Gazoductul Giurgiu-Ruse a fost inaugurat. Prin Romania se face legatura cu intreaga Europa Occidentala

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 18:49
3690 citiri
Gazoductul Giurgiu-Ruse a fost inaugurat. Prin Romania se face legatura cu intreaga Europa Occidentala
Foto: Facebook/Transgaz

Gazoductul Giurgiu-Ruse, care va transporta gaze catre principalele piete de consum din Europa Occidentala, prin Austria, a fost inaugurat vineri, cu o intarziere de patru ani.

Inaugurarea a fost facuta de companiile Transgaz si Bulgartransgaz in prezenta mai multor oficiali ai celor doua state si ai Comisiei Europene.

Gazoductul face parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria.

"Proiectul de interconectare Romania - Bulgaria este singurul proiect prin care se asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul Romaniei", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Transgaz.

La ceremonie, care a avut loc la Ruse, pe partea bulgara a frontierei, au participat premierului Bulgariei, Boyko Borisov, directorul pietei interne a energiei la DG Energie din Comisia Europeana, Klaus Dieter Borchardt, si ministrii energiei din Romania si Bulgaria.

Dupa inaugurare urmeaza procedurile de incheiere de contracte pentru transportul de gaze prin noua conducta.

Interconectorul Romania-Bulgaria a fost finantat cu fonduri europene in valoare de 23 milioane de euro, dintre care 10 milioane euro alocate lucrarilor de pe malul romanesc si 13 milioane de euro pentru partea bulgara.

Statia de masurare a gazelor din Giurgiu permite circulatia gazelor in ambele sensuri, fiind dimensionata la un debit maxim de 1,5 miliarde metri cubi pe an in ambele sensuri.

Din statia de masurare, gazele sunt transportate prin conducte de tip DN cu un diametru de 500 mm, lungi de 5,1 km, pana de la grupul de robinete Comasca (Romania). Interconectorul Romania - Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa pana la acest moment.

Conducta Giurgiu-Ruse are o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei si 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, trebuia sa fie finalizata inca din anul 2012, dar proiectul a intarziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunarii.

Conducta va putea fi folosita atat pentru importuri, cat si pentru exporturi de gaze naturale.

Primele importuri si exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, incepand cu anul gazier 2016-2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#gazoduct Giurgiu Ruse inaugurat, #gazoduct Giurgiu Ruse , #stiri Transgaz
Comentarii