Corlatean se ia de Ungaria si Serbia pe tema minoritatii romanesti (Video)

Miercuri, 15 August 2012, ora 13:40
4022 citiri
Corlatean se ia de Ungaria si Serbia pe tema minoritatii romanesti (Video)

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca Ungaria este departe de ce inseamna respectarea standardelor europene de protectie a minoritatilor si a precizat ca Budapesta ii trateaza pe romani diferit de felul in care Romania trateaza comunitatea maghiara.

Intrebat cum trateaza Ungaria romanii din Ungaria, Titus Corlatean a declarat ca tratamentul este diferit, "in sens negativ".

"Diferit de modul in care Romania a tratat si ii trateaza pe cetatenii romani de etnie maghiara din tara noastra, si diferit intr-un sens negativ. Sunt lucruri discutate cu Budapesta din anii '90, incepand cu reprezentarea in parlament, un lucru de baza, un lucru elementar pentru conationalii nostri romani cetateni ai Ungariei - nu s-a intamplat acest lucru -, sunt lucruri care tin de educatia in limba materna, pasi modesti, care se soldeaza zi de zi cu o continuitate a procesului de asimilare a romanilor din Ungaria, cu un sprijin insuficient uneori mimat din partea guvernelor de la Budapesta pentru identitatea culturala, pentru presa de limba romana din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea realigioasa cu adevarat si sprijin pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria, pentru respectarea dreptului la libertatea religioasa cu adevarat si sprijin pentru Biserica Ortodoxa Romana din Ungaria", a precizat seful diplomatiei romane, marti seara, la TVR International.

Corlatean considera ca Ungaria este departe de ceea ce inseamna respectarea standardelor europene de protectie a minoritatilor.

Romanii din Timoc

Pe de alta parte, Corlatean considera ca situatia romanilor din Timoc s-a inrautatit din anumite puncte de vedere, in ultimii ani, iar tinerii nu mai stiu limba romana pentru ca nu au scoala in limba materna.

Situatia romanilor din Timoc, intre 250.000 si 300.000 de oameni, este "diferita de cea a comunitatii romanesti din Voivodina, tot din Serbia. Ceilalti din Voivodina sunt recunoscuti ca atare, ca romani, si beneficiaza de niste drepturi, si de scoala si de educatie in limba materna, presa in limba materna, religie.

Ceilalti au fost tinuti undeva jos de tot, nu sunt recunoscuti ca minoritate romaneasca nici acum. E ceva pe jumatate, cu un asa-zis Consiliu al vlahilor (...) nu scoala, nu nimic. Exista o singura biserica ortodoxa romana ridicata de parintele Boian la Malainita, in ciuda tuturor amenintarilor, tuturor amenintarilor de a distruge aceasta biserica", a declarat Titus Corlatean.

Intrebat ce va face in calitate de ministru de Externe pentru romanii din Timoc, Corlatean a declarat ca Bucurestiul trebuie sa fie "activ" in aceasta chestiune pentru a-i ajuta pe romanii din Timoc sa-si pastreze identitatea nationala, respectand suveranitatea statului sarb.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Corlatean minoritati romanesti Ungaria, #Corlatean minoritate Serbia, #romani Timoc Corlatean , #ministru de Externe