In sport spun oare cifrele totul?

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:57
2030 citiri
In sport spun oare cifrele totul?

Se stie ca sporturile americane nu au foarte multi fani pe batranul contient. Fotbalul american, baseball-ul sau golful pot fi considerate sporturi oarecum necunoscute pentru europeni, care urmaresc in primul rand fotbalul.

Totusi, multe filme au adus toate aceste sporturi in atentia publicului de pe intregul mapamond, in special datorita farmecului pe care protagonistii de la Hollywood stiu sa-l redea atat de bine, atat pe micile cat si pe marile ecrane.

Cifre si indicatori de performanta

Filmul lansat in 2011, Moneyball, a trezit interesul multora de pe continent. Pelicula este construita in jurul unor intamplari adevarate si chiar daca actiunea se refera la baseball, mesajul din spatele imaginilor spectaculoase este unul cat se poate de interesant.

Brad Pitt si Jonah Hill interpreteaza rolurile lui Billy Beane, managerul general de la Oakland Athletics si respectiv Peter Brand, un proaspat absolvent de studii economice.

Clubul Oakland Athletics era mereu vazut ca fiind unul de coada clasamentului, datorita bugetului extrem de mic de care dispunea, an de an.

Managerul Billy Beane a realizat ca trebuie sa foloseasca o metoda neconventionala pentru a putea vreodata sa viseze la castigarea World Series. A observat insa ceva special la Peter Brand, pe cand acesta lucra pentru un alt club, acel "ceva" care va aduce intr-un final echipei succesul mult dorit.

Beane a crezut in tanarul absolvent, pe care l-a adus in echipa sa ca ca asistent al sau. Acesta ajunge datorita ideilor deloc traditionale sa ii inlocuiasca pe toti selectionerii, care mai de care mai experimentati, ai echipei. Peter Brand calcula anumiti indicatori de performanta atunci cand alegea jucatorii, extragand informatii statistice de baza din meciurile din Major League Baseball in care acestia activau si aplicand anumite formule personale.

3 jucatori de top au parasit echipa din Oakland la sfarsitul sezonului 2001. Urmand recomandarile lui Brand, Billy Beane a adus numai jucatori relativ necunoscuti, care nu aveau roluri semnificative in echipele in care jucau.

In ciuda tuturor criticilor, chiar si celor venite din partea antrenorului, strategia celor doi s-a dovedit a fi un mare succes. Oakland a terminat prima faza a campionatului pe primul loc cu un scor record de 103-59. Desi nu a reusit sa se impuna si sa ridice trofeul, echipa construita de Beane a reusit sa egaleze si un alt record, castigand 20 de partide consecutiv.

Performanta istorica i-a atras atentia lui John W. Henry, patronul celor de la Boston Red Sox, care la sfarsitul sezonului 2002, i-a facut o oferta incredibila controversatului manager. Insa Beane a refuzat oferta salariala de 12,5 milioane de dolari, dorind sa ramana in Oakland, aproape de familia sa. Aici se incheie doar filmul, insa povestea nu se incheie aici.

Totul este la fel?

John W. Henry a preluat in octombrie 2010 cel mai titrat club de fotbal din istoria Angliei, Liverpool Football Club, prin intermediul Fenway Sports Group. La numai o luna distanta, Damien Comolli a fost adus la club.

Francezul, care mai trecuse pe la cluburi ca Arsenal Londra, Tottenham Hotspur sau Saint-Ettiene, a primit libertate totala in ceea ce priveste transferurile de jucatori, in ideea de a transpune conceptul de Moneyball in sportul rege.

Insa cum bine stim ca vara nu-i ca iarna si ca nici baseball-ul nu-i ca fotbalul, lucrurile nu au decurs la fel de bine precum se asteptau americanii de la Fenway.

Comolli a fost raspunzator pentru transferurile lui Andy Carroll si Luis Suarez. Dupa cum se stie, atacantul englez transferat de la Newcastle in schimbul sumei de 35 de milioane de lire sterline nu a reusit decat sa-i dezamageasca pe fanii lui Liverpool si sa starneasca zambete si rasete pe fetele rivalilor. Tanarul care devenise cel mai scump jucatori britanic din istoria Premier League nu a reusit sa impresioneze si a fost vandut doi ani mai tarziu, pe mai putin de jumatate din suma record, catre clubul londonez West Ham.

In cazul lui Suarez insa, lucrurile au stat altfel. Uruguaianul nu numai ca a impresionat, dar a si fost vandut pe suma record de 61 de milioane de lire sterline, aproape de 4 ori mai mult decat platise gruparea de pe Anfield Road in 2011, atunci cand l-a transferat de la Ajax.

Performantele lui Comolli erau greu de contorizat. In urmatoarea perioada de transfer, francezul a mai adus alti 7 jucatori, insa la sfarsitul sezonului acesta si-a reziliat contractul cu gruparea britanica. In perioada ce a urmat, jucatorii adusi de francez au inceput sa fie indepartati de la echipa, in special datorita evolutiilor slabe pe care le-au avut.

Experimentul pare sa nu fii reusit, insa ne putem astepta la un val de tentative care vor aparea in lumea fotbalului european in continuare.

Fata de 2001, statisticile si informatiile au devenit ceva obisnuit. Se pot accesa rezultate live de la evenimente sportive, direct pe telefonul mobil si realiza statistici referitoare la jucatori si jocul lor. Datorita numeroaselor aplicatii care ofera acest serviciu in mod gratuit, aproape oricine o poate face.

Mai mult decat atat, numeroase companii care se dedica extragerii si prelucrarii datelor au aparut in lumea mizelor si bettingului. Toti pasionatii de mize sportive au tendinta de a verifica anumite statistici inainte de a-si plasa biletele. O simpla cautare de tipul clasament Liga 1 este suficienta pentru a ajunge la pagina dorita, care sa afiseze statisticile dorite.

Astfel ca, pe baza aplicatiilor si noilor sisteme, ne putem astepta ca in viitorul foarte apropiat, metoda Moneyball sa reuseasca sa fie pana la urma implementa cu succes si in sportul rege, nu doar peste ocean.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Moneyball transferuri fotbal, #Moneyball statistici , #transferuri fotbal