Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Transelectrica: Salarii mari pentru sefi, concedieri in randul celorlalti angajati

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 14:57
3956 citiri
Transelectrica: Salarii mari pentru sefi, concedieri in randul celorlalti angajati

Directorii de la Transelectrica ar putea primi o remuneratie anuala bruta de pana la 1,4 milioane lei fiecare, iar cei sapte membri ai Consiliului de Supraveghere vor avea o indemnizatie bruta anuala de maximum 240.000 lei.

Castigurile vor avea o componenta fixa si doua componente variabile.

Astfel, pentru membrii Directoratului suma fixa propusa este de 288.000 de lei brut/an (64.000 de euro), la care se adauga o componenta variabila platita trimestrial si una anual, in functie de atingerea unor indicatori de performanta.

Cele doua indemnizatii variabile nu pot depasi de doua ori suma fixa, potrivit propunerii Comitetului de nominalizare si remunerare, care urmeaza sa fie discutata de actionarii Transelectrica intr-o AGA programata pentru finele lunii septembrie.

Astfel, sumele alocate Directoratului ar urma sa fie de minim 24.000 de lei brut pentru fiecare membru.

Transelectrica ar putea disponibiliza 300-400 de angajati, in urmatorii ani

Potrivit unor decizii AGA de la finele lunii mai, remuneratiile brute lunare pentru Directorat sunt cuprinse intre 6.800 de lei (1.500 euro) si 38.000 de lei (8.800 euro), iar Consiliul de Supraveghere de 7.000 lei (1.600 euro). Remuneratiile sunt provizorii, pana la AGA de la finele lunii septembrie, fiind stabilite la o zi dupa ce premierul Ponta a anuntat plafonarea salariilor in companiile de stat.

Potrivit propunerilor Comitetului de nominalizare si remunerare, pe langa indemnizatia fixa membrii Directoratului, ar urma sa incaseze doua indemnizatii brute variabile de maxim 1,1 milioane lei (259.000 de euro) anual. Jumatate din aceasta suma, respectiv 576.000 de lei (129.000 de euro), va fi platita in transe trimestriale, iar cealalta jumatate va fi achitata o singura data pe an.

La finalul mandatului, fiecare membru al Directoratului va mai primi o suma calculata in raport cu perioada in care a ocupat functia.

Astfel, pentru un mandat de patru ani, directorii vor incasa fiecare pana la 2,3 milioane lei (516.000 de euro), suma rezultata din inmultirea numarului de ani de mandat cu de doua ori cel mult indemnizatia anuala bruta fixa, de 288.000 de lei.

Cuantumul remuneratiilor variabile va fi stabilit in functie de anumite obiective si criterii de performanta (printre care EBITDA, cresterea productivitatii, realizarea planului de investitii) mentionate intr-un plan de administrare a companiei pentru perioada 2014 - 2017.

In prezent, Directoratul companiei este format din Stefan-Doru Bucataru, presedinte, si trei membri - Constantin Vaduva, Ioan Diaconu si Adrian Constantin Rusu.

Membrii Cosiliului de Supraveghere (CS) ar urma primeasca o suma fixa de maxim 48.000 lei (aproape 11.000 de euro) brut/an de persoana, echivalentul a 4.000 de lei (900 de euro) fiecare.

La fel ca directorii, membrii Consiliului de Supraveghere vor beneficia si de remuneratii variabile calculate in functie de mai multe criterii, cele mai importante fiind cele amintite in cazul Directoratului. Incluzand cele doua indemnizatii variabile pe an, de maxim cate 96.000 de lei brut, membrii CS ar urma sa aiba o remuneratie anuala bruta de pana la 240.000 de lei (54.000 de euro).

Si membrii Consiliului vor incasa o remuneratie la final de mandat, care poate fi de maximum 384.000 de lei (86.000 de euro).

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica este format din sapte membri, respectiv Ion Toni Teau (director general Lasselsberger), Ovidiu-Petrisor Artopolescu (fost manager la Microsoft Romania si fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor), Danut Sandu (presedinte MKB Nextebank), Gheorghe Diaconu (director in Transelectrica), Andrei Mihai Pogonaru (fiul omului de afaceri Florin Pogonaru), Radu Bugica (sustinut de Fondul Proprietatea) si Carmen Georgeta Neagu.

Concedieri in urmatorii ani

Transelectrica ar putea disponibiliza in urmatorii patru ani 300-400 de angajati, dintr-un total de 2.200 de salariati in prezent, intrucat automatizarea statiilor va determina o scadere a personalului necesar pentru operarea acestora, potrivit directorului general, Stefan Doru Bucataru.

"Urmeaza o perioada de negociere inclusiv a programelor de investitii, iar masura in care vom reusi sa concretizam aceste lucruri in perioada imediat urmatoare va fi si masura in care personalul se va reduce. (...) Per total, in baza planului de investitii pe care il avem, ma refer la intregul mandat, vorbim potential de o reducere de ordinul a 300-400 de persoane, dar este vorba de intregul orizont de timp si in masura in care intregul plan de investitii se realizeaza", a afirmat, miercuri, Bucataru intr-o intalnire cu investitorii si analistii pentru prezentarea rezultatelor financiare inregistrate de companie in primul semestru.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salarii sefi Transelectrica, #salarii manageri Transelectrica, #salarii Consiliu Administratie Transelectrica, #salarii Transelectrica , #bursa