T.R. Ungureanu: Basescu-omul nu e un demon, politicianul, un fenomen - Interviu

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 12:37
8607 citiri
T.R. Ungureanu: Basescu-omul nu e un demon, politicianul, un fenomen - Interviu
Foto: curentul.ro

Scriitor, jurnalist si politician. Asa poate fi caracterizat in cateva cuvinte europarlamentarul PD-L Traian Radu Ungureanu. Provocat la o discutie despre omul si presedintele Traian Basescu, alianta PNL-PC si propriile realizari si dezamagiri ca europarlamentar, acesta ne-a spus ca a intrat in politica pentru a continua concret ce a inceput, in scris, ca ziarist.

Despre Traian Basescu, TRU crede ca este "o dezamagire pentru cei ce vor sa vada in el un demon".

Fostul jurnalist vede in Alianta PNL-PC o "alianta a doi frustrati" si considera ca aceasta ar putea rezista intre cateva luni si o suta de ani, desi ii lipseste cooptarea "Marelui Evacuat", Corneliu Vadim Tudor.

1. Ati intrat in viata politica destul de tarziu, fiind la primul mandat de parlamentar. Ce-l impinge pe un om ca dumneavoastra sa se aventureze intr-o lume atat de imprevizibila precum politica?

Numai si numai interesul. Mai exact, dezinteresul pentru clipa de fata si interesul pentru ce ar putea fi Romania, dar nu e, din cauza atator oameni interesati numai de clipa de fata. Distanta intre literat si politician e un cliseu comod menit sa scuteasca de participare. Asa numitii activisti civili si prea multii intelectuali isi aroga dreptul de a dirija societatea, dar denunta oripilati mizeria politicii. Asta le permite - cum spun englezii - sa manance prajitura si sa o pastreze, in acelasi timp.

La randul lor, politicienii sunt mai mult decat fericiti sa incurajeze acest cliseu care ii scuteste de probleme suplimentare. M-am apropiat de PD-L, de Traian Basescu si de politica de partid, in urma unei decizii proprii si nu pentru ca am fost cumparat. Am facut-o pentru ca asa pot continua in mod concret ce am inceput, in scris, ca ziarist.

Proiectul e acelasi: de-romanizare a Romaniei, indreptarea unei tari care gaseste in mod automat calea spre esec.

2. Ati numit nou formata alianta dintre PNL si PC ca pe una "mocirloasa", iar despre Partidul National Liberal ati spus ca este "cea mai mare dezamagire politica a lumii post-comuniste". Cu toate acestea, si Partidul Democrat Liberal a participat in trecutul nu foarte indepartat la o coalitie si o alianta cel putin controversate, cu PNL si PSD. Cum ati caracteriza, privind retrospectiv, acele apropieri ale PD-L?

PD-L nu a facut Guvern cu PSD pentru ca stia ca PNL se va discredita in poala lui Voiculescu. Alianta PD-L-PSD a fost o solutie temporara si dezagreabila care a ferit Romania de o lunga guvernare oligarhica sub titulatura PSD-PNL-PC, dupa ce a extras PSD din aceasta retea.

In schimb, contractul Antonescu-Voiculescu a fost incheiat inainte de alegeri si mult inainte de orice sugestie executiva. O intelegere de acest tip se poate face numai in baza valorilor comune. Prin urmare, PNL ne invita sa constatam o suprapunere de idealuri care leaga liberalismul de voiculism. Crin Antonescu si-a expus calibrul si defaimat partidul pentru o lunga perioada de timp.

3. Cat credeti ca va rezista alianta dintre PNL si PC si care sunt sansele PD-L sa faca fata unei aliante PNL-PC-PSD la alegerile viitoare?

Intre cateva luni si o suta de ani. Alianta a doi frustrati plus televiziunile de serviciu e un compromis respingator care poate fi masurat doar in efectele olfactive, nu in ordine politica reala. Ce lipseste acestui acord e cooptarea Marelui Evacuat. Cu Vadim alaturi, Antonescu si Voiculescu s-ar oglindi mai bine in propria lipsa de substanta.

De altfel, sper ca fotografia noii familii Antonescu-Voiculescu sa stea in rama pentru totdeauna si sa transmita, de acolo, mesajul public de baza: suntem impostori televizati, va rugam sa ne votati!

4. Ati fost acuzat in urma cu ceva vreme ca ati fost agent al Securitatii.

De unde credeti ca porneste aceasta idee si in ce masura credeti ca aceste acuzatii au fost orchestrate de membri ai actualei opozitii parlamentare?

Asta producem: mizerie umana. Intunecarea e atat de avansata incat e greu de vazut cine mai poate da de firul salvator. Rasturnarea nu mai are ce rasturna. Voiculescu securistul-conservator e parlamentar, televiziunile cumparate de cativa miliardari-deseu tin o natie intreaga in palme, iar eminentele lor comentatorii de presa se intorc seara in palate bine ascunse de hectare de padure si trec la telefon pentru a regla contracte cu echipamente militare, santaje, campanii de defaimare si alte bunuri de stenograma.

5. Cum credeti ca a evoluat imaginea publica a lui Traian Radu Ungureanu dupa intrarea in politica?

Mai necunoscut si mai izolat. Spectacolul e instructiv: apropierea de un partid a fost transformata imediat intr-un pacat impardonabil. E foarte multa naivitate amestecata cu resentiment in acest exil provocat.

Pe de o parte, asta demonstreaza ca multe voci publice nu inteleg, nici acum, ce e politica si au ramas prizoniere ale romantismului infantil al anilor '90. Pe de alta parte, din acelasi loc, tisnesc invidia si frustrarea. Jetul e foarte asemanator cu lacomia imputata marelui adversar politicianist.

6. Cum se vede de la Bruxelles esecul aderarii Romaniei la Schengen?

Ca o agravare suplimentara a rupturii Vest-Est. O nereusita nationala poate duce la paranoia. Insa, o suita de nedreptati, insulte si corectii arogante in directia statelor estice sunt dovada unei atitudini programatice: esticii sunt tolerati in numele unei Europe de extensie geografica, dar nu conteaza.

Colegii polonezi, baltici, slovaci, bulgari va pot oferi un vagon de detalii. Politica estica a UE e politica blocului franco-german. Rezultatul e, deocamdata si tot mai mult, un cumul de miopie si emfaza. Parteneriatul Estic menit sa asigure flancul rasaritean al Uniunii e prizonierul agendei politice ruse.

Statele de pe linia de contact estica, adica Romania si Bulgaria, sunt haituite riguros de criterii rigide si ipocrite. Schengen nu are de-a face, nici in clin, nici in maneca, nici la regulament, cu Justitia. Dar tevatura pe tema "romanii si bulgarii sunt hotii de care va aparam" are totul de-a face cu punctele electorale dupa care alearga presedintele Sarkozy si cancelarul Merkel.

E adevarat ca justitia romana e o parodie nociva, dar asta nu inseamna ca fontiera de est a UE sta nepazita sau ca Romania si Bulgaria trebuie sa presteze servicii electorale gratuite.

7. Cum l-ati caracteriza in cateva cuvinte pe omul Traian Basescu, pe politicianul Traian Basescu si pe presedintele Traian Basescu?

Omul e o dezamagire pentru cei ce vor sa vada in el un demon. Politicianul e un fenomen. N-a iesit niciodata invins din alegeri. Mai important, e Basescu Presedintele si omul de stat.

Traian Basescu a intrerupt pe neasteptate seria politicii fara orizont. Basescu e, de departe, cel mai important personaj politic al ultimilor 20 de ani, intr-o categorie care ii mai include doar pe Ion Iliescu si Corneliu Coposu. Iliescu a reusit doar in ordine negativa, blocand desprinderea Romaniei de vechea ei istorie. Coposu a fost un politician mult mai pragmatic decat isi imagineaza administratorii cultului postum. Din pacate, n-a apucat sa faca opera de guvernare.

Cu Basescu, Romania a trecut la politica de viziune. In plus, Basescu a reusit sa sustina proiectul general de modernizare, cu o politica de amanunt extrem de realista. O buna politica defensiva, intr-un moment in care statul si perspectivele lui se aflau sub asediu.

8. Cata nevoie are Romania de Traian Basescu si cata nevoie are Partidul Democrat Liberal de Traian Basescu?

Romania fara Basescu ar fi fost o societate adjudecata. Presedintele Basescu a evitat o etapa istorica pentru care Romania parea coapta: ucrainizarea, altfel spus un soi de colonialism intern in care o suma de retele controleaza resursele, regulile de joc si distributia recompenselor.

Basescu a fost si va mai fi esential, intr-o actiune pe care putini comentatori sunt capabili sau dispusi sa o recunoasca. O vor face istoricii, daca vom mai avea asa ceva, in viitorul apropiat. PD-L va intra in etapa post-Basescu, dar nu trebuie sa se desparta de reperul Basescu. Liderul politic Basescu nu poate fi copiat. Valorile lui raman, insa, cea mai buna directie politica.

9. Care sunt sansele sa va vedem in viitorul apropiat renuntand la viata politica si care sunt sansele sa va vedem parasind PD-L si intrand in alt partid aflat in acest moment pe scena politica romaneasca?

Nule. Salivatul in asteptarea urmatorului scandal care trebuie sa confirme sila de politica a devenit un sport recreativ raspandit in presa. N-am intrat in politica pentru un package tour exotic. PD-L e singurul partid care produce administratie pozitiva.

Daca incercati un bilant, veti observa ca numarul partidelor majore noi in ultimii 20 de ani e foarte precis. Zero. La noi. In Anglia sau Germania postbelica e ceva mai mare: unu.

10. Care sunt cele mai mari reusite ale activitatii dumneavoastra de eurodeputat si care sunt cele mai mari dezamagiri ale acesteia?

Un europarlamantear poate fi cotat exact, dar numai cu instrumentele potrivite. Un europarlamentar face sau nu face trei lucruri: interventii in plen, rapoarte si voturi. Cel mai simplu sunt de numarat interventiile in plen. Rezultatul nu spune mare lucru, pentru ca multi europarlamentari au dezvoltat o industrie a interventiilor si citesc texte de 1-2 minute, pe teme pe care le cunosc si pe teme pe care nu le cunosc, doar pentru a-si spori numarul interventiilor.

Voturile sunt o chestiune de disciplina: esti in sala si mergi sau nu mergi cu grupul tau, uneori in functie de considerente nationale. Rapoartele sunt cel mai important criteriu. Volumul de munca si dezbatere e considerabil. Tema raportului spune mult despre seriozitatea autorului.

In fine, rapoartele au efect, pentru ca trebuie luate in considerare de Comisia Europeana si se pot solda cu modificari normative. Aici e contributia mea, cata este. E vorba de un raport asupra recuperarii somerilor greu reincadrabili si de un altul asupra asistentei financiare pentru Republica Moldova. De asemenea, un raport, finalizat, privitior la Strategia UE la Marea Neagra. Urmeaza un raport asupra dreptului de munca in UE, cu referinta speciala la cetatenii romani.

Dezamagiri: optica ruginita a blocului franco-german asupra statelor membre din Est si fetisismul social. Prima sta la baza unei erori strategice masive care poate costa UE la fel de mult ca impasul financiar declansat in 2008. A doua e un automatism comod care varsa bani in toate directiile sub presiunea agendei "corecte".

Prea multi europarlamentari refuza sa deschida ochii si sa observe ca "statul social" e mort iar "economia sociala de piata" nu se simte cu mult mai bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Ungureanu liberali, #Traian Ungureanu Basescu , #europarlamentar
Comentarii
Poza oscar
oscar
rank 5
Ce credibilitate mai poate avea un ziarist care a scris ode,imnuri si osanale pe bani portocalii dupa cum singur a marturisit si apoi a fost rasplatit cu un fotoliu gras de europarlamentar
Poza tieues
tieues
rank 5
Ce-l impinge pe un om ca dumneavoastra sa se aventureze intr-o lume atat de imprevizibila precum politica?