MAE vs. Papahagi: Nici Antonescu, nici Corlatean nu coordoneaza activitatea ICR

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 11:08
2204 citiri
MAE vs. Papahagi: Nici Antonescu, nici Corlatean nu coordoneaza activitatea ICR

Ministerul de Externe precizeaza ca nici presedintele Senatului si nici ministrul de Externe nu coordoneaza activitatea ICR si nu sunt responsabili de politica de resurse umane a institutiei. Precizarea vine ca replica la declaratiile facute miercuri de vicepresedintele PMP Adrian Papahagi.

Acesta a criticat, prin intermediul unui comunicat de presa, numirea secretarului executiv al PSD Diaspora Valentin Iovan in functia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Roman, apreciind ca "dintr-o institutie performanta de cultura, ICR a devenit o agentie de plasare a clientelei USL".

"Partidul Miscarea Populara cere domnului istoric repetent Crin Antonescu, presedintele Senatului Romaniei, si domnului jurist plagiator Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, in a caror coordonare se afla ICR, sa inceteze agresiunea impotriva acestei institutii odinioara performante. Este inacceptabil ca niste oameni care si-au ratat cariera academica si nu pot aspira la una culturala sa se razbune cu atata furie pe ICR, si in cele din urma pe intreaga cultura romana", se arata in comunicatul PMP.

Numire controversata la varful ICR: Antonescu si Corlatean, acuzati ca se razbuna cu furie pe cultura

Intr-un drept la replica remis Ziare.com sub semnatura secretarului de stat Radu Podgorean, fost deputat PSD, Adrian Papahagi este atentionat ca nici Crin Antonescu si nici Titus Corlatean nu coordoneaza activitatea ICR.

"Este de presupus ca rafinamentul intelectual si rigoarea academica ar fi trebuit sa va indemne sa studiati, inainte de a redacta comunicatul de partid, legislatia cu privire la activitatea Institutului Cultural Roman si la rolul pe care il joaca alte institutii ale statului in raport cu acesta. Acuitatea dumneavoastra intelectuala v-ar fi ajutat sa observati ca nici presedintele Senatului si nici ministrul afacerilor externe nu coordoneaza activitatea ICR si, cu atat mai putin, nu sunt implicati in politica de resurse umane a acestuia, deci nu participa, in niciun mod, la desemnarea secretarului general adjunct al ICR. Singura explicatie pentru aceasta abordare lipsita de acuratete si plina de nuante vulgar-polemice este nevoia de a va manifesta politic, pe masura abilitatii deja cunoscute", se arata in comunicatul Ministerului de Externe

In plus, Adrian Papahagi este rugat ca, pe viitor, sa evite sa mai aduca "in spatiul meschin al discursului public politicianist o institutie care, prin natura sa, isi mentine cu rigoare neutralitatea fata de confruntarile politice interne".

"In speranta ca am inteles sensul miscarii populare pe care ati dorit sa o faceti prin indignatul dumneavoastra comunicat, va asiguram ca Ministerul Afacerilor Externe va fi, ca si pana acum, un promotor consecvent, alaturi de ICR, al valorilor culturale romanesti", se mai arata in comunicatul citat.

Valentin Iovan, secretar executiv al PSD Diaspora si fost jurist in cadrul Directiei Sanitar- Veterinare Dolj, a fost numit recent in functia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Roman (ICR), procedurile fiind in curs de desfasurare, scrie Romania Libera. Dupa ce va fi instalat in functie, Iovan va avea printre atributii si reprezentarea ICR in relatiile inter-institutionale in tara si in strainatate.

In mandatul lui Horia Roman Patapievici, functia de secretar general adjunct a fost detinuta de Valentin Sandulescu, doctor in istorie, titlu obtinut la Central European University din Budapesta, neafiliat niciunui partid politic.

Conform Regulamentului de organizare si functionare a Institutului Cultural Roman, Secretarul general adjunct face parte din conducerea ICR, compusa din: Consiliul de Conducere, Comitetul Director, Presedintele Institutului Cultural Roman, doi Vicepresedinti, Secretar General si Secretar General Adjunct.

Presedintele si vicepresedintii ICR sunt numiti si revocati in si din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Secretarul general este numit prin ordin al presedintelui ICR, iar secretarul general adjunct indeplineste atributiile delegate de catre Presedinte si Secretarul General, in atributiile sale intrand si coordonarea Biroului de Resurse Umane.

C.B.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Minister Externe Papahagi ICR, #Valentin Iovan secretar ICR , #ministru de Externe