Corlatean: Basescu si Viktor Orban nu vor maghiari in Parlament

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 18:54
2351 citiri
Corlatean: Basescu si Viktor Orban nu vor maghiari in Parlament
Foto:infoprut.ro

Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat joi ca presedintele Traian Basescu si premierul ungar Viktor Orban s-ar fi inteles ca maghiarii din Romania sa nu mai fie reprezentati in Parlamentul de la Bucuresti si sa se divizeze electoratul maghiar.

Afirmatiile lui Corlatean au survenit dupa o vizita efectuata la Budapesta in calitate de presedinte al Comisiei de politica externa.

"Ceea ce eu am inteles din discutiile oficiale sau neoficiale cu diversi lideri ungari, eu am ferma convingere ca exista o intelegere intre Traian Basescu si Viktor Orban, liderul FIDESZ, care pentru ratiuni si interese diferite merg in aceeasi directie. Exista un interes comun pentru anul viitor al fragmentarii minoritatilor maghiare si electorilor cetateni romani de etnie maghiara din Romania, prin finantarea unui al doilea partid maghiar de catre FIDESZ aici in Romania, prin divizarea electoratului, astfel incat in viitorul parlament de la Bucuresti sa nu mai intre niciun partid care sa reprezinte etnicii maghiari din Romania", a spus Corlatean.

Senatorul PSD a sustinut ca FIDESZ nu doreste un partid puternic in Romania care sa reprezinte minoritatea maghiara in Parlament, ci doar "fragmente mici pe care sa le poata controla, care sa fie dependente de acest partid de dreapta cu accente nationaliste". El a mai precizat ca acest lucru i-ar mai ajuta pe liderii FIDESZ sa-si promoveze in continuare bussines-urile si afacerile pe le au in Transilvania. De asemenea, Viktor Orban a urmari sa atraga "foarte multe voturi" din partea noilor cetateni ungari din Romania la viitoarele alegeri.

Corlatean: Am cerut la Budapesta reprezentarea minoritatii romane in Parlamentul maghiar

Vicepresedintele PSD Titus Corlatean a declarat joi ca a solicitat in cadrul vizitei la Budapesta includerea in prevederile noii Constitutiei a unei prevederi privind reprezentarea romanilor in Parlamentul ungar, precum si incetarea declaratiilor oficiale privind autonomia teritoriala a maghiarilor

Corlatean a prezentat concluziile vizitei avute la Budapesta in calitate de presedinte al Comisiei de politica externa din Senat. Intre cele discutate cu oficialii din Ungaria, senatorul PSD a precizat ca a insistat asupra reprezentarii minoritatii romane in Legislativul ungar.

"Reprezentarea minoritatii romane in Parlament, de 18 ani discutam cu autoritatile ungare, sunt promisiuni ferme anterioare ale guvernelor din Ungaria neonorate pana in clipa de fata. Am solicitat ca in cadrul procesului de reforma constitutionala in curs la Budapesta aceasta chestiune sa fie trecuta explicit - reprezentarea minoritatii romane in parlamentul de la Budapesta", a afirmat Corlatean.

"Am solicitat autoritatilor ungare retinere, am solicitat ca aceste declaratii sa nu mai fie formulate pentru ca pot genera niste efecte nedorite", a mai precizat Corlatean, facand referire la declaratiile oficialilor ungari referitoare la obtinerea autonomiei teritoriale in Romania, afirmatii care ar incalca acordurile bilaterale.

Mai mult, senatorul PSD a sustinut ca le-a cerut oficialilor de la Budapesta o educatie "reala" in limba materna pentru romanii din Ungaria, dar si rezolvarea problemelor de reprezentare de la nivelul "autoguvernarilor" romanesti. "Aceste autoguvernari sunt capusate in permanenta de oameni, si la nivel de conducere de lideri, care nu au nimic in comun cu identitatea romaneasca, fie ca vorbim de romi, fie ca vorbim de maghiari inclusiv proveniti din Romania care au preluat inclusiv conducerea la ultimele alegeri de acum cateva luni din Ungaria, conducerea autoguvernarii de la Budapesta", a explicat social-democratul.

De asemenea, Corlatean a sustinut ca a pledat pentru recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria ca biserica istorica, dar si rezolvarea problemei legate de amplasarea statuii lui Andrei Saguna la Jula in fata episcopiei ortodoxe.

In ceea ce priveste noua lege a cetateniei maghiare, vicele PSD le-ar fi explicat oficialilor de la Budapesta ca este vorba de un act normativ care incalca principiile europene.

"Am respins foarte clar, categoric, orice similitudine invocata de partea ungara si din pacate acceptata la Bucuresti de presedintele Basescu privind legea romaneasca si respectiv cea maghiara. Legea maghiara promoveaza un criteriu etnic de acordare a cetateniei neacceptat la nivel european, promoveaza o acordare in masa, colectiva, a cetateniei si promoveaza tensiuni nenecesare. (...) Legea romaneasca este o lege europeana, ea se bazeaza pe un principiu care se numeste jus sangvinus, dreptul sangelui, cine se naste din parinti cetateni romani sau bunici cetateni romani, indiferent ca etnic a fost roman sau maghiar sau evreu, poate solicita obtinerea cetateniei prin procedura inviduala", a mai sustinut Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Corlatean Basescu Orban maghiarime, #Corlatean maghiarime intrare Parlament, #Corlatean romani Parlament Ungaria , #stiri Titus Corlatean