Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce modificari a suferit Ordonanta Toader in sedinta de guvern

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 20:03
6218 citiri
Ce modificari a suferit Ordonanta Toader in sedinta de guvern
Foto: captura video/dezbatere Parlamentul European

Dupa aproape 30 de ore de asteptare, ordonanta de urgenta pentru Legile Justitiei, anuntata dupa adoptarea in Guvern chiar de ministrul Tudorel Toader, a ajuns si in Monitorul Oficial.

Documentul a suferit insa mai multe schimbari fata de varianta care a aparut in spatiul public, inaintea sedintei de guvern. Asta poate ridica si cateva semne de intrebare, avand in vedere ca, in cursul zilei de marti, cand incercam sa aflam pe unde a disparut si de ce, reprezentantii Consiliului Legislativ spuneau ca la ei n-a ajuns, desi, in caz de modificari efectuate in sedinta Executivului, ar fi fost necesar un alt aviz.

Ziare.com a facut o trecere in revista a chestiunilor adaugate in sedinta de guvern.

Ministrul si-a intarit rolul

Rolul Sectiei de procurori din CSM este redus la a aviza numirile sefilor de parchete, apare si Inspectia Judiciara in procedura de revocare a membrilor CSM si dispar prevederile privind actiunea in regres impotriva magistratilor.

Cea mai importanta prevedere privind rolul Sectiei pentru procurori din cadrul CSM in numirea sefilor marilor parchete. Este vorba de modificarea articolului 40, alineatul 2, litera c), din Legea nr. 317/2004 privind CSM. Rolul CSM este de a aviza propunerile ministrului pentru sefii marilor parchete, si nu acela de a numi si revoca. Practic ii intareste puterea ministrului Justitiei in procesul de numire.

Potrivit OUG, noua forma este: "Avizeaza propunerea ministrului Justitiei de numire si revocare a procurorilor sefi de sectii ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT."

Vechea forma era: "Numeste si revoca procurorii sefi de sectii ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT."

Modificarea a fost facuta pentru a stabili mai bine procedura de numire si a delimita rolul Sectiei de procurori din CSM si a corela cu o alta lege. Numirile in functii se desfasoara in baza Legii 303/2004, privind statutul magistratilor, modificata recent.

Articolul 54: "Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a CSM dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".

Dispar prevederile privind actiunea in regres

In noua varianta care a fost publicata in Monitorul Oficial nu apar prevederile privind actiunea in regres demarata impotriva magistratilor. Varianta care aparuse inaintea sedintei de guvern stabilea ca statul, prin Ministerul de Finante, va exercita actiunea in regres impotriva judecatorului sau procurorului, daca in urma raportului consultativ al Inspectiei Judiciare rezulta ca eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de catre judecator sau procuror a functiei cu rea credita sau grava neglijenta.

Partile interesate pot formula recurs la tribunal. Termenul de exercitare a actiunii de regres este de 6 luni de la data comunicarii hotararii sau de la data expirarii raportului.

IJ apare in revocarea membrilor CSM

Ordonanta aduce in plus noi prevederi privind revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate dispune oricand in timpul mandatului, in mai multe cazuri.

Pentru prima data apare rolul Inspectiei Judiciare in aceasta procedura.

"Solicitarea de revocare se transmite Sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, care dispune efectuarea verificarilor necesare de catre Inspectia Judiciara. Verificarile trebuie efectuate in termen de cel mult 90 de zile de la data sesizarii Inspectiei Judiciare".

Astfel, apare unul din motivele de revocare, cand "Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, pe baza raportului intocmit de Inspectia Judiciara, ca persoana in cauza nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod necorespunzator, in mod grav, repetat si nejustificat, atributiile prevazute de lege".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#ordonanta justitie Toader modificari , #ministrul Justitiei