Toni Grebla nu mai e, oficial, judecator la CCR - cand ar putea fi numit un nou magistrat

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 14:01
2366 citiri
Toni Grebla nu mai e, oficial, judecator la CCR - cand ar putea fi numit un nou magistrat
Foto: Digi 24 (Arhiva)

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, incepand de luni, vor fi demarate procedurile pentru numirea unui nou judecator la Curtea Constitutionala, dupa ce demisia lui Toni Grebla de la CCR a intrat vineri in vigoare.

Desi Curtea Constitutionala a anuntat miercuri ca Toni Grebla si-a dat demisia, aceasta este valabila incepand de vineri, dupa cum a explicat atunci seful CCR Augustin Zegrea.

El a lamurit ca Grebla, fost senator PSD, si-a depus demisia incepand cu data de 6 februarie, urmand ca abia dupa aceea sa demareze procedurile de numire a unei alte persoane in locul sau.

Demisia lui Toni Grebla de la CCR: A depus-o, s-a luat act de ea, dar cand va intra, de fapt, in vigoare

In aceste conditii, Calin Popescu Tariceanu a precizat la Digi 24 ca, mai intai, Biroul Permanent al Senatului trebuie sa ia act de demisia lui Toni Grebla, lucru care se va intampla luni, urmand ca in aceeasi zi sa inceapa procedurile de numire a unui nou judecator.

"In primul rand trebuie sa luam act si vom demara luni procedurile pentru un nou judecator. Trebuie facute desemnari si procedura, sigur, isi urmeaza cursul firesc pana la votul din Parlament", a precizat Tariceanu.

Jurnalistii au intrebat daca este posibil ca saptamana viitoare sa fie numit un nou magistrat, insa Tariceanu a spus ca nu stie.

Si liberalii pot aspira

Intrebat daca postul de judecator vacantat de Toni Grebla ii revine PSD-ului, seful senatorilor a mentionat ca nu-si mai aminteste care a fost mecanismul de numire de data trecuta, dar ca fiecare are dreptul sa aspire, inclusiv liberalii.

"Fiecare partid are dreptul sa aspire, toata lumea, nu ma refer la unii sau la altii si va trebui sa le respectam", a subliniat el.

Cum si-a motivat Grebla demisia si care e regretul sau

Fostul judecator constitutional a spus ca a decis sa demisioneze "avand in vedere evenimentele din ultima perioada".

"Decizia nu e nici foarte usoara, nici foarte facila (sic!). Decizia mea este una personala. Colegii au luat act. Nu mi-a solicitat niciun coleg sa fac acest lucru. Am facut acest lucru pentru ca sunt un om responsabil, inteleg ce dificultati ar interveni in perioada urmatoare", a mai precizat el.

Totodata, Toni Grebla a sustinut inca o data ca el nu a devalizat banul public si a subliniat: "Nu am nicio contributie la interventia pe langa vreo institutie sau autoritate a statului in favoarea cuiva".

In schimb, el s-a justificat in legatura cu crescatoria de struti mentionata de procurorii DNA in dosar, spunand ca, in realitate, s-a implicat si a sprijinit "proiectul Dropia", la care urmau sa participe Ministerul Apararii, Ministerul Mediului, Academia de Stiinte Agricole, UNESCO Romania, UNESCO Bruxelles, "tocmai pentru a face ca (sic!) Campia Romana sa fie repopulata cu dropii".

"Nu era un proiect privat, urma sa se realizeze prin contributia si colaborarea unor institutii din statul roman. M-am implicat public in acest proiect, elaborat de specialisti (...) Nu am decat regretul ca acest proiect nu va fi finalizat", a mai adaugat el.

Judecatorul Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala si poate fi arestat

Toni Grebla, despre demisie: N-am nicio vina! Am vrut sa repopulez Campia Romana cu dropii

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Toni Grebla demisie, #nou judecator CCR, #numire judecator CCR Tariceanu , #DNA