ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei si de incalcarea directivelor europene

Joi, 07 Septembrie 2017, ora 17:49
3783 citiri
ANRE il acuza pe ministrul Energiei de manipularea pietei si de incalcarea directivelor europene
Foto: Facebook / Toma Petcu

Declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu (foto), privind functionarea pietei reprezinta manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranta o procedura de infringement asupra Romaniei din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, sef serviciu in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).

Tobescu s-a referit la declaratiile ministrului Energiei, Toma Petcu, facute anterior, in aceeasi conferinta - "Energia in priza", organizata de ziarul Bursa - potrivit caruia o comisie parlamentara analizeaza posibilitatea de a transfera in subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE.

"In 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totusi dorim sa le schimbam. Nu putem sa spunem - imi pare rau ca domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunostinta - ca dorim ca ANRE, acest arbitru al pietei de energie, sa fie in subordinea Guvernului sau al altei entitati de natura politica. Inseamna sa ne intoarcem la anii 1990.

Dupa anii 1990, s-a considerat ca rolul acelui minister-mamut sa fie diminuat, sa fie create autoritati independente, iar coordonarea politica a ANRE ar insemna un urias pas inapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate sa fie supus niciunui partid politic, atat in fapt, cat si in teorie", a spus oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, asa-numitul Pachet de Iarna, prevede chiar si mai mult decat atat in ceea ce priveste independenta autoritatilor de reglementare, mergand pana la prelungirea mandatelor conducatorilor autoritatilor de reglementare.

Constantin Tobescu s-a referit si la declaratiile ministrului despre functionarea pietei si expirarea duratei de viata a reactorului 1 de la Cernavoda.

"In aceasta situatie, a declara din pozitii cu responsabilitate maxima, ca piata nu a functionat sau ca un reactor nu stiu ce pateste tehnic sau din alte motive, reprezinta chiar o manipulare a pietei sau o tentativa de manipulare a pietei, lucru pedepsit in momentul de fata de regulamentele Uniunii Europene", a mai spus Tobescu.

Reprezentantul ANRE a aratat ca ar fi fost mai bine ca reglementatorul si ministerul sa fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentantilor Romaniei care de alaltaieri negociaza la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al Romaniei in contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piata.

El a criticat Guvernul si pentru faptul ca nu ia masuri pentru protectia consumatorilor vulnerabili, in contextul in care pretul energiei este pe un trend crescator atat in Romania, cat si la nivel european.

"Trebuie sa tinem cont de evolutia noastra europeana, de interconectare a preturilor, iar aceste preturi ar trebui sa fie sensibil apropiate cu cele de pe plan european. Nu preturile sunt mari, ci probabil capacitatea de a suporta aceste preturi de catre consumatorul roman este mica. Prin urmare, Guvernul ar trebui sa amplifice instrumentele si sa ia masurile de protectie sociala pentru protectia sociala, in special pentru consumatorii vulnerabili", a aratat Tobescu.

El a atras atentia ca gradul de independenta energetica a Romaniei este in scadere.

Ce a spus ministrul Petcu

O comisie parlamentara analizeaza mecanismul de functionare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) si ar putea decide reorganizarea autoritatii, astfel incat unele activitati sa fie preluate de Guvern, a declarat, ministrul Energiei, Toma Petcu, anterior, in cadrul aceleiasi conferinte.

"Analizam mecanismul de functionare al ANRE, sa vedem unde se impiedica decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrilet (Niculae Havrilet, presedintele ANRE - n. red.), sunt unele probleme si de legislatie care nu le permit unele lucruri", a spus Petcu.

El a precizat ca aceasta comisie va analiza toata legislatia secundata emisa de ANRE, pentru a verifica daca aceasta este adaptata la cerintele europene.

"Daca ar fi sa ne uitam la actiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat in ultima perioada, poate este o problema nu neaparat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje in punerea in aplicare sau exista anumite lacune si ar trebui sa rezolvam asta. De-asta sunt si ei (ANRE - n.red.) parteneri in aceasta comisie", a mai aratat Petcu.

Intrebat daca se ia in calcul transferul ANRE din nou in subordinea Guvernului, ministrul a raspuns: "Nu cred, poate unele parti, poate partea de licitatie, poate partea de control. Va fi o analiza, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control si supraveghere, am putea noi sa preluam unele din acest activitati. Nu este o decizie foarte clara si, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare".

Petcu a precizat ca reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de infiintare a ANRE.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, sub control parlamentar, finantata integral din venituri proprii, independenta decizional, organizatoric si functional, avand ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Totodata, ministrul a fost intrebat daca, in opinia sa, este oportuna eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede ca toti producatorii sunt obligati sa vanda energia disponibila pe bursa, transparent si nediscriminatoriu.

"Cred ca este oportuna la ora actuala (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 - n.red.), avand in vedere evolutia pietei din ultima perioada. Noi avem cateva propuneri de mecanisme suplimentare si cred ca un lucru foarte important este cine elaboreaza, cine reglementeaza legislatia secundata. Este foarte important. Fara o legislatie secundara foarte clara si predictibila este foarte greu sa ai mecanismele de reglare a pietei", a precizat Petcu.

El s-a referit la situatia de pe bursa de energie, unde preturile au crescut in acest an cu peste 50% fata de anul trecut.

"Vom cauta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii in general", a subliniat ministrul.

Potrivit datelor prezentate de Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), media aritmetica a preturilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% fata de anul trecut pe piata spot a bursei de energie OPCOM, in conditiile in care cantitatea tranzactionata a fost doar cu 3% mai mare.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#ANRE Toma Petcu manipulare piata , #ministrul Energiei
Comentarii
Poza ScoalaTe
ScoalaTe
rank 1
Simptomele le vedem. Cauza o stim. Jos Cauza.