Trimisul lui Dumnezeu in Guvernul Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 29 Iunie 2013, ora 23:50
17859 citiri
Trimisul lui Dumnezeu in Guvernul Ponta (Opinii)
Foto: arhiva Ziare.com

I-am privit intotdeauna cu suspiciune pe cei care pretind ca aud vocea lui Dumnezeu sau care sustin ca au descoperit cuvantul Sau in Biblie. Ei cred ca sunt unicii purtatori si aparatori ai adevarului, de cele mai multe ori insarcinati cu o misiune speciala, dictata sau revelata direct de o forta din alta lume.

Pornind o discutie din acest punct, ei nu sunt capabili sa o duca mai departe de granita ingaduita de textul Bibliei sau, mai rau, de propriile limite dezvaluite in urma revelatiei divine.

Cei mai onesti dintre persoanele atinse de sindromul prezentat mai sus sunt misionarii crestini ai diferitelor culte - catolici, protestanti, neoprotestanti si toate celelalte biserici crestine recunoscute sau nu oficial in diverse colturi ale lumii.

Sunt sinceri in credinta lor (de cele mai multe ori) si nu amesteca viata religioasa cu economia, de exemplu, sau politica. Cand insa un politician tine predici oamenilor, le vorbeste in numele Domnului si le spune ca doar el stie si are solutii si raspunsuri pentru problemele lor, lucrurile incep sa degenereze intr-o propaganda cu iz medieval.

Cand politicianul misionar mai este si ministru intr-un guvern, deci o persoana cu atributii si puteri executive, situatia devine atat de grava incat necesita interventia de urgenta a ratiunii.

Ghinionul Romaniei, caci despre cine altcineva sa fie vorba?, este ca ministrul respectiv raspunde de Afacerile Externe, iar mostra de misionarism pe care o oferit-o in urma cu o luna si ceva intrece pana si exercitiile de credinta ale preotilor Bisericii Ortodoxe Romane - ea insasi o institutie care a ajuns in prezent sa controleze aproape intreaga clasa politica.

Cunoasteti stirea cu Titus Corlatean care a facut inconjurul Romaniei. La sfarsitul lui aprilie, ministrul de Externe a tinut un discurs la conferinta Aliantei Familiilor din Romania despre standardele europene privind minoritatile sexuale. Predica s-a transformat in misionarism in toata regula inca de la inceput, cand Corlatean si-a enuntat raspicat premisele de la care pleaca:

"De cand am descoperit cuvantul Domnului si cuvantul Bibliei."

A citit apoi audientei un lung pasaj din "Scrisoarea lui Pavel catre romani", prezentandu-l drept un argument al pozitiei si credintei sale impotriva casatoriilor intre homosexuali.

Nicio referire la vreun studiu stiintific, nici intrebari care sa lase raspunsul in seama audientei. Doar sentinte si, mai rau, invocarea textelor sfinte in apararea ideilor politice si religioase ale ministrului de Externe al Romaniei. Totul culminand cu descoperirea "FUNDAMENTULUI" tuturor romanilor.

"E destul de greu sa mergi impotriva unui 'val' care s-a creat, dar trebuie sa o facem, pentru ca fundamentul nostru, existenta noastra, prin vointa Domnului si prin vointa Domnului nostru Iisus Hristos, este un fundament crestin. Si vointa divina ne-a creat intr-un anumit fel si asta este, cu cat lupta este mai grea, cu atat merita sa o duci mai bine" - Titus Corlatean.

Daca nu ar fi mai degraba amuzant, ar trebui sa ne inspaimantam ca un ministru de Externe dintr-un stat laic al Uniunii Europeana face o astfel de declaratie in 2013.

A vorbi despre fundamentul existential al unui popor in termeni religiosi depaseste pana si atributiile unui misionar oficial al unei biserici crestine si este cu atat mai grav ca o face un politician care mai este si ministru.

Poate ca fundamentul cultural european poate fi considerat crestin, daca insistam sa vedem istoria din perspectiva asta, insa esenta unui popor - in sensul folosit de Corlatean - pur si simplu nu exista.

Din revelatiile lui Corlatean intelegem ca romanii se nasc in mod automat crestini cu credinta in Dumnezeu, iar cine nu (mai) crede in Doamne Doamne inceteaza a mai fi roman.

Acestea sunt idei extrem de periculoase, ca sa ne exprimam rezervat, si au mai aparut in spatiul cultural si politic romanesc in perioada interbelica, fiind propagate in special de Nae Ionescu si apropiatii sai.

Dincolo de incarcatura discriminatorie pe care o contin si care poate exploda cand nici nu te astepti, aceste idei nu ajuta si nu fac bine nimanui daca sunt inoculate astfel societatii.

Altfel, e bine ca domnul Titus Corlatean are astfel de reactii hiperexcitate cand vine vorba de sex si religie, dar actioneaza cu intarziere de ore bune in cazul accidentului din Muntenegru, unde empatia crestina ar fi trebuit sa il faca sa plece imediat la fata locului.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Corlatean discurs religie, #Corlatean discurs gay, #Titus Corlatean externe , #ministru de Externe
Comentarii
Poza 3trandafiribaroi
3trandafiribaroi
rank 5
Domnule jurnalist, nu-l mai lua în râs pe Dumnezeu! Nu ai ce face?