Corlatean se duce la Bruxelles sa testeze terenul pentru MCV

Luni, 21 Mai 2012, ora 10:31
1863 citiri
Corlatean se duce la Bruxelles sa testeze terenul pentru MCV
Foto: Arhiva

Noul ministru al Justitiei Titus Corlatean se duce, luni, la Bruxelles, pentru a afla care sunt sansele unui raport pozitiv pe justitie la inceputul acestei veri, sub Mecanismul pentru Cooperare si Verficare (MCV) in justitie, rezultat de care, teoretic si oficial, depinde si aderarea partiala a Romaniei la Schengen in septembrie.

Corlatean se intalneste luni dimineata cu Viviane Reding, vice-presedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, cu Catherine Day, secretar General al Comisiei Europene si cu Stefano Manservisi, director general DG Afaceri Interne, relateaza Adevarul.

Scopul vizitei: prezentarea prioritatilor Guvernului Romaniei cu relevanta pentru MCV, precum si prezentarea ultimelor progrese inregistrate in domeniul justitiei. Departamentele subordonate Secretarului General cele sunt responsabile cu intocmirea rapoartelor Comisiei Europene pentru Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, precum si de dialogul cu autoritatile romane pe aceasta tema.

Autoritatile de la Bruxelles au aflat si pe 8 martie prioritatile pe justitie ale Guvernului MRU al Romaniei, atunci cand ministrul de externe in cabinetului Ungureanu, Cristian Diaconescu, a fost si el la Catherine Day.

A iesit avansand speranta "incetarii MCV" nuantata cu varianta inlocuirii acestui mecanism "cu o alta formula" "Pe actualul sistem, am suficiente argumente sa cred destul de serios ca, intr-adevar, va fi ultimul raport pe actualul MCV", a declarat Diaconescu.

El a vorbit insa de un alt "viitor proiect" aflat in acest moment in stadiul de discutii si care ar putea inlocui MCV-ul, dar care sa se refere strict la garantia ca reformele in justitie ale Romaniei au un caracter "ireversibil", dar care sa nu mai poata fi folosit ca "instrument politic in alte domenii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Corlatean Bruxelles MCV, #raport MCV Romania, #monitorizare Bruxelles Romania , #ministrul Justitiei