Statele care incalca regulile fiscale, "aratate cu degetul"

Luni, 12 Martie 2012, ora 15:50
2447 citiri
Statele care incalca regulile fiscale, "aratate cu degetul"
Foto: Arhiva

Banca Centrala Europeana si-a inasprit pozitia cu privire la politica fiscala din zona euro, cerand cresterea gradului de severitate a politicii fiscale a statelor membre, inclusiv prin "aratarea cu degetul" a statelor care refuza sa coopereze.

Criza datoriilor din zona euro a condus la reviziuirea reglementarilor fiscale in regiune, culminand cu semnarea, in ianuarie, a tratatului fiscal, de inspiratie germana, care introduce o disciplina mai stricta.

Totusi, oficialii BCE considera ca exista in continuare loc pentru imbunatatiri, potrivit unui raport al institutiei, citat de Financial Times.

Reglementarile aprobate recent in Europa reprezinta "pilonii increderii intre tari. Aceasta incredere este esentiala pentru uniunea monetara. Pentru a continua, uniunea monetara are nevoie de vointa de a se supune unei discipline care nu poate fi schimbata de niciun guvern, indiferent de motive", a spus Mario Draghi, presedintele BCE, in cadrul unei conferinte de presa de la Frankfurt.

Printre propunerile incluse in raport, BCE sugereaza ca procesul de supraveghere a tarilor care se confrunta cu dificultati ar trebui sa fie intarit in viitor de avertizari publice pentru tarile care refuza sa coopereze.

"Amenintarea cu expunerea, in conditiile in care un stat nu este cooperant, poate stimula statele membre sa adopte mai multe masuri", se arata in raport.

Daca o tara aflata sub supraveghere ameninta stabilitatea financiara a zonei euro, BCE sprijina ideea numirii de catre Uniunea Europeana a unui "consilier cu resedinta permanenta".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#BCE tratat fiscal UE, #inasprire tratat fiscal, #Mario Draghi Tratat Fiscal , #stiri Tratat fiscal