Criza pe piata metalelor rare

Luni, 31 August 2009, ora 16:40
1706 citiri
Criza pe piata metalelor rare
Foto: Daylife

Cresterea cererii pentru masinile hibrid, dar si a unei largi game de gadgeturi si a altor produse va genera o criza a unor metale rare, ce sunt folosite la productia acestor bunuri, potrivit specialistilor.

La nivel mondial, cererea pentru metalele rare, ce reprezinta 15 dintre cele 117 elemente ale tabelului periodic al lui Mendeleev, va depasi productia cu aproximativ 40.000 de tone pe an, in urmatorii cativa ani, daca nu se gasesc resurse alternative celor existente in prezent, relateaza Reuters.

Criza s-ar putea declansa din cauza reducerii furnizarii din partea Chinei, cel mai mare producator mondial de astfel de metale.

Unul dintre metalele rare care ar putea intra intr-o criza de productie este niobilul, un element cheie pentru aliajul folosit in fabricarea magnetilor utilizati in motoarele electrice ale masinilor hibride, precum Toyota Prius, Honda Insight si Ford Focus, dar si in generatoarele pentru turbinele eoliene.

Din acest aliaj fac parte si terbiul si disprosiul, insa in cantitati mai reduse. De asemenea, lantanul este unul dintre elementele principale utilizate in cantitati foarte mari in productia bateriilor pentru autoturismelor hibride.

Cererea de masini hibride, dar si turbine eoline, se va majora accentuat in urmatorii ani, pe fondul cautarii unor alternative "verzi" solutiilor de transport si productie de energie.

Fiecare motor pentru Prius, de exemplu, are nevoie de 1 kilogram de niobil, iar fiecare baterie de 10 - 15 kilograme de lantan, iar, in viitorul apropiat, aceste sume se vor dubla, Toyota planuind sa creasca economia de combustibil a masinii.

Incepand cu 2010, Toyota estimeaza vanzari de 1 milion de masini Prius pe an, insa are probleme in asigurarea materialelor necesare, avand in vedere ca industria chineza a inceput sa foloseasca mare parte din productia locala de metale rare.

O alternativa ar putea fi, potrivit specialistilor, o mina din California, Statele Unite, ce ar trebui sa fie deschisa in 2012, dar si mine din Canada si Vietnam.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#criza metale rare, #cerere metale rare, #vanzari Toyota Prius , #stiri Toyota