Ce e mai rau in cazul Grebla (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 07:52
10135 citiri
Ce e mai rau in cazul Grebla (Opinii)
Foto: Arhiva (Radio Targu Jiu)

Cazul socant al judecatorului CCR Toni Grebla, pus sub urmarire penala pentru trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat, are, cred, invataminte cu mult mai importante decat soarta celui acuzat.

Nu discut cazul in sine, vinovatia penala a dlui Grebla, pe care o vor clarifica procurorii si judecatorii. Ce ma preocupa este fenomenul care genereaza asemenea deflagratii letale pentru credibilitatea unor institutii cheie.

Intrebarea esentiala mi se pare: cum a putut ajunge un om ca Toni Grebla judecator al CCR?

Sigur, nimeni nu avea de unde sa cunoasca din 2013 acuzatiile penale la adresa dlui Grebla, dar alte lucruri nu erau secrete. De exemplu, relatia domniei sale cu Ion Bircina, cumatrul sau de la care ar fi primit bunuri si servicii in valoare de 57.000 de euro, inclusiv o masina marca BMW, doua rochii pentru sotia sa, capse si capsatoare.

Dl Bircina, a carui fiica a fost nasita de dl Grebla, nu e oricine in Gorj. In 2013 a fost condamnat in prima instanta pentru ca l-ar fi mituit cu jumatate de milion de euro pe fostul deputat UDMR Olosz Gergely. In 2012, fusese acuzat pentru marturie mincinoasa si a stat in arest preventiv.

Potrivit relatarilor din presa, la iesire a fost asteptat de o masina cu ecuson de Senat. Stiti cine ii era avocata? Mihalea Grebla, sotia lui Toni Grebla, cumatrul pe atunci senator.

Cu ce se ocupa dl Bircina? Ne-a spus cu gura lui la DNA, facand ironii cu jurnalistii: "Eu? N-am afaceri eu. Trimit tigancile la furat, la ghicit.... Mai vreti altceva? Pai da, suntem proxeneti, noi suntem proxeneti. De ce ne intreaba pe noi de Curtea Constitutionala? Noi suntem proxeneti, de astia de furam, ducem, furam...".

Cum poate ajunge judecator al CCR un om care a acceptat sa se "incumetreasca" cu un personaj care vorbeste relaxat despre astfel de infractiuni? Iar dl Grebla nici nu se jeneaza cu asta. Ne si spune ca a mai primit cate una, cate alta de la Bircina, asa, ca intre rude. Conduce masina de lux primita, nici nu conteaza mita sau cadou, de la Bircina. Masina care ma gandesc cu ce bani a fost cumparata daca Bircina spune ca nu are afaceri.

N-am nevoie de vinovatii penale, de luare de mita si grup infractional organizat. Imi este suficienta aceasta asociere de neconceput, de neimaginat pentru un judecator CCR pentru a considera ca dl Grebla nu avea ce sa caute dintr-un bun inceput in functia pe care o ocupa acum. Anturajul acesta cu iz interlop sunt convinsa ca il face, dincolo de orice considerente penale, incompatibil moral cu roba visinie.

Da, stiu, imi veti spune ca si fratele presedintelui l-a nasit pe nepotul lui Bercea Mondial. Da, si e la fel de grav, am spus-o la vremea respectiva, o spun din nou. Genul acesta de relatii, complet inacceptabile, intre oameni cu pozitii esentiale in stat si interlopi cu acte in regula reprezinta una dintre sursele nenorocirii Romaniei.

Si dl Grebla, cumatrul celui care poate glumi ca traieste din furat, cersit si proxenetism, n-a fost doar judecator CCR. A fost presedinte al Comisiei juridice din Senat, a fost unul dintre cei mai influenti senatori ai Romaniei, a luat parte la amendarea in Parlament a noilor coduri penal si de procedura penala, a luat parte la intocmirea unui statut al parlamentarilor care oferea o superimunitate alesilor.

Ce criterii poate avea ca senator, ca judecator CCR un om pe care nu il deranjeaza un asemenea cumatru si il numeste si acum "ruda"? Cine poarta raspunderea?

Sigur ca putem discuta si despre o lacuna legislativa. Dupa parerea mea, legea este cu mult prea permisiva in privinta desemnarii judecatorilor CCR. Atat sub aspectul profilului profesional - si de aceea am tot avut acolo simpli juristi, fara nicio recunoastere academica, de fapt, recompensati astfel politic pentru servicii aduse unor partide sau actori politici - cat si sub aspectul profilului moral.

Dar asa cum arata acum legea, cea mai mare raspundere le revine celor care l-au trimis pe Toni Grebla la CCR. Adica PSD in frunte cu Victor Ponta. Premierul refuza sa comenteze cazul Grebla. Ar trebui sa comenteze, este cred obligat sa dea socoteala pentru criteriile numirii. Pentru ca el in primul rand trebuia sa se asigure ca dl Grebla are un profil moral corespunzator, dincolo de eventuale aspecte penale in curs de cercetare.

Ca presedinte PSD, Victor Ponta este primul raspunzator ca in CCR a ajuns cumatrul unui personaj atat de controversat cum am vazut cu totii azi la DNA. Dar nu pot uita nici faptul ca dl Basescu, altfel foarte atent, i-a spus lui Toni Grebla la depunerea juramantului de judecator CCR: "Am convingerea ca prezenta dvs este un castig pentru Curtea Constitutionala".

"Castigul" este raul enorm pe care Toni Grebla il face institutiei din care face parte si a carei importanta nici macar nu cred ca trebuie sa o mai explic. CCR ar trebui sa fie un reper in societatea romaneasca. Si asa exista suspiciuni permanente de politizare, daca adaugam si suspiciuni legate de asocieri interlope, orice decizie a CCR isi pierde toata autoritatea morala pe care trebuie sa o aiba dincolo de autoritatea legala.

Daca tot am ajuns unde am ajuns, dl Grebla ar fi trebuit macar sa isi dea imediat demisia din functie. Nu ca recunoastere a vinovatiei penale, ci pentru a proteja imaginea Curtii Constitutionale. Sigur ca legea prevede suspendarea automata doar in momentul trimiterii in judecata, care nu se poate face fara acordul Senatului, in cazul domniei sale.

Augustin Zegrean spune ca dlui Grebla nu ii poate fi ceruta demisia. Dar judecatorii ar trebui sa fie primii oripilati de o asemenea asociere si sa se disocieze explicit de colegul lor.

Fapt este ca, atat timp cat cumatrul lui Bircina face parte din CCR, aceasta institutie poarta o pata de imagine uriasa si sufera un galopant prejudiciu de credibilitate.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Lider PNL despre Gabriela Firea: ”Probabil nu va fi la fel de exuberantă, dar o piesă extrem de importantă”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat miercuri, 24 martie, că este ferm convins că Gabriel Firea va fi o piesă extrem de importantă în angrenajul politic şi electoral al...
#Grebla urmarit penal DNA, #Grebla judecator CCR , #DNA