Prima reactie a ministrului Justitiei dupa ce Lazar a atacat in instanta procedura de revocare

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 11:31
11044 citiri
Prima reactie a ministrului Justitiei dupa ce Lazar a atacat in instanta procedura de revocare
Foto: Arhiva Ziare.com

Tudorel Toader a primit si a citit plangerea depusa de procurorul general Augustin Lazar la Ministerul Justitiei.

Amintim ca vineri procurorul general a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o cerere de suspendare a procedurii de revocare declansata de ministrul Justitiei, iar la Ministerul Justitiei o plangere prealabila impotriva actului administrativ reprezentat de raportul de revocare al ministrului Tudorel Toader.

"In Romania, accesul la Justitie este garantat pentru orice persoana. Problema e sa nu abuzam de acest drept. Din pacate, multi abuzeaza. Eu am plangerea aceea. Am citit-o. Astazi, cand programul imi va permite, voi face o declaratie mai cuprinzatoare privind legalitatea procedurii de numire in functia de procuror general", a declarat, luni dimineata, Tudorel Toader.

De asemenea, Toader a reiterat ideea ca, daca in 2016 ar fi fost ministru al Justitiei, el nu l-ar fi numit in functie pe Augustin Lazar, intrucat dosarul sau era incomplet.

"Pe data de 16 martie 2016, cand s-a inchis procedura - termenul de inscriere, dosarul candidatului Lazar avea doua piese: declaratia de intentie, prin care declara ca vrea sa fie procuror general, si un CV. Nu exista nimic in plus. Va spuneam si va repet, daca eram ministru al Justitiei, spunceam 'cate dosare avem?', 'patru', 'sunt complete?', 'nu, unul nu este', 'la revedere'. Nu ma puneam eu ca ministru sa caut sa-i completez dosarul unuia dintre candidati", sustine Toader.

De altfel, prima oara cand a adus acest aspect in discutie, Toader explica: "Ar fi trebuit sa spuna daca afirmatiile facute sunt sau nu adevarate. Adica noi riscam sa tragem concluzii inainte de a vedea daca spusele sunt adevarate sau nu.

Legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse in dosar si se primeste doar un CV la email in dosarul atasat. Daca nu era complet dosarul, eu, personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse si multe alte argumente".

La randul sau, Parchetul General a publicat, pe site-ul institutiei, documentele care arata criteriile, conditiile si documentele pe care Ministerul Justitiei le-a solicitat lui Augustin Lazar, in aprilie 2016, cand a candidat pentru functia de procuror general, pentru a demonstra ca procedura a fost legala.

"Urmare a afirmatiilor manipulatorii lansate in mass-media, aratam care au fost criteriile, conditiile si documentele solicitate de catre Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii de numire, in aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - procedura legala si transparenta", se arata pe site-ul Parchetului General.

Intre documentele prezentate se numara adresa formulata de ministrul Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, si lista criteriilor si calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In adresa transmisa de Pruna se arata ca un candidat trebuie sa aiba un dosar care sa contina CV, o scrisoare de intentie.

Amintim ca ministrul Justitiei a declansat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar in 24 octombrie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Tudorel Toader plangere Lazar Augustin , #Augustin Lazar