TRU - pretul unei constiinte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Martie 2011, ora 00:25
7988 citiri
TRU - pretul unei constiinte (Opinii)
Foto: Arhiva

Impotriva statutului PD-L in care nu au fost admise criteriile de integritate au votat doar 3 oameni in cadrul Consiliului National de Coordonare al PD-L: Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu. O socoteala de clasa intai ne arata ca toti ceilalti au votat pentru statut in actuala forma, deci impotriva criteriilor de integritate.

Ca au votat asa Radu Berceanu, de exemplu, nu cred ca mira pe nimeni. Nici votul Elenei Udrea si chiar al lui Emil Boc nu reprezinta reale surprize. Dar printre cei care au votat impotriva reformei morale in PD-L si, in general, in politica, se numara si Traian Razvan Ungureanu. Tradarea lui, bine recompensata de Vasile Blaga, nu mira nici ea cu adevarat, dar starneste o infinita greata.

Vi-l amintiti pe intransigentul gazetar TRU, inamicul virulent al practicilor PSD, cenzorul neobosit al Guvernului Tariceanu, aparatorul fara retineri al principiilor pe baza carora Alianta DA si Traian Basescu au castigat alegerile, crucificat la Cotidianul si mazilit, nu-i asa, pana si de la BBC pentru convingerile sale ferme. E drept, omul scria cu o mana texte independente, iar cu cealalta semna contracte de consultanta politica. Dar, pana la urma, TRU a facut optiunea salvatoare si a iesit din ambiguitate. A ales politica.

Foarte frumos! Politica avea nevoie de oameni cu principii solide, intransigenti pana la talibanism cu practicile consacrate. Impreuna, Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu si TRU ar fi trebuit sa fie grupul intelectualilor reformatori din cadrul partidului care a castigat puterea tocmai in numele reformei. Atat doar ca TRU s-a integrat perfect in politica. Asa ca nu mai simte nevoia sa o schimbe, ci sa profite de ea din plin.

In timp ce M. Macovei si C. Preda atacau neobosit derapajele partidului, lansau mesaje, propuneau schimbari de statut, dadeau din maini si din picioare pentru a apara principiile in numele carora au intrat in politica, TRU dormita fericit in scaunul sau moale de europarlamentar recunoscator pana la anestezie partidului care i-a oferit aceasta sinecura. Dar tacerea inca n-a fost nimic.

La CNC, Traian Ungureanu n-a mai tacut. A vorbit, iar discurul sau a fost ultimul cutit primit, de aceasta data in spate, de grupul reformistilor. "Eu ma intreb ce e PD-L. Unii cred ca e partid anti-coruptie, altii vor sa-l faca, eu cred ca e partid anti-criza. Ce s-a intamplat aseara ca incercarea lor a dat gres. Pentru ca proiectul lor a impins o parte din acesti oameni sa vada o incercare de control politic, iar altii, o incercare de epurare. Au si ei dreptatea lor (Cristian Preda, Monica Macovei, n.red.). M-a intrebat cineva pe culoar acuma, pe Gaddafi nu-l suspendati? Eu sper sa se autosuspende. Facem o figura de depresivi. Suntem toti emo".

Intreaga ironie dedicata candva de TRU ticalosilor din politica romaneasca a fost revarsata asupra fostilor colegi de lupta. Poate ca Monica Macovei este emo, dar nu vad niciun motiv de voiosie privind cum PD-L face zid impotriva propriilor corupti si cum partidul se scufunda in mentalitatea potrivit careia orice vot e mai valoros decat orice principiu.

Traian Ungureanu a tradat nu doar niste oameni, ci chiar principiile pentru care a intrat in politica. Pretul? Derizoriu: un post de vicepresedinte PD-L in echipa lui Vasile Blaga. Il va obtine probabil. Va fi vicepresedintele unui partid pesedizat pana in profunzimi, un partid care oricand ar putea face o noua frumoasa si, de aceasta data, stabila alianta cu PSD. Vedea-l-as pe TRU imbratinsandu-se cald cu Adrian Nastase si Liviu Dragnea. A fi o postura pefect concordanta cu profilul sau moral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Razvan Ungureanu PDL, #Monica Macovei PDL coruptie, #Cristian Preda PDL coruptie , #PDL
Comentarii
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Uneori ma mira sfanta indignare (naivitate sau visatoare?) a doamnei Ene, ea vrea un PDL curat ca lacrima, care sa fie altfel decat celelalte partide romanesti
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Tot dispretul pentru acest gen de oameni, iar...