Ce a discutat Tudorel Toader cu Liviu Dragnea inainte de decizia CCR care il vizeaza direct pe liderul PSD

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 17:19
8438 citiri
Ce a discutat Tudorel Toader cu Liviu Dragnea inainte de decizia CCR care il vizeaza direct pe liderul PSD
Foto: captura video Digi24

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, marti, cu Liviu Dragnea, in biroul liderului PSD de la Camera Deputatilor, despre sesizarea depusa la CCR de Guvern cu privire la formarea completurilor de judecata, sesizare care il vizeaza direct pe Dragnea.

In paralel, la Comisia juridica se purtau discutii despre modificarile la Codurile Penale si Legile Justitiei, insa Tudorel Toader nu a participat la sedinta, preferand sa trimita un secretar de stat.

La iesirea de la intalnirea cu Liviu Dragnea, ministrul Justitiei a fost asaltat de jurnalisti cu intrebari, dar la majoritatea a evitat sa raspunda clar.

"Am discutat ceea ce poate fi discutat, ceea ce trebuie discutat intre un presedinte al majoritatii parlamentare si un ministru al Justitiei, care, chiar daca e independent, face parte dintr-un guvern politic (...) Maine este miercuri si faptul ca maine se va judeca la CCR acel conflict juridic de natura constitutionala asta a fost principala tema a discutiei (...) Cine merge din partea Guvernului sa sustina sesizarea si eventual daca sunt elemente noi", a declarat, printre altele, Tudorel Toader.

In ciuda insistentelor jurnalistilor, ministrul Justitiei nu a vrut sa spuna cine va sustine maine la CCR pozitia Guvernului.

"Nu prezinta importanta cine va merge, important e ceea ce va sustine, evident, si mai importanta va fi dezlegarea", a spus Toader.

Intrebat daca au aparut elemente noi, Tudorel Toader, fost membru al CCR, a raspuns: "Sustinerea se face in limita sesizarii. Nu ai elemente noi, ci poti avea argumente noi", fara sa dea detalii.

De asemenea, intrebat daca intalnirea de azi i-a fost ceruta de Liviu Dragnea, ministrul a dat tot un raspuns evaziv: "Intalnirea de astazi face parte din intalnirile periodice pe care le cunoasteti (...) In momente din acestea, importante, clarificatoare, intalnirile sunt firesti".

Pentru ca un jurnalist l-a intrebat ce rol are Liviu Dragnea in acest conflict constitutional sesizat de Guvern cu privire la constituirea completurilor de la Inalta Curte, Tudorel Toader a spus ca "orice dialog prin care o parte informeaza o alta parte, prin care partile se informeaza reciproc, nu poate fi decat binevenit".

Ministrul Toader a mai precizat, tot la insistentele jurnalistilor, ca sesizarea care va fi discutata miercuri de CCR "nu are un continut juridic de natura penala".

"Maine judecatorii vor da o dezlegare de principiu, o dezlegare care intereseaza in general statul de drept, daca nu suna prea tare, intereseaza pe cei foarte multi care se judeca si care vor sa vada cum se constituie completul, vor sa vada daca o lege ulterioara modifica sau nu o lege anterioara sau daca nu cumva avem o lege care vine si prevede contrariul si vine cineva si spune 'Da, e frumos, am inteles, s-a schimbat procedura, dar de la anul'", a enuntat ministrul.

Intrebat daca se intalneste cu toti cei direct interesati de decizia CCR de maine sau doar cu Liviu Dragnea, Tudorel Toader a replicat: "Ma intalnesc cu toti cei care fac parte din guvern si din alianta aflata la guvernare".

"Eu nu m-am intalnit cu un justitiabil, ci cu cel de-al treilea om din statul roman. Am discutat despre proceduri si eventuale noi perspective", a mai subliniat el.

Despre ordonanta de amnistie si gratiere - "Toate la vremea lor"

Pe de alta parte, Tudorel Toader a fost intrebat de mai multe ori de jurnalisti daca ar fi de acord sau ar promova in Guvern o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea, iar raspunsurile au fost la fel de evazive.

"Toate la vremea lor, niciodata nu v-am spus ca la primavara nu stiu ce am sa fac. Toate la timpul lor (...) Va voi raspunde la momentul potrivit", a declarat el enigmatic.

Ministrul nu a vrut sa le spuna jurnalistilor daca Liviu Dragnea sau Viorica Dancila i-au cerut sau nu sa dea ordonanta. "Nu mai personalizati intrebarile, va voi raspunde la momentul potrivit", a fost tot ce a spus Tudorel Toader.

Intrebat in contextul in care PSD si ALDE negociaza remanierea Guvernului daca el crede ca este remaniabil, Tudorel Toader a raspuns: "Niciun ministru nu e batut in cuie, nu este de neschimbat, pe cale de consecinta orice ministru la un moment dat poate fi remaniat".

In ceea ce priveste acuzatiile dure lansate si astazi de presedintele Klaus Iohannis la adresa lui, Tudorel Toader a spus ca nu a discutat cu presedintele decat prin intermediari, "adica prin media".

"Eu nu vreau sa fac un inventar al spuselor celui care ocupa cea mai mare demnitate in stat, al faptului ca cererea de revocare odata nu era oportuna din punct de vedere politic, altadata nu era oportuna, altadata era neadecvata, acum este politica, adica tot felul de calificari dintr-o perspectiva personala si in limitelele domniei sale (...) Eu imi voi respecta competentele mele", a spus Tudorel Toader.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader discutii Dragnea CCR completuri , #ministrul Justitiei