ActiveWatch ii acuza pe politisti in relatia cu presa

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 21:29
656 citiri
ActiveWatch ii acuza pe politisti in relatia cu presa
Foto: Gandul

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei a transmis, joi, o scrisoare deschisa ministrului de Interne, Traian Igas, in care ii sesizeaza mai multe situatii in care politistii au avut comportamente necorespunzatoare fata de diversi jurnalisti.

Cei de la Active Watch au spus ca unii politisti au actionat abuziv in raport cu drepturile fundamentale la libera exprimare si acces la informatii de interes public.

"Subordonatii dumneavoastra au agresat sau au favorizat agresiuni comise asupra unor ziaristi sau persoane care incercau sa recolteze si sa comunice public informatii de interes general.

Ultimul incident de aceasta natura a avut loc chiar in ultima zi a anului trecut, la Resita, unde un ziarist de televiziune, aflat in spatiul public, a fost impiedicat cu violenta sa isi exercite profesia de catre doi politisti de la Politia de Frontiera.

Consideram ca aceste comportamente sunt semnalul unei culturi institutionale in dezacord cu normele propriei dumneavoastra institutii, dar mai ales cu principiile unui stat de drept. Calitatea democratiei nu este indicata doar de cadrul formal asumat de o tara, ci si de practica institutionala", se arata in scrisoare, in care se mai precizeaza ca acest mesaj este o solicitare din partea unor cetateni .

Ministrul Traian Igas a fost indemnat sa actionaze "ferm si suficient de vizibil pentru a le transmite tuturor angajatilor din institutiile subordonate ca epoca brutelor care trateaza cetatenii cu aroganta celor care pot lovi, fara sa dea socoteala, a apus".

"Cu amaraciune trebuie sa va marturisim ca evenimentele de mai sus sunt deja incluse in raportul anual privind libertatea de exprimare in Romania pe care ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei il va publica in curand. Raportul nostru este una dintre sursele folosite de alte organizatii guvernamentale si neguvernamentale pentru a acorda Romaniei calificative privind libertatea presei ori nivelul democratiei din tara noastra.

Va rugam, in consecinta, sa considerati sa asigurati sanctionarea abuzurilor comise de unii oameni ai legii in relatia cu cetatenii (implicit, cu jurnalistii), sa ii somati pe subordonatii dumneavoastra sa respecte si sa asigure accesul jurnalistilor la informatiile de interes public, cel putin la nivelul recomandarilor cuprinse in Ghidul Relatiilor Politie - Mass Media, sa aveti un an bun, de care sa nu va mai fie rusine", mai arata in scrisoare Mircea Toma, presedintele ActiveWatch.

Potrivit Active Watch, in luna august, bloggerul si jurnalistul freelancer Mihai Serban a fost lovit de un om al legii in timp ce filma cu telefonul mobil o masina de Politie stationata pe banda a doua a carosabilului, in miez de noapte, fara a avea in functiune semnalele luminoase. Bloggerul a fost apoi amendat pentru ca a traversat neregulamentar in timp ce filma.

ActiveWatch i-a scris ministrului si despre alte cazuri de abuz asupra unor jurnalisti.

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#politisti ministru Igas, #politisti abuzuri jurnalisti , #ministru Interne