Cele 10 motive pentru care gardienii cer demisia lui Toader: Mai multi infractori pe strazi, zero reforma

Joi, 24 Mai 2018, ora 09:13
4972 citiri
Cele 10 motive pentru care gardienii cer demisia lui Toader: Mai multi infractori pe strazi, zero reforma
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, se va intalni joi cu membrii sindicatelor din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, potrivit agendei oficiale postate pe site-ul ministerului.

Sindicalistii din cadrul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) sustin ca nu au fost invitati la aceasta intalnire.

"Vom fi in fata Ministerului Justitiei pentru declaratii in legatura cu practicile abuzive ale ministrului Tudorel Toader care, dupa ce i-am cerut demisia pentru incompetenta, ne discrimineaza si incearca sa ne elimine din cadrul de dialog social", se arata intr-un comunicat al FSANP.

Sindicalistii cer demisia lui Toader din functia de ministru al Justitiei, pe motiv ca acesta nu ar fi facut reforma si ca mai multi infractori ar fi pe strazi.

FSANP a facut o lista cu 10 motive pentru care oficialul ar trebui sa-si dea demisia. "Avem cateva mii de infractori liberi pe strada sub pretextul unei imbunatatiri a conditiilor din penitenciare care nu se realizeza decat la nivel declarativ", arata sindicalistii.

Care sunt cele 10 motive de demisie:

1. I-am cerut ministrului Justitiei sa rezolve problemele sistemului penitenciar si i-am propus si solutii, dupa ce la primele proteste ale personalului a constatat ca exista penitenciare si s-a si deplasat rapid la cel mai apropiat pentru o sesiune foto. Au mai fost ceva vizite si cam atat. Nici macar una dintre cele 12 probleme n-a fost rezolvata.

2. Ulterior, cand a devenit evident ca ministrul Justitiei submineaza penitenciarele desi vorbeste despre modernizare, l-am criticat pentru reducerea la jumatate a investitiilor, obligarea angajatilor la munca fara plata si blocarea sistematica a proiectelor de dezvoltare la stadiul de propunere.

3. Cand au fost incercari de dezinformare, am fost nevoiti sa-l corectam pe ministrul Toader. A incercat si incearca sa ascunda efectele negative ale recursului compensatoriu, o gratiere mascata, de care au beneficiat deja cateva mii de infractori, care deja au inceput sa revina in penitenciare.

4. Desi a incercat sa nege ulterior sumele avansate, lucreaza la un proiect scandalos de premiere a infractorilor cu cate 5 - 8 euro pentru fiecare zi de detentie. Totalul efortului financiar pentru bugetul de stat va fi de peste 500 de milioane de euro. Victimele nu primesc nicio despagubire.

5. L-am contrazis si cand a incercat sa dezinformeze in legatura cu evacuarea unor corpuri de cladire din penitenciare. Stia ca acestea risca sa se prabuseasca in timp ce dansul se ocupa de corespondenta acoperitoare cu sefii de la penitenciare. Cele 22 de lucrari "in executie", dintr-o lista de 137 de pretinse investitii, sunt 12 in realitate.

6. Sefii penitenciarelor au fost vasalizati efectiv prin blocarea tuturor concursurilor de ocupare a functiilor de conducere, unele anuntate inca din decembrie 2016. Numirile s-au facut pe cate sase luni, ministrul prelungindu-le personal celor care s-au dovedit ascultatori. Ceilalti au fost inlaturati din functii fara nicio explicatie.

7. Statutul politistului de penitenciare l-a negociat de unul singur confundand dialogul social cu deciziile unilaterale prin care a respins majoritatea propunerilor sindicale. Motiv pentru care am si dezavuat recent incercarea de a frauda inca o data dialogul social, ministrul pretinzand in declaratii publice ca ar avea acordul sindicatelor pe acest proiect.

8. L-am criticat pe ministrul Toader pentru ca a musamalizat cazurile de coruptie de la Poarta Alba, unde sefi dovediti in urma unor controale ca au favorizat infractori-vip oferindu-le conditii mai bune si facilitandu-le liberarea anticipata, au fost pastrati in continuare in functii si ajutati sa se pensioneze.

9. Ministrul Justitiei a promis plata orelor suplimentare pentru angajatii din penitenciare. Nu s-a tinut de cuvant, desi s-a angajat acum 6 luni ca problema se rezolva in 2 saptamani. In continuare, cele peste un milion de ore suplimentare sunt neplatite, iar plata pentru viitor e incerta. A mai promis si dialog "in fiecare luni, a fiecarei luni". A uitat rapid.

10. Ministrul Justitiei ne discrimineaza, pentru ca avem o pozitie activa in apararea si promovarea drepturilor si intereselor profesionale ale membrilor nostri de sindicat si pentru ca am contestat deciziile politice privind premierea infractorilor si gratierea mascata. Ceea ce vom continua sa facem.

I.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#FSANP Tudorel Toader, #gardieni penitenciare Toader , #ministrul Justitiei
Comentarii