Ce le-a promis Tudose sindicalistilor din penitenciare. Mitingul ramane valabil

Joi, 10 August 2017, ora 15:10
2150 citiri
Ce le-a promis Tudose sindicalistilor din penitenciare. Mitingul ramane valabil
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Revendicarea privind demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, ramane valabila, daca in urma discutiilor pe care le vom avea "nu se materializeaza ceva", a declarat, joi, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP), Stefan Teoroc, la iesirea de la discutiile avute la Guvern cu premierul Mihai Tudose.

"Concluziile sunt bune, astazi vom transmite tuturor liderilor nostri ceea ce am discutat si vom lua o decizie in privinta actiunilor de protest. Stim ca avem un miting planificat, deja, joi. Se schimba parametrii problemei, avand in vedere ca primul ministru a fost destul de transant, dar in primul rand receptiv", a precizat Teoroc.

De asemenea, acesta a spus ca, in cadrul intalnirii cu premierul si ministrul Justitiei, au fost discutate trei teme: salariile angajatilor, posturile existente si statutul special.

"Am avut trei probleme pe ordinea de zi, asa cum am anuntat si inainte de intalnire. Este vorba de salarii, posturi si de statutul special. La partea de salarii avem un accept clar de a se indrepta aceasta inechitate, cu majorarea acordata in structura de aparare, cu exceptia penitenciarelor. Urmeaza sa se analizeze exact data de la care se va pune in aplicare majorarea si pentru penitenciare.

In privinta statutului, primul ministru a fost foarte ferm, favorabil, in schimbarea denumirii in politia penitenciara. Stim ca acum ne denumim functionari publici cu statut special din sistemul Administratiei Penitenciarelor. Media si ordinea publica il schimba cu cuvantul gardian", a mai spus liderul sindical.

Totodata, sindicalistul a subliniat ca, prin hotarare de guvern, se poate majora numarul de posturi pentru angajatii din penitenciare, de la 15.000 la 20.000.

"Pentru posturi trebuie facut un material; noi spunem ca prin hotarare de guvern trebuie sa se modifice cele 15.000 de posturi prevazute in 20.000. Impreuna cu ministrul Justitiei vom analiza si, chiar daca se va face gradual, se va incepe inca de anul asta cu modificarea numarului de posturi, prin adaugarea unor posturi prevazute si ocuparea prin concurs a unui numar cat mai mare de posturi", a explicat Stefan Teoroc.

Liderul sindical a mentionat ca, anul acesta, sunt organizate concursuri pentru circa 1.200 de posturi, iar pentru a putea ramane pe "linia de functionare", va trebui sa se accelereze ritmul de incadrare.

"Anul acesta sunt in curs de desfasurare concursuri pentru 1.200 de posturi, dar ele sunt neutralizate prin efectul pensiilor militare. Vor pleca, prin pensii militare, mai multi de atat.

In mod normal trebuie odata sa extindem statele de functii existente si apoi sa acceleram ritmul de incadrare, din sursa externa, ca sa putem ramane pe linia de functionare.

Cati gardieni vor iesi la pensie

Din toata structura de aparare nationala, prin pensii militare, acum, cu panica asta, de la 15 septembrie se schimba total raportarea, baza de calcul ramane, dar nu poti avea o pensie mai mare decat venitul net. Stim ca in venitul net nu intra norma de hrana, consistenta, o parte importanta din salariu.

Toti cei care se incadreaza, chiar daca nu sunt chiar pe limita maxima de a sta in sistem, vor iesi la pensie, cam 15% sunt inca pensionabili la acest moment, din structura de aparare, deci si de la noi. Sigur, pensionabilii, care indeplinesc criteriile in acest moment, din sistemul Administratiei Penitenciare, sunt 10%, adica peste 1.000 de oameni. In mare masura toti cei care indeplinesc criteriile vor iesi", a sustinut Teoroc.

Sindicalistul a confirmat ca mitingul programat pentru data de 17 august in fata Ministerului Justitie este valabil, precum si faptul ca se va consulta cu liderii din teritoriu si vor lua o decizie de comun acord.

"Cu ministrul Justitiei nu a fost o discutie, intalnirea a fost cu premierul. Ministrul a asistat, a spus cateva cuvinte, nu avem ostilitati de povestit care sa se fi petrecut in sedinta, nici asteptari pe masura.

Nu s-a opus, insa pe partea de posturi doreste o discutie, ceea ce cumva ne tine pe loc, va trebui sa reanalizam ceea ce stim ca trebuie. La fel si pe partea de statut, ar vrea o discutie, insa premierul a transat decisiv, spunand ca este in favoarea politiei penitenciarelor", a adaugat Stefan Teoroc.

Intrebat daca solicita in continuare demisia ministrului Justitiei, Teoroc a raspuns ca, pana nu se materializeaza ceva, revendicarile acestora, inclusiv demisia ministrului, raman in vigoare.

Sindicatul National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP) a declansat, in data de 1 august, actiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza conditiilor de munca si a lipsei de personal din penitenciare.

Citeste si Lider sindicat penitenciare: Ministrul Toader traieste intr-un univers paralel. Noi dotam detinuti cu bastoane si fluiere ca sa pazim

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#discutii sindicate penitenciare premier, #protest penitenciare revendicari, #demisie Tudorel Toader penitenciare , #ministrul Justitiei