Nici nu s-a incheiat cazul Kovesi si apare la orizont cazul Lazar

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 08:49
9182 citiri
Nici nu s-a incheiat cazul Kovesi si apare la orizont cazul Lazar

Mi se pare o flagranta asimetrie intre modul cum a stabilit ministrul Justitiei ca, la numirea viitorului procuror general, acesta sa fie selectat de catre o ditamai comisie de specialisti, pe baza de interviu, dar la revocare toata treaba sa se reduca la evaluarea facuta de Tudorel singur, fara interviu, fara comisie, fara specialisti, ci numai cu pixul: mazil si gata!

Nu-mi permit sa-i pun la indoiala pe specialisti, dar parca imi amintesc de un comentator care preconiza in urma cu vreo 2-3 zile incheierea in coada de peste a interviului, anume pentru ca domnul Lazar sa nu poata contesta un eventual rezultat nefavorabil lui.

Ceea ce s-a si intamplat. Evident, Augustin Lazar, respins la primul interviu, nu se mai poate reinscrie la inca unul, desi teoretic nu este imposibil, dar chiar daca o face, nu vi se pare ca i-ar da o satisfactie domnului Tudorel, respingandu-l inca o data?

Nu exclud ca aceasta sa fi fost chiar o tactica de tip PSD+ALDE, ca sa scape de un procuror general atat de incomod si sa inscauneze in loc un altul, credincios si devotat. Un fel de "independent de-al nostru".

Nici nu cred ca Augustin Lazar a mizat pe vreo reusita in concursul unde s-a inscris. Dar a avut nevoie sa fie respins, ca sa mearga mai departe. Procurorul general este jurist si fara indoiala cunoaste toate caile de atac, subtilitatile lor nepatrunse si posibilitatile pe care omul de rand nici nu le observa.

Presimt ca nici domnul Lazar si poate nici altii dintre cei respinsi nu vor ocoli nimic, dar mi-e rusine de mine insumi cand ma gandesc ca inca cel putin un demnitar roman s-ar putea prezenta in fata Europei, revendicandu-si drepturile incalcate in tara lui de catre niste compatrioti, tocmai in momentul cand liderii europeni ii atentioneaza repetat pe acestia cu privire la nerespectarea statului de drept.

Dupa bunavointa si impartialitatea cu care au fost receptate reclamatiile fostei conducatoare a DNA in fata organelor europene, constituind un adevarat caz Kovesi, ar fi o palma grea pentru guvernul roman, pentru intreaga Putere, sa mai apara in fata Europei si un caz Lazar, asemanator.

Palma ar fi adresata in primul rand specialistului in drept Toader, care a intrat ca musca-n lapte intr-un joc unde se lasa teleghidat de altii, punandu-si pestigiul in joc si riscand restul carierei sale profesioale.

In plus, a aparut si zvonul ca zilele sale sunt numarate nu numai la Guvern, ci chiar la rectorat, daca nu cumva si la catedra, unde colegii il asteapta cu proteste, nu cu paine si sare. N-am obiceiul sa cobesc, dar parca-l vad pe profesorul-doctor Toader autentificand acte ca notar in cine stie ce orasel de prin fundul Moldovei.

In fond ce a gresit ministrul Justitiei? Fara indoiala, a gresit subordonandu-se tripletei Dragnea-Dancila-Tariceanu, iar daca ar fi sa-i fac o scurta caracterizare, as spune ca ii place sa-i evalueze pe altii, sa propuna revocarea lor, sa insire pe puncte toate hibele descoperite la ei si sa-i matraseasca fara drept de apel, asa cum a reusit cu doamna Kovesi si cum inca nu i-a mers cu domnul Lazar.

Aceste doua cazuri ar putea fi ca o adevarata sabie a lui Damocles pe capul domnului Tudorel. Caci, daca doamna Kovesi se va califica in cele din urma ca procuror sef european, atunci acest fapt il va descalifica mortal pe profesorul-doctor iesean, dandu-i motive si lui Augustin Lazar sa-si revendice drepturile incalcate.

Chiar daca doamna Kovesi n-ar iesi castigatoarea trofeului pentru care lupta, insusi faptul ca a fost selectata la varf este suficient ca sa observam cat pret pune Europa pe profesionalismul ei si cat dispret le transmite liderilor nostri, incapabili sa aprecieze personalitatile nationale la justa lor valoare.

Acum, modul cum nu reuseste sa-si valideze candidati nici pentru postul de procuror sef al Romaniei, nici pentru postul de procuror european ma pune pe ganduri. Una din doua: ori domnul Tudorel este incapabil sa-i selecteze pe cei valorosi si atunci, in toata modestia mea, ma indoiesc chiar si asupra competentei domniei sale la catedra, ori - iertati-ma - suntem un neam de prosti, iar domnul Tudorel n-a avut de unde alege.

Intrucat refuz sa cred aceasta din urma alternativa, nu ramane decat prima, aceea care incrimineaza direct poate buna credinta, poate impartialitatea, priceperea sau competenta domnului Tudorel Toader.

Pe scurt, chiar si un ceas daca mai sta domnia sa in Guvern este prea mult. Chiar si un minut daca le preda studentilor este exagerat. Pacat: profesorul de la Iasi si-a parasit catedra unde era pe val, ca sa esueze pe un banc de nisip la Bucuresti. Exista ceva sa ilustreze mai bine istorioara cu cioara de pe gard?

Iar, in timp ce comisiile prezidate de domnul Toader nu reusesc sa selecteze niciun candidat pentru postul din tara sau cel de la Bruxelles, comisia de acolo este gata sa selecteze la varf un candidat roman, neagreat de liderii romani. Ca in Kafka.

Imi permit sa-mi imaginez un scenariu. Sa zicem ca, in locul celor doua comisii dambovitene, i-ar evalua pe candidatii nostri la cele doua posturi o comisie europeana. Ma intreb: oare i-ar fi respins pe toti in bloc? Oare au venit numai mediocri in prima etapa sau vor veni numai genii intr-a doua?

Ma indoiesc. Mai curand, imi vine sa cred ca o alta comisie decat cea a orgoliosului Tudorel ar fi gasit un om capabil printre cei inscrisi. Poate chiar pe Augustin Lazar, poate pe altul, dar in niciun caz n-ar respinge toti inscrisii, numai ca sa-si demostreze "exigenta".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Laura Kovesi procuror sef european, #Augustin Lazar respingere candidatura, #Augustin Lazar candidat respins, #Augustin Lazar respins interviu , #Augustin Lazar