Ziare.com

Trecem la ora de vara - efecte asupra starii de sanatate

Sambata, 30 Martie 2013, ora 13:43

   

Trecem la ora de vara - efecte asupra starii de sanatate
Romania trece, duminica, la ora oficiala de vara, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00. Aceasta trecere ar putea avea insa si unele efecte asupra starii de sanatate a oamenilor, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, deputat PP-DD si membru al Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor.

"Majoritatea oamenilor se adapteaza cu usurinta la modificarea orei, modificarile adaptive ale organismului facandu-s complet in circa 15 zile. Particularitatile fizice si psihice individuale influenteaza modul cum se realizeaza aceasta adaptare si de aceea la unii oameni se pot agrava sau decompensa unele afectiuni", afirma Tudor Ciuhodaru, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Duminica vom dormi mai putin cu o ora si chiar de luni se vor simti efectele schimbarii orei dintre care unele pot fi chiar periculoase, potrivit medicului.

Astfel, creste riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile dupa trecerea la ora de vara in special la persoanele tinere si active profesional. De asemenea, creste riscul suicidar, timp de doua saptamani de la modificarea orei in special la depresivi si la cei cu vulnerabilitati psihoemotionale.

Romania trece la ora de vara, dam ceasurile inainte cu o ora

Scurtarea duratei somnului cu o ora, precum si trezirea cu ora mai devreme duc la un stres la care organismul reactioneaza prin cresterea activitatii sistemului nervos simpatic. Pot aparea modificari, precum cele cardiovasculare manifestate prin variatii ale tensiunii arteriale si variate tulburari de ritm cardiac.

In plus, pot aparea si modificari neuropsihice, precum modificari ale calitatii somnului (insomnie, somnolenta), astenie, apatie, anhedonie, agitatie, irascibilitate, anxietate, tulburari de concentrare si memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenta sau bulimie) sau dereglari afective sezoniere si ideatie suicidara.

"Pentru evitarea sau diminuarea simptomatologie neplacute, recomandam planificarea corespunzatoare a programului si evitarea suprasolicitarii datorata stimulentelor nervoase, substantelor psihoactive sau situatiilor conflictuale. Nu e de neglijat petrecerea a cat mai mult timp in aer liber si miscarea chiar sub forma unor simple plimbari precum si alimentatie bogata in fructe si legume proaspete", recomanda Tudor Ciuhodaru.

Nu in ultimul rand, Ciuhodaru isi arata deazaprobarea fata de schimbarile orei de iarna-vara si subliniaza ca, "invocand faptul ca se perturba nejustificat populatia si ca pierderile din diverse domenii socioeconomice depasesc castigurile, unele tari au renuntat la schimbarea orei de iarna-vara sau nu au aplicat-o vreodata".

F.N.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2392 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Rusii au decis de mult sa nu mai tot schimbe ora.

Au decis sa ramana la "ora de vara".
Cand va veni mintea la cap si celorlalti?

 

Ora de iarna e o smecherie pentru a transefra consumul de energie

electrica de la stat sau companii, catre cetatean. Sa presupunem ca o persoana se scoala la 7 dimineata si se culca la 12 noaptea, indiferent de anotimp. Cu schimbarea la ora de iarna, dimineata, petrecuta la lucru, se consuma la locul de munca mai putina energie electrica, deoarece se face lumina mai devreme. Dupamasa, petrecuta acasa, se consuma mai multa energie electrica, deoarece se intuneca mai devreme. Deci firmele si institutiile consuma mai putin, iar noi cetatenii mai mult.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor