Ziare.com

Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:36

   

Esecul proiectului Nabucco: Ce suma a pierdut Transgaz
Transportatorul de gaze Transgaz Medias a anuntat, vineri, ca va inregistra un provizion de 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro) pentru acoperirea pierderilor de pe urma esecului proiectului Nabucco Vest.

Potrivit comunicatului remis Bursei de Valori Bucuresti, la aceasta suma s-ar mai putea adauga 6,6 milioane de lei, cheltuieli rezultate din obligatiile ce revin companiei ca asociat in dezvoltarea Nabucco.

Grupul austriac OMV, liderul consortiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest.

Esecul Nabucco: Ce suma a alocat OMV Petrom pentru acoperirea pierderilor

La sfarsitul lunii trecute, Consortiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale spre Europa via Grecia si Italia. Nabucco Vest si Trans-Adriatic Pipeline erau singurele doua proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan in Europa.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) ar urma sa transporte anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale produse in Azerbaidjan de consortiul Shah Deniz pana in Europa, via o conducta cu o lungime de 870 de kilometri care ar urma sa ajunga pana in Italia, via Grecia si Albania.

Conducta Nabuco urma sa faca conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de redistribuire de la Baumbarten, Austria. Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Botas (Turcia).

Dupa alegerea proiectului TAP, actionarii Nabucco au anuntat ca au de gand sa discute care va fi urmatorul pas pentru proiectul lor. La randul sau, grupul OMV a declarat ca ar putea sa-si indrepte atentia spre livrarea de gaze naturale Europei din regiunea Marii Negre.

C.P.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 625 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor