Corlatean: Romania poate impartasi altora din experienta acumulata in procesul sau de democratizare

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 18:06
1837 citiri
Corlatean: Romania poate impartasi altora din experienta acumulata in procesul sau de democratizare
Foto: Guvernul Romaniei

Romania poate impartasi tarilor din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu experienta sa, dar si greselile din propriul proces de democratizare, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Titus Corlatean, la o conferinta dedicata statelor din aceste zone.

"Evenimentele prilejuite de Primavara araba i-au facut pe europeni sa realizeze ca este nevoie de o noua abordare in relatia cu statele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Prin urmare, Consiliul Europei a elaborat o strategie avand ca scop consolidarea relatiilor cu statele din vecinatate. Obiectivul consta in transferarea de expertiza in domeniul democratizarii, al drepturilor omului, al statului de drept. (...)

Romania este dispusa sa impartaseasca propria experienta, lectiile invatate, chiar si greselile facute in propriul proces de tranzitie democratica si transformare, intrucat uneori este mai bine sa inveti cum sa eviti erorile altora", a declarat Titus Corlatean, in deschiderea conferintei internationale "Partidele politice - factori-cheie in dezvoltarea politica a societatilor democratice", organizata la Bucuresti de Ministerul de Externe si de Comisia de la Venetia.

In acest context, seful diplomatiei a evocat rolul jucat de Consiliul Europei in procesul de democratizare a Romaniei si de "armonizare a legislatiei nationale cu cea europeana".

"Aderarea la Consiliul Europei a insemnat adoptarea unor instrumente fundamentale pentru drepturile omului si a reprezentat primul pas in tranzitia democratica a Romaniei", a subliniat Titus Corlatean, adaugand ca, in prezent, Romania este "un membru activ" al organizatiei.

"Romania va continua sa promoveze cadrul normativ si instrumentele oferite de Consiliul Europei in vecinatate, fie ca este vorba de dimensiunea estica sau de cea sudica", a spus Corlatean.

Totodata, seful diplomatiei a reamintit ca autoritatile de la Bucuresti colaboreaza cu Comisia de la Venetia in vederea unei noi revizuiri a Constitutiei, asa cum s-a intamplat si in 1991 si in 2003.

"Ca dovada a increderii pe care o avem in Comisia de la Venetia, colaboram in prezent impreuna, din nou, la a doua revizuire a Constitutiei noastre", a punctat Titus Corlatean.

In marja conferintei, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti.

In perioada 18-19 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe si Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei, impreuna cu Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE/ODIHR), cu sprijinul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, organizeaza Conferinta internationala "Partidele politice - factori-cheie in dezvoltarea politica a societatilor democratice".

Conferinta este dedicata statelor din Nordul Africii si Orientul Mijlociu, avand ca obiectiv transferul de expertiza democratica, inclusiv din partea Romaniei, pentru aceste state.

Evenimentul are loc in contextul aniversarii de catre Romania a 20 de ani de la aderarea, la 7 octombrie 1993, ca membru cu drepturi depline, la Consiliul Europei.

La conferinta participa reprezentanti ai mediului academic si politicieni din Algeria, Egipt, Tunisia, Libia, Maroc, Iordania, Liban, Yemen, Palestina, Irak, precum si experti romani si straini.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Corlatean experienta democratie, #Corlatean conferinta Romania Consiliul Europei , #ministru de Externe