Activitatea DNA e aruncata in aer printr-un articol-bomba din Ordonanta Toader

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:24
38260 citiri
Activitatea DNA e aruncata in aer printr-un articol-bomba din Ordonanta Toader
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Activitatea DNA ar putea fi paralizata ca urmare a uneia dintre prevederile ordonantei de urgenta prin care au fost modificate Legile Justitiei. Este vorba de un articol aparent banal, procurorul DNA trebuie sa fi dat un examen in fata Sectiei pentru procurori din CSM, lucru pe care nu l-a facut niciunul, deoarece prevederea abia a intrat in vigoare.

"Articolul VIII: Procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", este unul dintre articolele din ordonanta care a fost publicata in Monitorul Oficial.

Acest articol trebuie corelat cu alta prevedere din ordonanta intrata in vigoare, aceea de a fi sustinut un concurs in fata Sectiei de procurori din cadrul CSM. Lucru pe care nu l-a facut niciunul dintre procurorii care activeaza la DNA, deoarece nu prevedea nicio procedura asa ceva pana acum.

Practic, pentru a lucra la DNA este nevoie de un concurs. Acest lucru nu apare la DIICOT, unde este nevoie doar de interviu. "Nu-si permiteau sa blocheze DIICOT, acolo sunt dosare cu crima organizata, interlopi si traficanti de droguri", au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

"Pentru a fi numiti in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui CONCURS organizat de catre comisia constituita in acest scop", se arata in OUG, in cazul DNA.

"Pentru a fi numiti in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, o vechime de cel putin 10 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma INTERVIULUI organizat de catre comisia constituita in acest scop", arata OUG, in cazul DIICOT.

Predoiu: Mai exista DNA?!

CSM va analiza maine situatia creata de aceasta ordonanta. Surse din Consiliu spun ca va fi de ales intre doua rele: fie intr-adevar se va merge pe ideea ca niciun procuror DNA nu indeplineste acum conditiile si deci toti trebuie sa plece, fie conditia concursului se va aplica doar pentru viitor, cu riscul ca actele de urmarire penala facute de procurorul fara concurs sa fie anulate in camera preliminara.

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a postat pe Facebook un mesaj in care arata ca, prin art.VIII din ordonanta publicata astazi, ministrul Toader a inchis practic DNA.

"El ofera astfel, cu putina intarziere, un raspuns intrebarii lansate public de Liviu Dragnea: Mai exista DNA?!. Raspunsul este nu, de azi nu mai exista. Ordonanta trimite acasa zeci de procurori DNA, oprind astfel anchete, descurajand intreaga institutie, incurajand lumea coruptiei. Iar MCV este incepand de astazi un acronim pentru Marea Coruptie Vesela", scrie Predoiu.

Ordonanta de urgenta pentru Legile Justitiei, anuntata dupa adoptarea in Guvern chiar de ministrul Tudorel Toader, a ajuns marti si in Monitorul Oficial, dupa aproape 30 de ore.

Documentul a suferit insa mai multe schimbari fata de varianta care a aparut in spatiul public, inaintea sedintei de guvern. Asta poate ridica si cateva semne de intrebare, avand in vedere ca, in cursul zilei de marti, cand incercam sa aflam pe unde a disparut si de ce, reprezentantii Consiliului Legislativ spuneau ca la ei n-a ajuns, desi, in caz de modifcari efectuate in sedinta Executivului, ar fi fost necesar un alt aviz.

Iata ce modificari a suferit Ordonanta Toader in sedinta de guvern

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tudorel Toader ordonanta, #DNA predoiu, #Toader predoiu , #ministrul Justitiei