Corlatean vrea o explicatie: De ce s-a scos tezaurul din programul de guvernare?

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:25
2262 citiri
Corlatean vrea o explicatie: De ce s-a scos tezaurul din programul de guvernare?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, vineri, ca ar fi trebuit sa primeasca personal o explicatie privind scoaterea problemei tezaurului din programul de guvernare, in 2008, si a recunoscut ca Romania ar fi trebuit sa fie mai activa in aceasta chestiune in ultimii ani.

Titus Corlatean a reiterat faptul ca tezaurul Romaniei trebuie sa revina de la Moscova, subliniind ca este unul dintre obiectivele importante ale diplomatiei romane.

"Ca ar fi trebuit sa fim noi mai activi in acesti ani, da. Ca ar fi trebuit eu personal sa primesc o explicatie, de ce in decembrie 2008, atunci cand in programul de guvernare al guvernului de coalitie de la acel moment, pe care l-am scris cu mana mea - capitolul de politica externa, si am trecut o referire, in termeni inteligenti - cred eu - la tezaurul Romaniei, dupa formarea Guvernului acea formula a disparut din programul de guvernare la un capitol la care eu nu am mai fost titular, cel de politica externa", a precizat ministrul de Externe, la conferinta "Supravietuire prin diplomatie", ocazionata de aniversarea a 150 de ani de diplomatie romaneasca.

Cristian Diaconescu: Tezaurul Romaniei de la Moscova putea fi recuperat in 1992

"Dar ca pozitie de principiu, aceasta chestiune este de importanta mai mult decat simbolica. E o chestiune care tine de identitatea noastra si de modul in care intelegem sa ne asumam interesele romanesti", a mai spus ministrul de Externe, referindu-se la faptul ca in ultimul timp "s-a tot discutat, mai mult sau mai putin informat" despre subiectul tezaurului romanesc.

Recent, Titus Corlatean a declarat, la Antena 3, ca recuperarea tezaurului ramane o prioritate pentru Ministerul de Externe, iar realizarea obiectivului depinde si de un "dialog politic functional" cu Rusia.

In replica, la 29 octombrie, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, scria, pe blogul sau, ca "tezaurul Romaniei a redevenit o tema de campanie electorala. Ori de cate ori se produce o schimbare la varful diplomatiei romane, apar din pacate si reprezentatiile de barbatie si intelepciune de la care protagonistii asteapta beneficii de perceptie".

Totodata, Cristian Diaconescu mai nota ca "sansele de reusita intr-un astfel de demers nu tin catusi de putin de nivelul relatiei politice cu Federatia Rusa, cat de determinarea cu care Romania isi exercita, intr-o forma sau alta, dreptul de a-si recupera tezaurul".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Corlatean tezaur Romania, #Corlatean tezaur program guvernare, #Corlatean tezaur Romania Rusia , #ministru de Externe