Corlatean: Pozitia Romaniei privind Serbia e corecta pe fond, trebuia o comunicare mai buna

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:18
2643 citiri
Corlatean: Pozitia Romaniei privind Serbia e corecta pe fond, trebuia o comunicare mai buna
Foto: Arhiva

Romania sustine in continuare parcursul european al Serbiei, dar daca vrea sa adere la UE, statul vecin trebuie sa respecte anumite criterii, printre care si drepturile minoritatilor nationale, spune presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Titus Corlatean (PSD).

El spune, la RFI Romania, ca pozitia Romaniei este "corecta pe fond". Bucurestiul a blocat acordarea statutului de candidat la UE pentru Serbia, pana cand nu va fi semnat un protocol privind minoritatile.

Titus Corlatean apreciaza ca pozitia Romaniei privind Serbia "este corecta pe fond. Romania a sustinut si sustine in continuare foarte serios si foarte ferm obtinerea candidaturii la Uniunea Europeana si viitoarea calitate de membru a UE pentru Serbia, in conditiile in care insa aceasta tara respecta intre altele criteriile politice de aderare, ceea ce inseamna si criteriul protectiei minoritatilor nationale, in special romanii din Serbia, indiferent de numele sub care sunt cunoscuti, romani sau vlahi".

Titus Corlatean crede insa ca "Guvernul si MAE in principal ar fi trebuit sa transmita semnale mai concrete partenerilor europeni inainte, pentru a nu exista aceasta surpriza. Dar pe fond, ceea ce exista ca asteptare pentru garantarea drepturilor romanilor din Serbia este un subiect de discutie bilaterala de 20 de ani si din pacate nu s-a inregistrat de atunci nici cel mai mic progres".

Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat declara ca "nu este vorba de conditii. Ceea ce a fost valabil pentru Romania, pentru Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, ca state care au dorit sa devina candidate si ulterior au negociat aderarea, respectiv criteriile de aderare, criterii economice, dar si criterii politice, iar pentru Romania cu speciala privire criteriile legate de minoritati nationale, ceea ce a fost valabil pentru noi este la fel de valabil si pentru cei care doresc sa devina membri, in speta Serbia. Deci nu este o conditionare, nu este o fortare a notei, este pur si simplu respectarea criteriilor de aderare si pozitia Romaniei este consecventa din acest punct de vedere".

Intrebat daca aderarea Serbiei la UE trebuie folosita ca moneda de schimb pentru aderarea Romaniei la Schengen, Titus Corlatean a raspuns:

"In nici un caz! Sunt procese diferite, sunt responsabilitati diferite. Vorbim in cazul Schengen de o procedura interna a UE, este treaba noastra sa convingem acel stat rebel al UE, care inca se mai opune, de faptul ca greseste.

Ce este in discutie dincoace este cu totul altceva si eu cred ca solutia inteligenta este de a gasi o formula in care statutul de candidat sa fie acordat Serbiei, pentru ca este si un interes fundamental al Romaniei in regiune, insa in conditiile in care Serbia isi angajeaza ferm raspunderea pentru progrese".

Citeste mai multe despre Corlatean: Pozitia Romaniei privind Serbia e corecta pe fond, dar trebuia o comunicare mai buna pe RFI Romania.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Corlatean Romania vlocare Serbia, #Sebia candidat UE, #UE Romania Serbia , #PSD