Ce spune ministrul Toader despre raportul Inspectiei Judiciare la DNA si contestatiile la Legile Justitiei

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 09:28
4832 citiri
Ce spune ministrul Toader despre raportul Inspectiei Judiciare la DNA si contestatiile la Legile Justitiei
Foto: Ministerul Justitiei

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va lua o decizie in urma controlului Inspectiei Judiciare la Directia Nationala Anticoruptie "sigur anul acesta".

In plus, oficialul considera ca rezistenta pe care unii o opun modificarii Legilor Justitiei este cauzata de multi factori, printre care "rutina, stagnarea, spiritul acesta 'e bine, merge si asa'", iar altii se opun pentru ca vor sa-si conserve privilegiile.

"Am cerut (...) controlul, Inspectia (Judiciara - n.red.) a efectuat cele doua controale, au facut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute si ceva de pagini.

Este obligatia mea nu numai morala, ci si legala, ca ministru, sa valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot sa ma fac ca nu s-a intamplat nimic, eu nu pot sa dau raportul la o parte si sa ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treaba, dar nu pot sa neglijez acel raport pe care sa il valorific si cu un rezultat pe care sa il prezint public, indiferent care va fi el.

Indiferent ce voi aprecia eu in urma evaluarii concluziilor din raport, o parte vor fi de acord si partea cealalta ma va critica. Problema este doar de nuanta, care parte va fi de acord si care parte ma va critica, rezultatul matematic va fi acelasi.

Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspectiei, ci (...) voi integra concluziile pe care le voi trage din raport intr-o evaluare de ansamblu a activitatilor desfasurate de respectivele entitati", a declarat Tudorel Toader, joi seara, la Antena 3.

Intrebat cand preconizeaza ca va lua o decizie in urma raportului, Toader a raspuns: "O zi exacta n-as putea spune, dar in scurt timp, sigur anul acesta".

Cat despre Legile Justitiei, Toader a fost intrebat de ce s-a creat o "isterie" in legatura cu modificarea Legilor Justitiei.

"Nu i-as spune chiar isterie, dar, oricum, este o dezbatere foarte intensa. Este o dezbatere atipica prin raportare la celelalte proiecte de lege.

La noi, societatea s-a schimbat profund. Speram ca si mentalitatea sa se schimbe tot profund si tot in bine. Aproape ciclic, cam la 12 ani, la noi se cam schimba legile fundamentale. Avem Constitutia din 1991, revizuita in 2003, deci dupa 12 ani. Avem pachetul de legi ale justitiei din 1992, modificate in 2004, dupa 12 ani, o modificare in 2005 si acum in 2017, iarasi 12 ani de zile", a spus ministrul.

In opinia sa, aceasta dezbatere "foarte intensa" are loc pentru ca "ne-am obisnuit".

"Pentru ca nu vrem schimbare, pentru ca Legile Justitiei au consolidat statutul magistratilor, au consolidat independenta magistratilor, dar numai ca legile justitiei, astfel cum sunt ele consolidate de 12 ani, tind sa rupa ceva din echilibrul necesar puterilor statului.

Aceasta rezistenta pe care unii o opun modificarii Legilor Justitiei se datoreaza multor factori. Pentru unii - rutina, stagnarea, spiritul acesta 'e bine si merge si asa'. Altii, mai prudenti, poate spun 'nu cumva sa se afecteze independenta justitiei, sa mergem intr-un regres institutional'. Altii, care, cu siguranta, vor sa-si conserve aceleasi privilegii pe care le au", a afirmat Tudorel Toader.

Intrebat de ce procurorii din CSM se pronunta in legatura cu cariera profesionala a judecatorilor, Toader a raspuns: "Problema a aparut chiar la o reuniune cu conducerile instantelor pe care am avut-o in vara aceasta la Constanta. Acolo s-a pus pentru prima data problema in mod explicit, am preluat-o ca propunere.

Numai ca, de la momentul propunerii, de la faptul ca dansii in cadrul CSM, in sectii, au optat pentru aceasta hotarare de separare a carierelor, cand au dat avizul pe proiectul de modificare a legilor justitiei, in bloc au spus 'nu'. Acum, mai in gluma, mai in serios, noroc ca avizul CSM-ului este consultativ".

El adaugat insa ca, "pana la urma, nu poti bloca legiuitorul", Parlamentul avand autoritatea constitutionala de a legifera.

"Daca nu vrei sa se adopte o lege, daca proiectul de lege raspunde standardelor europene, asigura independenta justitiei, raspunde exigentelor constitutionale, tu, categorie socio-profesionala a magistratilor, nu poti sa spui 'nu sunt de acord', ca daca ar fi asa, ar insemna ca medicii sa nu fie de acord sa se modifice legislatia din domeniul medical, profesorii sa nu fie de acord sa se modifice legislatia si, pe cale de consecinta, legiuitorul nu ar mai fi legiuitor.

De aici deosebirea dintre avizele conforme si consultative. Pana la urma, Constitutia ii da Parlamentului autoritatea de a legifera".

Citeste si Forumul Judecatorilor: Raportul MCV obliga Parlamentul sa renunte la Legile Justitiei, iar o decizie CCR obliga statul sa respecte recomandarea

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Toader Legile Justitiei, #Toader control DNA , #ministrul Justitiei