Corlatean explica atacul impotriva imigrantilor romani: Cand unii esueaza la guvernare apar frustari

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 11:50
2657 citiri
Corlatean explica atacul impotriva imigrantilor romani: Cand unii esueaza la guvernare apar frustari
Foto: Arhiva

Ministrul de Externe Titus Corlatean a vorbit despre vizele pentru Statele Unite, dar si despre problema imigrantilor romani din Marea Britanie, sustinand ca cei mai multi dintre acestia muncesc acolo legal si isi platesc impozitele.

Corlatean a sustinut, intr-un interviu acordat Digi24, ca printre prioritatile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de anul acesta se numara consolidarea "rolului profilului Romaniei atat in familia europeana, cat si in cea euroatlantica".

"Sa nu uitam faptul ca Romania are pana la sfarsitul lunii iunie al acestui an presedintia procesului de cooperare sud-est europeana, se incepe cea mai importanta forma de cooperare regionala, suntem interesati de Marea Neagra. Bineinteles, una din marile, marile prioritati este Republica Moldova si traseul sau european", a afirmat Corlatean.

Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

De asemenea, ministrul a precizat ca Romania trebuie sa indeplineasac anumite obiective in plan european pentru a putea avea crestere economica, dar mai ales reducerea somajului, in special in randul tinerilor.

"Dorim atingerea unor obiective sau avansarea catre obiective importante fixate pentru Romania. In plan european suntem interesati de acele masuri si de implementarea lor care sa conduca la cresterea economica, la reducerea somajului, in special in ceea ce priveste somajul in randul tinerei populatii - si din acest punct de vedere trebuie sa spun ca Romania a salutat prioritatile mentionate de noua presedintie a Consiliului Uniunii Europene, Grecia, care vizeaza exact masurile de crestere economica si reducere a somajului in primul rand in randul tinerilor", a explicat oficialul.

Problema vizelor pentru SUA ramane pe agenda

Acesta a precizat ca tema vizelor pentru SUA si Canada ramane pe agenda, mai ales in conditiile in care in anul 2013 s-a constatat o reducere a ratei de respingere a cetatenilor romani care doreau sa obtina astfel de documente.

Corlatean despre vizele SUA: Rata de respingere admisa ar putea creste la 10%

"Tema vizelor, bineinteles, ramane pe agenda - am vazut in 2013 pasi inainte cu reducerea acelei rate de respingere a cererilor pentru vize, vom face pasi inainte, si bineinteles celelalte parteneriate strategice pe care le avem.

Suntem interesati de atingerea unor obiective concrete, va dau un singur exemplu, suntem ferm angajati pentru a avansa in relatia bilaterala buna cu Canada, pentru eliminarea vizelor pentru cetateni romani care calatoresc in Canada", a lamurit Corlatean.

In contextul in care patidele de extrema dreapta, nationaliste, capata tot mai multa putere in tari precum Germania si Franta, ministrul a precizat ca frustrarea sta la baza acestui fenomen si ca atat Uniunea Europena, cat si Romania trebuie sa faca eforturi pentru combaterea acestuia si pentru prosperitate.

Marine Le Pen: Franta sa se opuna ridicarii restrictiilor pentru romani si bulgari

"Atunci cand unii esueaza la guvernare in a oferi solutiile economice-sociale asteptate de cetateni, exista o frustrare la nivelul unei categorii destul de largi de cetateni traditional bogate, prospere (...).

Acesta este motivul pentru care noi trebuie sa ne concentram dincolo de a mai face foarte multa politica si retorica pe care noi am combatut-o din Romania cu foarte multa energie din 2013, trebuie sa ne concentram printr-un efort european, dar si national, pentru mai multa prosperitate, crestere economica", a detaliat ministrul.

Sunt si infractori romani in Regat, dar sa nu se generalizeze

Acesta a vorbit si despre problema imigrantilor romani din Marea Britanie, sustinand ca acestia sunt cetateni europeni si au garantata libertatea de miscare. El a mentionat ca statul roman colaboreaza cu autoritatile britanice in ceea ce priveste infractorii romani, insa aceasta retorica nu trebuie sa fie generalizata.

"Cei care sunt in interiorul Uniunii Europene, cazul romanilor, ei sunt cetateni europeni si au garantata libertatea de miscare si de munca in interiorul Uniunii Europene (...).

Corlatean: Romanii au contribuit la economia Marii Britanii

Nu doar documentul pe care l-am convenit in cadrul vizitei in Marea Britanie, dar si cele spuse acolo, in mod specific in acel document oficial public, au fost un gest de reparatie pentru comunitatea provenind din Romania, oameni care in marea lor majoritate sunt bine integrati in societatea britanica, contribuie si au contribuit la cresterea economica, la prosperitate in societatea britanica, isi platesc taxele si impozitele si trebuie respectati.

Daca exista altii care gresesc, care incalca legea, da, acolo cooperam. Prin serviciile de politie, prin judiciar, prin parchete si cooperarea este chiar foarte buna, dar trebuie sa stim sa limitam retorica asta", a conchis ministrul de Externe.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Titus Corlatean roamani Marea Britanie, #Titus Corlatean vize SUA, #Titus Corlatean partide extrema dreapta, #Titus Corlatean prioritati MAE , #ministru de Externe