Ziare.com

Politicienii romani le-au cerut celor maghiari sa dea dovada de intelepciune politica

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 21:39

   

Politicienii romani le-au cerut celor maghiari sa dea dovada de intelepciune politica
Titus Corlatean, presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei, s-a intalnit, la Budapesta, cu oficialii maghiari si le-a solicitat intelepciune politica si retinere in a mai recurge la declaratii publice care sa sustina concepte care incalca atributele de suveranitate ale statului roman.

De asemenea, Titus Corlatean a solicitat ca lucrurile discutate anterior de autoritatile romane cu partea ungara, restante de 15-17 ani, cu privire la minoritatea romana din Ungaria, sa fie onorate in perioada urmatoare, respectiv reprezentarea in Parlamentul ungar, educatie corespunzatoare in limba materna, eliminarea fenomenului de etno-business prin reprezentarea in auto-guvernarile din Ungaria a persoanelor cu identitate romana atestata, recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria ca biserica istorica si amplasarea statuii mitropolitului Andrei Saguna la Gyula, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei a mai atras atentia asupra elementelor continute in legea privind ziua solidaritatii natiunii maghiare, adoptate la 4 iunie 2010, precum si asupra declaratiilor politice publice la cel mai inalt nivel ale liderilor unguri, care se constituie in incalcari ale unor dispozitii din Tratatul de baza bilateral, Memorandumul de intelegere dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei privind legea referitoare la maghiarii care traiesc in statele vecine, semnat de cei doi prim-ministri la 22 decembrie 2001 si a altor tratate si instrumente internationale in materia minoritatilor nationale, respectiv competentele statului inrudit (en. Kin-state) pe relatia cu minoritatea inrudita, inclusiv principiile bunei vecinatati din Dreptul International Public.

Titus Corlatean a argumentat diferentele de fond dintre legea romaneasca si respectiv legea maghiara in materia acordarii cetateniei si a respins teza identitatii celor doua legi, invocata de partea ungara.

Senatorul PSD s-a aflat marti intr-o vizita oficiala la Budapesta. Din delegatia romana au mai facut parte secretarul Comisiei pentru politica externa, Radu Catalin Mardare, senatorii Raymond Luca si Viorel Badea, Andras Levente Fekete Szabo, liderul grupului parlamentar UDMR din Senat, precum si directorul general al Departamentului Relatii Parlamentare Externe din Senat, Margareta Ionescu.

Programul vizitei a cuprins intalniri la nivel parlamentar cu vicepresedintele Adunarii Nationale, Janos Latorcai, si cu presedintele Comisiei pentru politica externa a legislativului, Mihaly Balla, iar la nivel guvernamental, oficialii romani au avut discutii cu secretarul de stat politic din ministerul afacerilor externe, Zsolt Nemeth.

I.U.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1263 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce titlu !

"Politicienii romani le-au cerut celor maghiari sa dea dovada de intelepciune politica"

Dar pana acum nu au avut aceasta pretentie ?

 

au avut-o dar,.

ungurii nu si-au vazut decit interesul lor si atit,au fost in mai toate guvernele de pina acum. Ti se pare corect,..au sarit de la stinga la dreapta dupa cum au putut suge mai mult de la putere. ar trebui stersi ca partid. Poate vor veni odata legi care sa-i limiteze de la atitea "drepturi" care sint de-a dreptul aberante.

NICI O SHANSA, ASHTIA AU ALTE "ORDONANTZE" ...

Nu NUMAI din Ungaria ...
"THERE ARE" A Lot of ... Countries who scratch them under ... their UnderNeath ...

They initiate them the "AVANCE" ... :)):)):))

ungurasi joaca pe cai mari,..

ii au la mina si la picior pe PD-Listi si restul ,.asa ca draga Corlatean,degeaba. dar si cind pica acum ,n-o sa mai pupe parlament unguri niciodata,iar PD-L vor ajunge ca si PNTcD.Ajutai Doamne sa "sfirseasca incet" si sigur,cu "dictatooooorul" lor odata.

 

Dar pana acum?

Sunt curios ce progrese a avut Ministerul de Externe Roman in ce priveste punctele de discutie din articol. Ungurii isi urmaresc interesul si actioneaza de cate ori au ocazia. Noi cu ce ne-am ocupat in acelasi timp?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor