Igas spera intr-un raport pe justitie echilibrat si obiectiv

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 13:44
1121 citiri
Igas spera intr-un raport pe justitie echilibrat si obiectiv
Foto: Antena1

Traian Igas, ministrul de Interne, spera ca raportul interimar pe justitie din februarie 2012 va fi obiectiv si echilibrat, in conditiile in care Romania a inregistrat, in opinia sefului MAI, progrese in lupta anticoruptie.

"Avand in vedere progresele inregistrate pe linia combaterii coruptiei, precum si faptul ca in perioada imediat urmatoare Guvernul urmeaza sa adopte noua Strategie Nationala Anticoruptie, speram ca raportul ce urmeaza sa fie dat publicitatii in februarie 2012 de catre Comisia Europeana sa fie unul echilibrat, care sa prezinte intr-un mod obiectiv progresele inregistrate de catre tara noastra in lupta impotriva coruptiei", a declarat Traian Igas, intrebat cum crede ca va arata raportul pe justitie din februarie.

Ministrul a reamintit ca raportul va fi elaborat de catre expertii Comisiei Europene care, in perioada 21-25 noiembrie 2011, au efectuat o misiune de evaluare in Bucuresti si in judetul Iasi.

"Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat ca discutiile cu reprezentantii autoritatilor publice centrale si locale din tara noastra au fost unele de substanta si au permis realizarea unei evaluari de ansamblu a modului in care partea romana a actionat pentru a raspunde la recomandarile formulate in raportul din iulie 2011", spune Traian Igas.

Acesta a atras insa atentia ca raportul care se va publica la inceputul anului viitor este unul intermediar. "Conform traditiei, rapoartele intermediare au un caracter strict tehnic", a mentionat Igas, reamintind ca raportul general va fi publicat in vara anului 2012.

"Daca facem o analiza comparativa a rapoartelor anterioare, vom vedea ca ele pun in evidenta progresele inregistrate de la o etapa de evaluare la alta. Chiar si intr-o evaluare critica, progresele inregistrate sunt evidente", considera seful MAI.

Ministrul a reamintit ca, in raportul din iulie 2011, activitatea agentiilor de investigare a infractiunilor si de aplicare a legii, intre care se inscriu si structurile MAI (Directia Generala Anticoruptie si Directia de Investigare a Fraudelor din IGPR), este "apreciata pozitiv".

In raportul din iulie 2011 se arata ca ele au obtinut rezultate convingatoare in investigarea cazurilor de coruptie. De asemenea, actiunea lor coordonata, printr-o actiune de mari proportii in sase puncte de trecere a frontierei externe a UE, "a demonstrat potentialul deosebit pentru stransa cooperare intre actorii responsabili de aplicarea legii", considera ministrul.

Olanda, singura tara care se mai impotriveste unei aderari, fie si partiale, a Romaniei la Schengen conditioneaza ridicarea veto-ului de rezultate palpabile in lupta anticoruptie care sa fie constatate in doua rapoarte succesive ale Comisiei Europene.

Pe de alta parte, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca progresele actuale nu sunt suficiente pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare in vara.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Igas, #Igas raport Justitie, #Igas raport obiectiv , #ministru Interne