Chiuariu: Legea ANI, gandita ca un instrument politic in mana lui Basescu

Vineri, 21 Martie 2008, ora 22:35
1646 citiri
Chiuariu: Legea ANI, gandita ca un instrument politic in mana lui Basescu

Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, proiectul fostului ministru al Justitiei Monica Macovei, a fost gandita "ca un instrument politic in mana presedintelui Basescu", a acuzat, vineri, in cadrul emiusiunii "Stirea zilei", difuzata de Antena3, un alt fost ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, actual consilier de stat pe probleme juridice la Palatul Victoria.

"Initial, aceasta lege a fost gandita ca un instrument politic in mana presedintelui Basescu fiindca in forma promovata de doamna Macovei, presedintele Agentiei era numit de presedintele Romaniei", a atacat Chiuariu.

"Cand am venit si am preluat mandatul, legea ANI prevedea sanctiuni disciplinare. Daca il prindeai pe un politician sau pe un functioar public ca are avere nejustificata, ii puteai da avertisement. E cea mai usoara sanctiune disciplinara. Ii faceai putin din deget: Vezi, data viitoare nu mai lua spaga", a criticat Tudor Chiuariu.

Totodata, fostul ministru a vorbit si despre tactica "interesanta" a Monicai Macovei. Potrivit lui Chiuariu, "doamna Macovei a incercat sa-i irite si pe colegii din Guvern, si pe parlamentari, ca acestia sa n-o lase sa faca ce voia sa faca. Pe de alta parte, mai propunea si actiuni aberante. In acest fel, ea si-a perpetuat tot timpul un dusman si tot timpul avea cu cine sa se lupte. Astfel incat a aparut ca marea luptatoare anticoruptie. Cand tragem linie si vrem sa vedem care au fost marile realizari ale doamnei Macovei, vedem ca rezultatele sunt zero".

In ceea ce priveste solicitarea deputatului PSD, Eugen Nicolicea, ca Parchetul General sa ceara urmarirea penala a Monicai Macovei pe motiv ca, pe cand era ministru, a dat o lege pentru ANI care nu ar servi interesul public si i-ar apara pe demnitari, Chiuariu a spus ca "indiferent care ar fi faptele, daca ar exista indicii privind o eventuala fapta penala, procurorii numiti de domana Macovei sau la propunerea doamnei Macovei in functie nu vor face niciodata o astfel de cerere".

Potrivit fostului ministru liberal, "exista la Parchet un dosar mai serios decat asta privind o licitatie de la Ministerul Justitiei. E mai mult decat evident ca astfel de lucruri n-o sa se intample"

Referitor la atacurile Monicai Macovei, Chiuariu a explicat ca "nu poate fi cazul de raspundere penala in cazul adoptarii unui act normativ. Nici macar pentru conflict de interese. Acestea sunt legile internationale, transpupse si in legislatia romaneasca. Nu cred ca prin astfel de atacuri cineva poate castiga intr-un an electoral. Nici doamna Macovei nu va aduce PD-L, partidul pe care l-a reprezentat in Guven, si probabil ca o vom vedea in campanie electorala cu discursuri gaunoase despre lupta anticorputie, bineinteles".

La randul sau, deputatul Nicolicea a precizat ca nu a facut altceva decat sa preia "o idee a doamnei Macovei, care a solicitat acelasi lucru, si anume ca Parchetul sa se ocupe de Curtea Constitutionala. Si atunci, ca un exercitiu de procedura a Parchetului, am dorit sa vad daca se poate aplica si doamnei ministru Macovei, cu atat mai mult ca de data asta aveam motive".

"Doamna Macovei si-a permis sa spuna despre o decizie a Curtii Constitutionale ca este o decizie pentru hoti, iar cei care au dat-o sunt complici, probabil ca asa si-au luat locurile de judecatori, de asemenea, ca acestia apara niste suspecti ca sa nu fie cercetati, ca acestia ar trebui sa raspunda inclusive penal, ca ceea ce face Curtea Vonstitutional nu serveste interesului public si nu apara Constitutia si trebuie sa se aplice mijloace penale.

Am constatat ca aceste epitete si gratulari i s-ar potrivi foarte bine doamnei Macovei pentru ca a doptat o lege care nu avea niciun fel de sanctiune in ceea ce priveste confiscarea averilor ilicite, in ceea ce priveste pierderea mandatului sau functiei de catre demnitarul care avea o functie care avea o avere ilicta", a mai spus Nicolicea.

"In cazul in care proiectul ANI ar fi trecut cu astel de prevederi, cataloghez proiectul ANI ca un proict pebtru hoti. Le apara averea ilicita. iar cea care l-a dat este complice evident, probabil ca asa si-a platit locul de ministru. Ministrul Macovei apara niste suspecti ca sa nu fie declarati incompatibili si sa nu li se confiste averea ilicita, iar toti cei care fac astfel de proiecte ar trebui sa raspunda inclusiv penal.Ceeea ce a facut ministrul Macovei nu serveste intresului public, nu serveste Constitutia", a adaugat social-democratul.

Senatul a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi "pentru" si 4 voturi "impotriva", Ordonanta 49/2007 privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care prevede ca actul normativ trebuie sa se aplice in cazul averilor nejustificate, inspectorii de integritate urmand sa verifice daca diferentele de avere sunt sau nu justificate, in vederea eventualei sesizari a instantei. Potrivit Antena 3, in fruntea Agentiei ar fi fost ales Catalin Alexandru Macovei, fostul vicepresedinte al Agentiei.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, prezent la dezbateri, a aratat ca votul senatorilor asupra Ordonantei ANI reprezinta un semnal "extrem de puternic" pe care Romania il va trimite Comisiei Europene, astfel incat, in raportul din iunie, sa fie inregistrate progrese in domeniul justitiei.

La vot au participat toti senatorii ministri, sedinta de miercuri fiind ultima inaintea summit-ului NATO. Senatul este Camera decizionala in cazul acestui act normativ.

Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Fost consilier al ministrului Petre Daea, chemat în judecată la Iași din cauza unor nereguli în privința averii sale
Mihai Amarandei, fost consilier al ministrului Agriculturii Petre Daea, a fost chemat în fața Curții de Apel Iași de către reprezentanții Agenției Naționale pentru Integritate (ANI), după...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ani, #chiuariu, #Basescu, #macovei , #Monica Macovei