Corlatean: Autoritatile moldovene nu au tinut cont de recomandarile UE

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 11:16
1147 citiri
Corlatean: Autoritatile moldovene nu au tinut cont de recomandarile UE

Presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a declarat in cadrul interventiei sale de marti, din plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, ca, desi explicabile, anumite concluzii si recomandari ale raportului privind alegerile din Republica Moldova sunt "dezamagitoare".

"Am putea crede ca alegerile din Republica Moldova nu constituie decat un subiect obisnuit. In realitate, tratam un subiect extraordinar care se refera la valorile noastre si care ar trebui sa ne stimuleze sa actionam. Date fiind limitele obiective de care s-au lovit observatorii care nu au putut sa vada ceea ce s-a intamplat cu adevarat in timpul procesului electoral, as putea intelege concluziile formale ale raportului. Dar daca ma refer la fond, trebuie, totusi, sa spun ca am gasit dezamagitoare anumite concluzii si majoritatea recomandarilor raportului", a declarat Corlatean, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Referindu-se la recomandarile formulate de Consiliul Europei autoritatilor de la Chisinau, parlamentarul roman a mai spus ca in ciuda recomandarilor facute de-a lungul anilor de Adunarea, Comitetul de Ministri, Curtea Europeana, Comisia de la Venetia si Comisarul pentru drepturile omului, care au cerut autoritatilor comuniste de la Chisinau sa modifice tot ce nu este conform cu standardele democratice, "nimic nu s-a realizat! De-a lungul anilor, Parlamentul European, Consiliul European si Comisia au adresat acelorasi autoritati cereri clare si precise. Ele nu au fost urmate de nici un efect".

De asemenea, presedintele Comisiei pentru politica externa a avertizat ca procesul electoral "pe care unii il califica drept corect" a generat, in realitate, "o imensa frustrare in randul cetatenilor moldoveni si in special in randul tinerilor".

"Au fost comise acte de brutalitate asupra manifestantilor, au murit oameni in sectiile de politie si tinerele au fost violate. ONG-urile si jurnalistii internationali au spus aceste lucruri", a mai spus Titus Corlatean.

Lucrarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei se desfasoara la Strasbourg in perioada 27-30 aprilie, iar in cadrul acestora, miercuri, va avea loc dezbaterea in regim de urgenta pe tema functionarii institutiilor democratice din Republica Moldova.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Titus Corlatean Moldova, #Moldova recomandari europene, #raport Moldova alegeri , #politica externa