Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV

Marti, 12 Februarie 2013, ora 21:07
4598 citiri
Olanda nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de MCV
Foto: Mae.ro

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a avut marti convorbiri oficiale cu omologul olandez, Frans Timmermans, in cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Regatul Tarilor de Jos. Timmermans i-a transmis lui Corlatean ca noul Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare.

Vizita ministrului de Externe roman a avut loc la invitatia sefului diplomatiei olandeze. Aceasta este prima vizita bilaterala a sefului diplomatiei romane de la preluarea noului sau mandat, se arata intr-un comunicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Discutiile au abordat teme de actualitate si interes comun pentru relatiile bilaterale romano-olandeze si pentru cooperarea in cadrul Uniunii Europene.

Seful diplomatiei romane a solicitat sprijinul partii olandeze in favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, si a subliniat ca autoritatile romane isi indeplinesc cu responsabilitate rolul pe care il detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana.

Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea Romaniei la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramanand insa de interes pentru Olanda. A subliniat, de asemenea, ca a transmis Parlamentului national evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru Romania, care pune in evidenta o serie de progrese semnificative facute de Guvernul Romaniei in acest dosar.

Cei doi ministri au convenit sa mentina contactul politic in perioada urmatoare pentru a explora identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pana la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013.

In ce priveste subiectul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii romani si bulgari, oficialul olandez a dat asigurari ca tara sa va respecta prevederile legale si va liberaliza accesul, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Nu in ultmul rand, MAE mai transmite ca ministrul de Externe roman a adresat omologului sau olandez invitatia de a vizita Romania in cursul acestui an, invitatie acceptata de ministrul Timmermans.

F.N.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Titus Corlatean raport MCV Romania, #Olanda raport MCV Romania, #Corlatean intalnire ministru Externe Olanda , #politica externa