Igas: Liderii sindicali dezinformeaza si creeaza panica

Joi, 02 Iunie 2011, ora 15:07
3337 citiri
Igas: Liderii sindicali dezinformeaza si creeaza panica
Foto: Realitatea TV

Ministrul de Interne, Traian Igas, a explicat, joi, care este situatia reala a reducerii normei de hrana a politistilor si i-a acuzat pe liderii de sindicat, despre care a spus ca au venituri de zeci de ori mai mari decat angajatii carora le plang de mila, ca dezinformeaza opinia publica si creeaza panica.

"Incep prin a face un apel la adresa liderilor de sindicat sa nu mai dezinformeze, asa cum fac de fiecare data. S-au transformat in analisti politici, se pricep la tot si la toate. Ii chem sa vina alaturi de noi, avem un proces greu de trecut(...) Avem aceeasi tinta, sa modernizam acest minister, ar fi bine sa o facem impreuna, nu separat", a declarat Igas, intr-o conferinta de presa sustinuta joi, la cateva ore dupa declansarea scandalului.

Igas taie norma de hrana a politistilor, sindicatele ameninta cu proteste

Ministrul a explicat ca prin ordinul semnat miercuri seara norma de hrana a politistilor a fost diminuata la 130 de lei, in conditiile in care ea se plateste in functie de numarul de zile lucratoare si varia pana in prezent intre 400 si 600 de lei.

Reducerile se aplica numai pe luna iunie, iar incepand din iulie toti angajatii din MAI isi vor primi banii pentru norma de hrana in integralitate, urmand ca diferenta de la 130 de lei la cea existenta anterior reducerilor sa se recupereze in trimestrul 3 al acestui an, a mai spus acesta.

Presa dezinformeaza

Ministrul Igas a subliniat faptul ca masura a fost necesara ca urmare a respingerii de catre Parlament, saptamana trecuta, a legii referitoare la disponibilizarile din MAI.

"Sa nu mai dezinformam si sa nu mai cream panica in teritoriu! Vad si eu diverse titluri: 'Igas taie salariile' sau 'Politistii vor intra in greva'. Inca de la investirea mea in functie am primit misiunea de a reorganiza si restructura acest minister, dar procesul a inceput in perioada domnului Vasile Blaga. (...)

Avem un buget anual care se imparte pe trimestre, iar in al doilea trimestru ne obligam sa recurgem la reduceri. Procesul a fost ingreunat in Parlament, legea a fost amanata de atatea ori, apoi respinsa", a explicat ministrul de Interne.

Disponibilizarile incep in 30 de zile

Traian Igas a mai anuntat ca dupa respingerea legii disponibilizarilor din MAI in Parlament, intreg procesul de reorganizare a ministerului a trebuit sa fie regandit.

"Suntem intr-o ampla reevaluare pe toate directiile structurile si armele in parte. Sper ca pana maine seara sa avem trecute prin filtru toate organigramele. Incercam sa comprimam si sa reducem in special din aparatul central, ma refer strict la MAI. Cand le vom finaliza, incercam ca din cei pe care astazi ii regasim in misiune in strada sa nu diminuam numarul acestora. Vom diminua din structurile suport si din structura centrala. Reforma adevarata nu a fost facuta pana in acest moment, sunt posturi si pozitii care in opinia mea nu se justifica", a mai declarat ministrul de Interne, precizand ca este decis sa duca procesul pana la capat si dand asigurari ca cei care vor ramane angajati in sistem vor continua sa aiba parte de o anumita sustinere.

Ministrul a mai anuntat ca disponibilizarile in Ministerul de Interne vor incepe in aproximativ 30 de zile.

"Lucram la fiecare organigrama in parte, cand e gata scoatem posturile la concurs, ele se vor ocupa toate prin concurs. Din luna iulie, in ceea ce priveste salarizarea angajatii nu vor avea de suferit absolut deloc, iar diferentele din aceasta luna vor fi recuperate in trimestrul 3", a mai spus inca o data Igas.

Referitor la situatia salariilor de excelenta si de merit, ministrul a afirmat ca acestea nu au fost date in perioada mandatului sau, ci au fost reglate prin acte normative la finalul lui 2009.

"Eu, in perioada mea de ministru nu am dat salarii de merit. I-am invitat pe liderii de sindicat la decenta, nu fac altceva decat sa dezinformeze. Asteptam cu nerabdare si noi sa vedem listele si declaratiile de avere ale liderilor de sindicat. Cei care astazi le plang de mila politistilor care merita sa fie platiti la timp si pentru munca prestata au de foarte multe ori chiar si de zece ori mai mult", le-a replicat Igas sindicalistilor.

Intrebat de jurnalisti cum se vor face reducerile de personal, ministrul a spus ca urmeaza sa se promoveze si sa se adopte statulul politistului, si in afara de aceasta lege vor mai fi adoptate o serie de hotarari de guvern in urmatoarea perioada.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Igas norme politisti, #Igas disponibilizari politisti, #Traian Igas ministru Interne , #ministru Interne