Toni Grebla: La referendum ar trebui eliminat pragul, Parlamentul e suveran

Marti, 17 Iulie 2012, ora 14:38
3294 citiri
Toni Grebla: La referendum ar trebui eliminat pragul, Parlamentul e suveran
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), a declarat marti, inaintea sedintei Biroului Permanent, ca, din punctul sau de vedere, referendumul ar trebui organizat fara prag obligatoriu, acest aspect urmand a se decide in sesiunea extraordinara din aceasta saptamana.

Intrebat daca ar trebui pastrat pragul la referendum, Grebla a precizat ca "nicio tara membra a Uniunii Europene nu are prag".

"Pragul electoral inseamna, de fapt, anularea rezultatului oricarui referendum. In Elvetia, care este tara cu cele mai multe referendumuri, locale, cantonale, confederative, prezenta la vot, la referendum, este in medie de 20%, astfel incat numai doua tari ale Consiliului Europeni, din 47 de tari, Lituania si Rusia, au acest prag", a explicat presedintele Comisiei juridice din Senat.

In opinia sa, la referendum, avand in vedere ca nu vine populatia la vot, ar trebui eliminat pragul, pentru ca, altfel, referendumul nu are sens.

Intrebat daca pe 29 iulie, la referendumul pentru demiterea presedintelui, se va vota dupa ordonanta sau dupa legea promulgata de presedintele interimar, Toni Grebla a spus: "Este hotararea pe care o va lua maine Senatul si probabil, dupa aceea, Camera Deputatilor. Nu pot sa apreciez".

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a promulgat, marti, legea de modificare a Legii referendumului, a anuntat Administratia prezidentiala.

Potrivit sursei citate, presedintele interimar, Crin Antonescu, a semnat, marti, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii referendumului.

Crin Antonescu anunta, luni, ca a decis sa promulge legea de modificare a Legii referendumului, asa cum au decis Parlamentul si Curtea Constitutionala, astfel ca referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.

"Am decis sa promulg legea de modificare a Legii referendumului asa cum a fost ea votata de Parlamentul Romaniei, asa cum a trecut prin Curtea Constitutionala", declara Antonescu.

Curtea Constitutionala a decis, in urma cu o saptamana, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Toni Grebla referendum, #prag referendum Senat, #ordonanta urgenta referendum Senat , #stiri Toni Grebla