Chiuariu: Romania ar trebui sa reactioneze dur fata de rapoartele pe MCV

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 15:50
3591 citiri
Chiuariu: Romania ar trebui sa reactioneze dur fata de rapoartele pe MCV
Foto: Arhiva

Presedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu, a declarat vineri, ca Romania ar trebui sa aiba o reactie mai dura fata de modul in care Comisia Europeana realizeaza rapoartele in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), punctand ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ar trebui sa identifice solutiile pentru a stopa "campania de denigrare" dusa de CE.

Fostul ministru al Justitiei a comentat modificarea raportului privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV, realizata joi de CE prin inlocuirea formulei "trei ministri cercetati penal" cu "doua cazuri confirmate" de ministri cercetati penal.

"Nu numarul era problema si este in continuare o eroare, daca nu rea-vointa, in sensul ca ministrii respectivi nu sunt acuzati de coruptie. Stiu care sunt infractiunile de coruptie si unul dintre ei, la care ne gandim de fapt, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu - asta nu este coruptie - si celalalt este acuzat de infractiuni electorale, care iarasi nu este coruptie.

In aceste conditii, eu ma intreb si este un subiect de reflectie pentru noi daca ne lasam murdariti asa? Pentru ca toata lumea acum stie si pe baza unui raport oficial al unei institutii care se bucura de credibilitate - CE - ca in Guvernul Romaniei exista ministri corupti.

Nimeni nu mai face diferenta ca sunt acuzati, cine i-a acuzat si in ce context politic. Noi aici stim ca acestea sunt niste actiuni politice, dar lumea larga nu stie. Cred ca trebuie sa avem o reactie mai ferma, daca nu chiar mai dura fata de modul in care aceste rapoarte ne murdaresc imaginea", a afirmat liberalul.

El a subliniat ca Romania ar trebui sa reactioneze in primul rand prin mijloace diplomatice.

"Ministerul Afacerilor Externe ar trebui sa gaseasca cele mai bune solutii pentru ca aceasta campanie de denigrare, prin intermediul unor rapoarte oficiale ale unei institutii ce tine de o organizatie la care Romania este membru cu drepturi depline, sa inceteze", a spus Chiuariu.

Comisia Europeana (CE) a modificat, joi, pe pagina sa de internet raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), inlocuind formula "trei ministri cercetati penal" cu "doua cazuri confirmate" de ministri cercetati penal.

CE: S-a facut o clarificare in raportul MCV, nu a fost vorba de o eroare

Mark Gray, purtator de cuvant al CE, a afirmat joi ca executivul comunitar a dorit sa faca doar o clarificare, mentionand ca in Guvernul Romaniei exista numai doua persoane care au fost puse sub acuzare. Acest lucru nu inseamna insa ca in formularea de miercuri s-a facut o greseala, a precizat el.

"Versiunea finala a raportului va include clarificarea ca sunt doua cazuri confirmate de ministri cercetati. Avem cunostinta si despre alte cazuri, dar am ajuns la concluzia ca este potrivit ca raportul sa se limiteze la cazurile confirmate, in care a existat o punere sub acuzare. De aceea am modificat textul in acest mod pentru a evita orice ambiguitate", a declarat Mark Gray.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Tudor Chiuariu raport Justitie, #Tudor Chiuariu raport MCV, #Tudor Chiuariu Comisia Europeana , #stiri Tudor Chiuariu