Titus Corlatean: Suntem atenti la reactiile externe, chiar daca sunt pe Twitter

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 11:45
1877 citiri
Titus Corlatean: Suntem atenti la reactiile externe, chiar daca sunt pe Twitter
Foto: just.ro

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, i-a raspuns comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, care s-a declarat ingrijorata fata de situatia actuala din Romania, spunand ca Bucurestiul este atent la reactiile externe, chiar daca sunt pe Twitter.

"Reactia comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, fata de situatia din Romania nu este o pozitie oficiala. Astfel de chestiuni puse pe Twitter pot fi o reactie uneori grabita. Bineinteles ca suntem atenti la aceste reactii. Vom discuta cu toti actorii europeni implicati, pentru ca nu este de datoria lor sa intervina in dispute politice esentialmente interne. Nu s-a pus niciodata problema desfiintarii Curtii Constitutionale sau a revocarii unor judecatori", a declarat Titus Corlatean la RFI Romania.

Totodata, Corlatean s-a declarat surprins de comunicatul trimis de CCR forurilor europene: "Cu surprindere, pentru ca se vorbeste acolo de masuri preconizate, deci niste chestiuni absolut ipotetice, care stau in mintea unora dintre judecatorii CC. Eu pot intelege Opozitia, care dezinformeaza si manipuleaza si acest lucru s-a intamplat si ieri si in tara si in strainatate. Dar vreau sa va spun in termeni foarte fermi: nu s-a pus niciodata problema unor masuri care sa desfiinteze Curtea Constitutionala sau sa revoce niste judecatori.

Singura chestiune discutata a fost situatia de posibila incompatibilitate in cazul unuia dintre judecatori, care in opinia noastra, la Ministerul Justitiei, si-a incalcat norma imperativa si constitutionala, dar si cea din legea de organizare si functionare a CC, care interzice in termeni imperativi orice alta activitate publica sau privata, decat cea de judecatori, cu exceptia activitatii didactice in invatamantul superior. (...)

Nu mai spun de faptul ca insusi presedintele CC in mod cert atestat public s-a antepronuntat si sunt relatarile din mass-media, cu privire la subiectul atat de important al reprezentarii Romaniei la Consiliul European. Nici pe acest punct deocamdata nu am auzit vreo reactie a CC si sunt lucruri care pot afecta insasi valabilitatea unor decizii, care pot fi lovite de nulitate".

Magistratii Curtii Constitutionale au trimis o scrisoare Comisiei de la Venetia, in care se vorbeste despre "masurile ce se preconizeaza si prin care se incalca in mod flagrant Constitutia, normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave, prin precedentul care se creeaza si prin deprecierea imaginii internationale a tarii".

Comisarul european Viviane Reding, "foarte ingrijorata" de ce se intampla in Romania

In opinia lui Titus Corlatean, "trebuie sa ajungem, dar asta intr-o perioada de calm, de liniste si de reconfigurare a Constitutiei, in procesul de revizuire constitutionala, care oricum va trebui inceput in viitorul mandat al Parlamentului, va trebui sa ajungem la o redefinire a CC, ca sa scoatem CC de sub imperiul unor influente de ordin politic, niste numiri ce pot avea continut politic.

Nu mai zic ca in mod constant decizii importante pentru Romania au fost luate cu acel scor de 5-4, atat de comentat in presa romaneasca. Deci cred ca trebuie sa ajungem la un mecanism de functionare si de nominalizari la CC, care sa aiba in centru exclusiv caracterul profesional, cunostintele de drept constitutional si practica constitutionala ca atribute ale acestor magistrati".

Comisarul european al Justitiei si Drepturilor Fundamentale, Viviane Reding, a avut marti o scurta reactie politica la evenimentele din Romania, dupa ce Comisia Europeana a fost sesizata de Curtea Constitutionala.

Viviane Reding s-a aratat foarte ingrijorata de atacurile recente impotriva CC. "Pentru mine, un sistem juridic independent si functional este o preconditie pentru increderea reciproca acordata pe plan european", spune ea.

Citeste mai multe despre Titus Corlatean: Suntem atenti la reactiile externe, chiar daca sunt pe Twitter pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Titus Corlatean reactie Viviane Reding, #Viviane Reding ingrijorata Romania, #suspendare Traian Basescu , #ministrul Justitiei