Traian Igas, despre reforma Politiei si duetul aerian Ponta-Antonescu - Interviu

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 23:59
5866 citiri
Traian Igas, despre reforma Politiei si duetul aerian Ponta-Antonescu - Interviu
Foto: Arhiva

Ministrul de Interne, Traian Igas, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre modificarile care au dus la imbunatatirea activitatii Politiei, despre lupta impotriva coruptilor, care exista in orice partid, dar si despre succesul reformelor Guvernului Boc, obtinut in "ciuda piedicilor puse sistematic de duetul aerian Ponta-Antonescu".

Ministrul de Interne ne-a spus ca i-a insarcinat pe sefii de inspectorate sa se implice mai mult in destructurarea gruparilor infractionale, iar pentru asta a organizat cursuri de management strategic pentru a "creste abilitatile manageriale ale factorilor de decizie de la nivelul MAI".

Traian Igas a mai anuntat ca "a propus modificari la Statutul politistului, astfel incat cei care nu inteleg sa isi faca datoria cu profesionalism si nu isi desfasoara activitatea conform cerintelor sa fie mai usor de schimbat".

Despre partidul din care face parte, Traian Igas a declarat ca prin introducerea Codului Etic cei care sunt implicati in fapte de coruptie sunt sanctionati imediat.

Ministrul democrat-liberal ne-a mai spus ca PDL este hotarat sa faca reforma si sa guverneze bine, "in ciuda piedicilor puse sistematic de duetul aerian Ponta-Antonescu".

S-a imbunatatit activitatea politistilor in urma disponibilizarilor si a masurilor de eficientizare pe care le-ati aplicat?

In conditiile in care numarul de angajati a scazut, am constatat, in urma unei evaluari a activitatii Politiei, ca rezultatele in anul 2011 sunt totusi mai bune decat cele din anul 2010.

Ne-a ajutat foarte mult in acest sens implementarea conceptului de Politie rurala, o structura care functioneaza bine si pe care vrem sa o intarim odata cu incadrarea promotiei 2011. Vom completa in acest fel toate posturile libere la baza, asfel incat numarul politistilor in strada sa fie semnificativ mai mare. Patrularea 24 de ore din 24 in mediul rural descurajeaza infractionalitatea si ne permite sa intervenim cu operativitate atunci cand este cazul.

In acelasi timp, am cerut sefilor de inspectorate o mai mare implicare in destructurarea gruparilor infractionale - si puteti vedea ca se desfasoara zilnic actiuni in acest sens - dar le-am cerut si o mai buna pregatire. In acest sens, am organizat cursuri de management strategic pentru a creste abilitatile manageriale ale factorilor de decizie de la nivelul MAI. Cursul este destinat ofiterilor cu functii de conducere sau imputerniciti in functii de conducere care au calitatea de ordonatori de credite.

Nu in ultimul rand, am propus modificari la Statutul politistului, astfel incat cei care nu inteleg sa isi faca datoria cu profesionalism si nu isi desfasoara activitatea conform cerintelor sa fie mai usor de schimbat.

Ati afirmat recent ca anumite personaje incearca sa creeze probleme in interiorul structurii pe care o conduceti. Despre cine este vorba si mai exact cum actioneaza?

Sunt destui oameni si din mediul politic si din alte zone care nu vor stabilitate si care s-ar bucura de orice schimbare. Le plac nisipurile miscatoare. O sa-i dezamagesc, pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor are nevoie de stabilitate si de liniste pentru a duce la bun sfarsit procesul de reforma si pentru a-si desfasura activitatea de zi cu zi.

In ce masura se face vinovat MAI de problemele de la recensamant? Exista pana in prezent rezultate partiale?

MAI a avut responsabilitati de ordin organizatoric, iar prin prefecti ne-am achitat cu bine de aceste sarcini. In calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor, am cerut tuturor celor implicati sa trateze cu maxima atentie aceasta actiune, astfel incat sa avem o reprezentare cat mai exacta a datelor despre cetatenii Romaniei.

Va amintiti, probabil, ca in perioada recensamantului le-am cerut prefectilor si subprefectilor sa organizeze conferinte de presa la nivelul fiecarui judet pentru a informa corect populatia cu privire la activitatea de recenzare. Ei au facut acest lucru si, tot la solicitarea mea, au postat pe paginile de Internet ale prefecturilor, zilnic, informari despre stadiul procesului de recensamant la nivelul fiecarei localitati. Ce a tinut de noi, am facut.

Balbele au aparut in alta parte. Ca sa va raspund si la cealalta intrebare, rezultate partiale vom avea undeva in luna februarie 2011.

Erati nemultumit de modul in care decurgea activitatea in unele departamente din MAI, in mod special de activitatea DGIPI. S-au schimbat lucrurile intre timp? Ce masuri ati aplicat?

Activitatea in cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a inceput sa se schimbe in bine in ultima perioada, dar inca nu este la nivelul asteptarilor mele si a targetului impus. Eu am incercat sa promovez in Directie oameni integri, care nu sunt compromisi, oameni care au un parcurs profesional ireprosabil.

Militati pentru reorganizarea teritoriala pana la sfarsitul acestui an. In ce masura se mai poate indeplini acest obiectiv?

Am fost si raman sustinator al reorganizarii administrativ-teritoriale. Sigur ca aici este nevoie de o decizie politica a Coalitiei pentru ca lucrurile sa fie duse la bun sfarsit. Dar cu oameni politici responsabili o vom face. Trebuie sa intelegem cu totii ca acest proiect face parte din procesul de modernizare a statului roman si nu poate fi amanat la nesfarsit.

Putem observa in toata Europa ca aceste etape au fost parcurse. Proiectele finantate din bani europeni se deruleaza la nivelul regiunilor de dezvoltare si practic am transfera decizia de la nivel central la nivel regional.

Cum se pregateste MAI sa faca fata provocarilor organizatorice care vor aparea daca alegerile de anul viitor vor fi comasate?

Ministerul este pregatit sa asigure organizarea alegerilor in bune conditii indiferent, daca acestea sunt comasate sau separate. Ar fi de preferat ca alegerile sa se desfasoare simultan, pentru ca ar fi un singur efort financiar si logistic, iar structurile Ministerului sa se poata concentra pe activitatea de zi cu zi.

Ce veti face pentru a lupta cu mita electorala din campania din 2012?

Eu vin dintr-o zona in care acest element de mita electorala nu este practicat si imi vine mai greu sa ii inteleg pe cei care vor sa cumpere voturi. Desigur ca exista o legislatie care sanctioneaza astfel de practici, iar cei care intentioneaza sa ofere bunuri in speranta obtinerii unor voturi ar fi bine sa se gandeasca bine inainte sa o faca. Eu consider ca electoratul trebuie stimulat prin idei, programe si solutii, nu prin alte metode.

Cate procente de imagine si incredere a pierdut PDL in urma scandalurilor cu arestarile edililor banuiti de coruptie din partid?

Suntem singurul partid care a introdus un Cod etic functional, iar cand exista elemente care sa conduca in zona coruptiei suntem primii care luam masuri, indiferent despre cine este vorba. Daca urmarim societatea romaneasca de la Revolutie incoace, putem observa ca oameni lacomi au existat, din pacate, in toate partidele politice si in toate structurile statului, numai ca niciodata pana acum institutiile care aplica legea nu au fost atat de libere sa-si faca datoria. Ele actioneaza si in zona politica si in cea a functionarilor, oriunde exista suspiciuni.

Ce obiective a reusit PDL sa indeplineasca din cele pe care si le-a propus la inceputul lui 2011? Ce urmeaza?

Daca va uitati in programul de guvernare, veti vedea ca in acesti ani am realizat mult din ceea ce ne-am propus. Guvernul PDL a reusit sa pastreze un echilibru economic intr-o perioada grea de instabilitate financiara la nivel european, fara a renunta la masurile de reforma pe care ni le-am asumat la inceputul acestei guvernari. Cel mai recent exemplu este Legea asistentei sociale, pe care am adoptat-o saptamana aceasta. Cred ca este un semnal destul de clar, care arata determinarea PDL pentru reforma si buna guvernare, in ciuda piedicilor puse sistematic de duetul aerian Ponta-Antonescu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Traian Igas interviu Ziare com, #Traian Igas ministru Interne, #Igas reforma Politie , #ministru Interne