Traian Ungureanu crede ca UE a ajuns intr-o stare potential schizofrenica

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:16
1614 citiri
Traian Ungureanu crede ca UE a ajuns intr-o stare potential schizofrenica

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu lauda prestatia "sonora" a presedintelui Traian Basescu la Bruxelles, unde Romania a semnat, fara sa faca parte din zona euro, tratatul interguvernamental ce intareste disciplina fiscala.

In opinia lui Ungureanu, tara noastra a devenit "membru voluntar al zonei euro", iar presedintele a facut un "gest de solidaritate" la Bruxelles.

"Romania s-a plasat foarte bine in actuala reorganizare europeana. Presedintele Basescu a sustinut sonor nevoia unui acord, a sugerat solutia Protocolului 12 (care ar fi eliminat complicatiile unui nou tratat) si s-a alaturat, flexibil, variantei promovata de Germania si acceptata, apoi, de o majoritate", scrie Traian Ungureanu pe blogul sau.

"Intr-un fel, Romania a devenit membru voluntar al zonei euro, asumandu-si rigorile si normele legale presupuse de moneda euro. Insa, apartenenta efectiva la zona euro complica lucrurile. Decalajul cu care va intra economia romaneasca in zona euro poate genera un soc (asa cum a facut-o in cazul, mult mai precar, al Greciei si Italiei).

In plus, o Romanie gata de euro dar, inca, in afara zonei euro, are la dispozitie rata dobanzii si rata de schimb, pe care le va pierde din momentul admiterii in euro. Deocamdata, insa, Romania a luat toate deciziile economice si politice necesare. Ne aflam pe o pozitie corecta si viabila care n-ar trebui nesocotita, mai ales dupa gestul de solidaritate de la Bruxelles", mai apreciaza Traian Ungureanu.

In UE s-a ajuns totusi la un acord - tratat interguvernamental semnat si de Romania

In opinia europarlamentarului PDL, "Germania si Franta au redesenat Uniunea Europeana" ceea ce "e mult si insuficient".

"Acordul finalizat joi noaptea, la Bruxelles, e cuprinzator, dar problemele de baza raman, mai departe, in discutie. Prima intrebare priveste chiar noul acord. Cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy vorbesc de un nou tratat european. Daca e asa, va functiona UE cu doua tratate?

Sau va opera cu un nou tratat in interiorul vechiului tratat? Si cine va aplica, supraveghea si garanta tratatele? Comisia Europeana e legata de Tratatul de la Lisabona, iar noul acord (si viitor tratat) nu o poate dezlega de aceasta obligatie. Contradictia e deja evidenta.

Obisnuitele manevre si interpretari legale vor fi puse la lucru, dar nu vor putea elimina aceasta stare potential schizofrenica", este opinia lui Ungureanu despre rezultatul Consiliului European.

El critica faptul ca "noua linie europeana nu spune nimic despre lipsa de competitivitate si costurile exorbitante ale muncii in zona euro" si nici nu pune problema cresterii, astfel ca liderii francez si german raman "la ortodoxia gresita, dupa care criza e o chestiune de exactitate si buna crestere fiscala".

Traian Ungureanu considera ca noul acord propus a creat "o Europa cu doua crize" - criza euro si criza Uniunii Europene.

"De vineri, putem vorbi de o noua entitate politica si economica in zona euro. Si tot de vineri seara, interesele UE si intersele zonei euro nu mai sint aceleasi. In curand, ele s-ar putea ciocni", mai scrie Ungureanu.

M.M.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Traian Ungureanu zona euro, #Romania tratat zona euro, #Romania restrictii bugetare Bruxelles , #PDL