Corlatean, despre Basescu si ambasadorul Olandei: Ofensa fara precedent

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:49
4575 citiri
Corlatean, despre Basescu si ambasadorul Olandei: Ofensa fara precedent

Presedintele Comisiei de Relatii Internationale a Senatului, Titus Corlatean de la PSD, a atacat faptul ca Traian Basescu refuza sa primeasca scrisorile de acreditare ale ambasadorului olandez la Bucuresti, Johannes Hendrik Matteus von Bonzel.

"E un gest politic care incalca orice regula elementara de ordin diplomatic si protocolar. Un astfel de gest nu are precedent in Romania, nici chiar in perioada lui Ceausescu, cand Romania nu avea neaparat relatii foarte bune cu anumite state. Nici atunci acreditarea ambasadorilor sau, mai bine spus, prezentarea scrisorilor pe care ambasadorul trebuie sa le remita presedintelui nu a fost amanata atata vreme", a declarat Corlatean, pentru Ziare.com.

Vicepresedintele PSD crede ca e contraproductiv pentru interesele Romaniei sa nu-l primesti pe ambasaodrul Olandei.

"Un ambasador cand primeste, i se comunica agrementul statului in care va fi acreditat, vine in tara respectiva si primul gest pe care il face e sa depuna copia scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe, de obicei ministrului sau adjunctului ministrului, dupa care e programat intr-un termen rezonabil, pentru a inmana originalul acestor scrisori presedintelui. Intre timp, face o serie de vizite de prezentare si imi aduc aminte foarte clar, pe marti 10 ianuarie l-am primit pe ambasadorul acreditat al Olandei, in vizita de prezentare. Domnia sa a fost si la alte institutii, asa cum e protocolul.

Pe 15 ianuarie, daca nu ma insel, presedintele Romaniei a primit ambasadorii acreditati la Bucuresti in acea clasica intalnire de inceput de an. Ar fi putut sa-l primeasca pe noul ambasador olandez atunci, ar fi putut pana pe 15, ar fi putut ulterior. Intre timp, a primit ambasadori straini care au venit dupa ambasadorul olandez. E in mod clar un gest politic care incalca uzantele diplomatice si e contraproductiv pentru interesele Romaniei", a mai afirmat Corlatean.

Vehiculat de conducerea USL ca posibil ministru de Externe, Corlatean a spus si ca modul brutal in care se poarta Traian Basescu pe plan intern poate da rezultate foarte proaste daca e aplicat in relatiile intertari.

"Gesturile pe care le face domnia sa in politica interna, unele brutale, lipsite de inteligenta politica, poate functioneaza in politica interna, dar nu functioneaza in relatiile internationale. Atunci cand ai o chestiune contencioasa cu un anumit stat, asa cum e problematica Schengen in relatia cu Olanda, trebuie sa actionezi inteligent politic pentru a diminua asperitatile, pentru a incerca sa promovezi interesul statului tau altfel decat prin modalitati razboinice si neprotocolare.

Nu faci decat sa starnesti o relatie mai nervoasa, mai neprietenoasa din partea statului al carui reprezentant il tii pe tusa. N-am mai intalnit o astfel de ofensa adusa unui reprezentant al unui stat membru al Uniunii Europene, indiferent de faptul ca exista niste probleme in relatia bilaterala. Dimpotriva, interesul era sa-l primeasca pe ambasadorul olandez, sa discute cu el, sa-i transmita anumite mesaj si nu sa recurga la o procedura primitiva din punctul de vedere al relatiilor diplomatice", a conchis Corlatean.

Basescu nu-l primeste pe ambasador

Presedintele Traian Basescu pare a sta la baza unui potential scandal diplomatic, dupa ce a amanat cam mult momentul investirii noului ambasador al Olandei la Bucuresti.

Seful statului a refuzat, pana acum, investirea diplomatului olandez in Romania, cu toate ca acesta se afla in tara noastra de circa o jumatate de an, informeaza Junalul National.

Astfel, Traian Basescu intarzie momentul primirii scrisorilor de acreditare a ambasadorului olandez, aceasta masura luandu-se, de obicei, intr-un termen de doua luni de zile de la sosirea in tara a diplomatului. Aceasta durata nu a fost depasita, in ultimii ani, iar situatia actuala se pare ca se explica prin contextul relatiilor tensionate dintre cele doua tari, pe marginea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Tanya von Grool, ambasadorul Olandei la Bucuresti, si-a incheiat misiunea pe 27 octombrie 2011, fiind primit apoi la Palatul Cotroceni, conform protocolului, presedintele Romaniei multumind diplomatului "pentru activitatea depusa la Bucuresti".

Dupa cateva zile, a sosit la Bucuresti Johannes Hendrik Matteus von Bonzel, noul ambasador al Olandei. Acesta a fost primit pe 12 decembrie 2011, la Ministerul de Externe, unde a prezentat copii ale scrisorilor de acreditare, eveniment formal dupa care ar fi trebuit sa fie primit la Cotroceni. Pana la acreditarea sa, von Bonzel ramane numai ambasador desemnat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Corlatean Basescu Olanda ofensa, #Corlatean Basescu ambasador Olanda , #PSD