CSM o desfiinteaza pe Adina Florea, propunerea lui Toader pentru sefia DNA

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 12:26
29879 citiri
CSM o desfiinteaza pe Adina Florea, propunerea lui Toader pentru sefia DNA
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta

Dezinteres, superficialitate in exercitarea atributiilor, rezistenta scazuta la stres, o capacitate redusa de analiza si de sinteza, sincope in raportatea sa la anumite valori precum onestitatea si impartialitatea, acestea sunt o serie de caracterizari facute de Sectia pentru procurori din CSM, in cazul Adinei Florea, procuror propus pentru sefia DNA de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Sectia pentru procurori din cadrul CSM a decis, luni, avizarea negativa a candidaturii Adinei Florea pentru aceasta functie. Avizul CSM este consultativ.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, vineri dimineata, ca a primit avizul CSM privind desemnarea Adinei Florea la conducerea DNA.

Ministrul a adaugat ca va lua o decizie dupa ce va fi analizat avizul.

Despre independenta procurorului

Potrivit motivarii acestei decizii, publicate astazi de CSM, Adina Florea a fost criticata dur de magistrati.

"Analizand raspunsurile candidatei la interviu, Sectia pentru procurori retine ca aceasta nu a demonstrat o constientizare adecvata a diferenteisi interdependentei dintre principiul independentei procurorului si cel al subordonarii ierarhice, aspect deosebit de important, mai ales in contextul exercitarii unei fucntii de conducere in cadrul Ministerului Public.

In acest sens, referitor la alegatia Eu nu am fost niciodata un procuror independent, lucrez in Ministerul Public, Sectia pentru procurori remarca existenta unei confuzii evidente referitoare la notiunea de independenta, imprejurare de neconceput intr-un astfel de cadru.

Sectia retine ca independenta ii este conferita magistratului in vederea protectiei drepturilor persoanelor care apeleaza la justitie pentru a beneficia de un act de dreptate si consta in responsabilitatea magistratului de a convinge, nu prin forta principiului autoritatii, ci a argumentelor rationale, temeinice, acestea constituid astfel un mijloc de a asigura si patrsa increderea publicului in sistemul judiciar", arata CSM.

Sursa: Avizul negativ al CSM

CSM: Este o confuzie grava!

CSM arata ca, prin factorii de presiune ce o pot influenta, independenta este definita ca fiind capacitatea magistratului de a decide masuri, conform legii, fara nicio interventie sau influenta externa, capacitatea de a constientiza factorii externi ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente, precum si capacitatea de a respinge factori de natura externa, ce influenteaza sau creeaza aparenta unei influente.

"Confuzia doamnei procuror este cu atat mai grava cu cat denota o atitudine ideatica submisiva, care nu este congruenta cu calitatile necesare persoanei ce va detine cea mai inalta functie de la nivelul DNA", explica CSM.

Magistratii mai arata ca transmiterea unui mesaj public, ce denota existenta unor factori externi cu posibile influente decizionale, "poate genera un impact negativ asupra increderii in Justitie."

"Desi, aparent, doamna procuror a dorit sa se refere la subordonarea ierarhica, Sectia apreciaza ca formularea neinspirata nu poate fi interpretata drept o simpla eroare", mai explica CSM.

"Capacitate de sinteza redusa"

Referitor la aptitudinile manageriale necesare functiei pentru care Adina Florea a candidat, Sectia pentru procurori din CSM a remarcat, cu ocazia interviului, "o rezistenta scazuta la stres, o capacitate de analiza si de sinteza redusa, precum si anumite sincope in raportarea sa la anumite valori, precum onestitatea si impartialitatea, atribute indispensabile personalitatii managerului".

Potrivit avizului negativ, Adina Florea nu a dat un raspuns sustinut de "o argumentare concisa, coerenta si corecta din punct de vedere al logicii juridice, cu privire la Protocolul incheiat intre Ministerul Public si SRI in decembrie 2016, afirmand, pe de o parte, ca acesta adauga la lege, prin crearea unor echipe mixte care exced cadrului procesual legal, continand o metodologie de lucru pe baza careia s-a creat posibilitatea reala si concreta sa se poata delega de catre procurori activitati unor reprezentanti ai altor structuri decat structurile de politie judiciara, iar, pe de alta parte, sustinand ca nu a cunoscut continutul acestui protocol pana nu a devenit public si nici vreun procuror care sa fi delegat asemenea atributii."

Sectia pentru procurori din CSM a analizat CV-ul Adinei Florea si a observat ca aceasta a avut mai multe functii de conducere in parchetele din Constanta, inclusiv cea de sef al structurii de securitate, ce presupune gestionarea documentelor clasificate.

"Superficialitate"

"Sectia pentru procurori apreciaza ca nerecunoasterea unuia dintre documentele clasificate inregistrate in cadrul unitatii de parchet in care candidata isi desfasura activitatea poate denota o atitudine neglijenta in exercitarea functiei", se arata in motivarea citata.

De asemenea, dezinteresul relevat de Adina Florea in timpul interviului de la CSM, manifestat cu ocazia comunicarii pe cale ierarhica a Protocolului SRI-procurori, cand a explicat ca doar s-a multumit sa ia la cunostinta, exclusiv de adresa de inaintare, "dovedeste superficialitate in exercitarea atributiilor specifice".

Critica la foc automat

CSM a criticat si faptul ca Adina Florea nu a fost in masura sa ofere un raspuns punctual cu privire la impactul pe care il va avea asupra activitatii DNA infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie si o eventuala dezincriminare a unor infractiuni cu subiect calificat, instrumentate de DNA, "dovedind ca nu are capacitatea de a dezvolta solutii noi."

Florea a mai fost criticata ca a comentat activitatea DNA doar prin prisma unor informatii obtinute din spatiul public.

Concluzia

"Fata de toate considerentele retinute mai sus, raportate la dispozitiile art. 49 alin. (9), art. 54 alin. (1) si art. 55 alin. (1) din legea nr. 303/2004, vazand si criteriile stabilite prin Hotararea Sectiei pentru procurori nr. 105/02.04.2013, Sectia pentru procurori apreciaza ca doamna Florea Adina nu indeplineste exigentele necesare din prespectiva numirii in functia de procuror sef al DNA", se concluzioneaza in avizul CSM.

Intregul aviz poate fi citit pe site-ul CSM.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Adina Florea CSM aviz negativ , #ministrul Justitiei