Grebla: Selectarea procurorilor sefi ar trebui reluata

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 12:06
2111 citiri
Grebla: Selectarea procurorilor sefi ar trebui reluata

Senatorul Toni Grebla spune ca daca ar fi presedintele Romaniei, ar prefera ca procedura de selectare a procurorului general si a sefului DNA sa fie reluata. Social-democratul considera ca procedura actuala este gresita: "antrenorul nationalei de fotbal nu da anunt: cine doreste sa joace in echipa de fotbal a Romaniei, sa vina maine pe stadionul national!".

Cei doi candidati pentru posturile de procuror general, respectiv sef al Directiei Nationale Anticoruptie au primit aviz negativ de la CSM. Ultimul cuvant il are presedintele Traian Basescu.

Toni Grebla declara ca procedura de selectie este gresita.

"Am un punct de vedere personal. Procedura in sine este gresita. In momentul in care sunt antrenorul echipei nationale de fotbal nu dau anunt si zic: maine, cine doreste sa joace in echipa de fotbal a Romaniei, sa vina pe stadionul national! Eu fac o selectie, urmaresc ani de zile niste jucatori si chem 24 de oameni, din care aleg 11.

Cam asa ar trebui desfasurata si procedura acolo, adica trebuie vazuta activitatea profesionala a celor care teoretic ar putea sa ocupe o astfel de demnitate si aceia sa fie invitati la interviuri, la teste, la para-teste, la ce doriti dumneavoastra", a spus senatorul social-democrat, la RFI Romania.

Procuror general, la mica publicitate

Acesta crede ca "foarte multi oameni bine pregatiti in sistem au refuzat sa se supuna acestor teste succesive, din care unele au devenit publice, Ministerul Justitiei, CSM, presedintele Romaniei, cu atat mai mult cu cat relatia institutionala intre cele trei pe care le-am mentionat inainte era cunoscuta ca este tensionata, uneori chiar antagonica".

"In aceste conditii, oameni foarte bine pregatiti, cu o probitate morala demna de apreciat nu au venit la aceste concursuri, pentru ca nu pot sa dau anunt la mica publicitate: caut procuror general al Romaniei! Asta este rolul meu, sa-i urmaresc activitatea din facultate si pana astazi si de maine sa-l propun pentru a fi procuror general al Romaniei si nu cine doreste, sa vina la concurs, pentru ca nu suntem la concursul de intrare in magistratura. Eu sugerez ca aceasta procedura de examinare a procurorilor sa fie schimbata, pentru ca nu este pentru demnitatea functiei respective".

Toni Grebla mai spune ca, daca ar fi in locul presedintelui Romaniei, "avand in vedere avizele negative", ar prefera "sa fie reluata procedura, o procedura insa care sa se desfasoare intr-un ritm mai rapid si bine ar fi sa existe si consultare in aceasta privinta".

Citeste mai multe despre Grebla: Selectarea procurorilor sefi ar trebui reluata. Nu poti da anunt la mica publicitate: caut procuror general!, pe RFI Romania.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Toni Grebla reluare selectare procurori, #Toni Grebla numire procurori, #numire procurori sefi , #stiri Toni Grebla