Bruxelles-ul cere ca modificarile la Legile Justitiei sa fie facute de experti internationali

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 10:19
35028 citiri
Bruxelles-ul cere ca modificarile la Legile Justitiei sa fie facute de experti internationali
Foto: Hepta.ro

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a sugerat, in cadrul unei intalniri cu ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca modificarile la Legile Justitiei, care au dus la ample proteste in weekend, sa fie facute de experti internationali.

Totodata, Timmermans "a reamintit valoarea transmiterii proiectului de lege catre Comisia de la Venetia, pentru a-si exprima opinia", scrie Politico.

Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, care a fost solicitat in ultimii ani sa consilieze cu privire la schimbarile juridice din mai multe tari, precum Polonia.

Comisia Europeana monitorizeaza lupta Romaniei impotriva coruptiei de la aderarea tarii noastre la UE, in urma cu zece ani, in cadrul unui mecanism special creat pentru Romania si Bulgaria.

Cele mai recente modificari propuse de Tudorel Toader, care sunt analizate in prezent de Parlament, includ inlaturarea presedintelui Romaniei din procesul de numire a procurorului anticoruptie, mai noteaza sursa citata.

"Am vorbit despre consultarea Comisiei de la Venetia cu privire la numirea procurorilor", a declarat Toader pentru Politico, dupa intalnirea cu Frans Timmermans.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, fost membru al PNL, a sustinut ca propunerile ministrului Justitiei ar acorda Guvernului social democrat prea multa putere in privinta acestor numiri, mai precizeaza sursa citata.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit, marti, la Bruxelles, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre stadiul modificarilor la Legile Justitiei din tara noastra.

La intalnire au mai participat secretarul de stat, Marieta Safta, si secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), Paraskevi Michou, informeaza un comunicat al Ministerului Justitiei.

Ghinea: Toader ne-a spus ca nu are timp sa astepte avizul Comisiei de la Venetia

Deputatul Cristian Ghinea afirma ca USR a propus in Comisia Juridica de la camera consultarea Comisiei de la Venetia in legatura cu pragul propus de PSD pentru abuzul in serviciu, dar Toader a spus ca nu are timp sa astepte avizul acesteia.

"USR a propus, in Comisia Juridica de la Camera, consultarea Comisiei de la Venetia in legatura cu pragul propus de PSD pentru abuzul in serviciu. Tudorel Toader ne-a spus dupa aceea ca nu mai are timp sa astepte avizul Comisiei pe legile justitiei, inclusiv pentru modificarile legate de numirea procurorilor sefi.

Acum, prim vicepresedintele Comisiei Europene s-a vazut nevoit sa-l traga de mana pe Tudorel Toader si sa-i ceara sa astepte totusi parerea Comisiei de la Venetia. Mandru ca sunt roman, mandru ca sunt cetatean european", scrie Cristian Ghinea pe Facebook.

35.000 de romani au iesit duminica in strada sa apere Justitia de guvernanti

Asaltul guvernantilor asupra Justitiei, deciziile care ameninta economia tarii si masurile fiscale anuntate pentru sfarsitul anului i-au infuriat din nou pe romani, care au iesit duminica in strada in numar mare, in peste 30 de orase din tara, dar si in diaspora.

"Romania, trezeste-te!" a fost imnul zilei de duminica, iar sloganurile care s-au auzit in toata tara au fost "In democratie hotii stau la puscarie", "PSD, ciuma rosie!", "DNA sa vina sa va ia!" sau "Mars afara tradator de tara!", "Vrem lustratie" si "Fara penali".

Aproximativ 35.000 de oameni au protestat pasnic in Bucuresti, la Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, dar si Galati, Targu-Mures, Iasi sau Sibiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Frans Timmermans legi justitie, #modificari Legi Justitie , #ministrul Justitiei