Corlatean: Atunci cand apar acuzatii grave, un stat al UE asteapta intai sa fie intrebat

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 22:15
5232 citiri
Corlatean: Atunci cand apar acuzatii grave, un stat al UE asteapta intai sa fie intrebat
Foto: Antena 3

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, este de parere ca oficialii europeni ar fi trebuit intai sa intrebe autoritatile romane in legatura cu ingrijorarile privitoare la justitia din tara, inainte de a se exprima.

"Asta este regula: intrebi si autoritatile statului respectiv. Intrebi ministrul Justitiei, ministrul Afacerilor Europene, ministrul de Externe", a spus Corlatean, sambata seara, la Antena 3.

Acesta a afirmat ca orice stat membru al Uniunii Europene trebuie sa ia in considerare semnalele de preocupare pe care capitalele europene si oficialii europeni le ridica.

"Atunci cand apar astfel de acuzatii grave, serioase, extraodinare - schimbarea sau arestarea judecatorilor Curtii Constitutionale - elemente de manipulare crasa, asteptarea unui stat membru este de a fi intrebat.

(...) Le-am spus ca au mers pe anumite canale si prin presa. Nu am zis PPE, dar au inteles. Sunt surse politice, surse media, surse legate de ONG - uri, au oameni la Bucuresti, oameni de la Bruxelles", a explicat ministrul Justitiei.

Corlatean a relatat ca oficialii romani au avut intalniri, separat, la Bruxelles, cu vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, dar si cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, care este si cea care coordoneaza Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania.

Oameni precum Monica Macovei au recurs la manipulari crase

Ministrul Justitiei a punctat ca au avut loc discutii, dintre care "una mai aplicata cu privire la aspectele ridicate anterior de oficialii europeni", adaugand ca o singura discutie si-a atins tinta, a doua fiind "mai complicata, mai complexa".

"Paradoxal, multe dintre punctele de preocupare nu ridica semne de intrebare privind asumarea din partea statului roman", a punctat Corlatean, care a completat ca a fost nevoit sa intervina in discutia cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a-i spune "ceva foarte simplu, ca Monitorul Oficial publica daca are ce publica".

Ministrul a dezvaluit ca a intrebat, la Bruxelles, daca oficialii europeni stiu ca "CCR nu face parte din sistemul judiciar, asa ca o informatie ca ar fi fost incalcata justitia, in cazul CCR, nu este adecvata".

Titus Corlatean a acuzat PPE ca, ani in sir, a avut "o tacere totala, o cautionare", in cazul unor alte derapaje grave, "care au fost tolerate". El a dat exemplul fostului premier italian Silvio Berlusconi, al liderului Fidesz din Ungaria sau al presedintelui Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, ministrul Justitiei a explicat ca "oameni precum Monica Macovei si asemenea ei au recurs la manipulari crase, iar lucrurile astea au creat o imagine foarte proasta, nu in ultima instanta a acestui Guvern, ci a Romaniei ca stat - vorbim de aderarea la spatiul Schengen, interese serioase ale Romaniei".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Titus Corlatean suprimare justitie, #Corlatean Europa acuzatii Romania, #Romania aparare acuzatii, #Titus Corlatean raport MCV , #ministrul Justitiei