat MFE.

Romania a utilizat numai o treime din fondurile structurale de la Bruxelles si numai o mica parte din acesti bani a fost utilizata pentru a ajuta comunitatile de rromi.

Bucurestiul se opune, in discutiile cu suedezii, alcatuirii unui comitet de experti europeni care sa se asigure ca fondurile alocate de Bruxelles sunt utilizate pentru integrarea rromilor, a aratat Ohlsson. Suedezii sunt direct interesati de aceasta problema intrucat Suedia a devenit o destinatie importanta pentru rromi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Titus Corlatean ministru suedez rromi, #ministru suedez rromi , #ministru de Externe
Comentarii