Iordachizarea lui Tudorel Toader. De ce, domnule ministru?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 August 2017, ora 06:27
14308 citiri
Iordachizarea lui Tudorel Toader. De ce, domnule ministru?

Luarea de pozitie a Ambasadei SUA la Bucuresti in chestiunea Legilor Justitiei propuse de ministrul Tudorel Toader da, pentru cei carora inca nu le era clar din reactiile interne, dimensiunea raului care se pregateste.

Washingtonul, pentru ca ambasadorul nu vorbeste de capul lui, leaga mentinerea independentei Justitiei de Parteneriatul strategic SUA - Romania, deci chestiunea nu mai este, in mod oficial, una strict interna.

Si este absolut firesc sa fie asa. Cat timp americanii au interese strategice imense in Romania, incepanad cu scutul de la Deveselu, nu-si permit ca aceasta tara sa capete o vulnerabilitate majora prin prabusirea Justitiei in epoca Stanoiu, pentru ca exact asta ar urma sa se intample.

Cel mai mult a atras atentia propunerea ca procurorii sa nu mai fie numiti de presedintele Romaniei si, fiind si cel mai usor de inteles, ea a starnit principalele reactii. Este posibil sa fi fost si avansata in mod strategic, tocmai in acest scop. Adica pentru a capta majoritatea energiilor, urmand sa fie apoi retrasa ca dovada de flexibilitate si supapa de descarcare a adversitatii.

Este si o propunere extrem de greu de pus in practica, avand in vedere ca incalca flagrant unul dintre obiectivele MCV si anume stabilitatea legislatiei in domeniul Justitiei si in special al anticoruptiei.

Daca tot dorea sa depolitizeze desemnarea, dl Tudorel Toader ar fi trebuit sa il scoata din procedura pe ministrul Justitiei, adica un politician numit, nu ales, deci extrem de dependent de sustinerea politica din partea unui partid si a sefilor acestuia.

Presedintele este un om politic, dar legitimat de cel mai consistent vot popular si fara dependente politice fata de un partid sau un lider politic.

Dar in spatele acestei propuneri se ascund altele, desi mai putin discutate, cu potential toxic cel putin la fel de mare, in opinia mea, chiar mai mare. Si ma refer in primul rand la tandemul trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justitiei si crearea unui corp special pentru anchetarea magistratilor. Ambele au acelasi scop evident: intimidarea si reprimarea corpului magistratilor.

Intreb si eu: daca avea Inspectia Judiciara la dispozitie, ce facea un ministru precum Florin Iordache impotriva judecatorilor care l-au condamnat sau a procurorilor care l-au anchetat pe Liviu Dragnea?

Si ecuatia este valabila pentru orice ministru politic. Nu exista insa in Romania partidul politic care sa fie deasupra acestui risc. A pune in mana unui om politic, asa cum este ministrul Justitiei, o arma precum Inspectia Judiciara pe care sa o foloseasca ca pe OUG 13 cred ca ar echivala cu o bomba atomica.

Dupa cum nu exista nicio justificare pentru crearea acelui corp special de procurori care sa se ocupe de magistrati.

De ce nu am avea si un corp special de procurori pentru medici? Pentru profesori? Pentru ziaristi? Cat timp judecata se face in instantele obisnuite, de ce sa fie creat acel corp special de anchetatori?

Eu nu vad decat aceeasi explicatie: sperietoare si instrument de intimidare a magistratilor incomozi, exact ca in perioda lui Cristian Panait.

Opozitia dura a procurorilor la aceste modificari a fost expediata rapid pe la televiziunile antiJustitie: sunt suparati pentru ca proiectul introduce raspunderea magistratilor. Fals! Povestea aceasta cu raspunderea a fost astfel manipulata incat sa atraga simpatie pentru modificari: gata, de acum magistratii care gresesc vor plati!

Vor plati la fel ca pana acum. Raspunderea exista si pana acum, si pana acum magistratii erau pasibili de a plati cu averea proprie pentru prejudiciile provocate de greseli. Singura modificare este ca daca pana acum statul care a despagubit victima unei erori judiciare se putea indrepta impotriva magistratului, dupa aceasta modificare va fi obligat sa o faca.

Din ce a zis dl Toader, o posibilitate a devenit obligatie. In rest, nu vedem sa se fi schimbat nimic in privinta raspunderii magistratilor.

Si acesta este doar varful iceberg-ului, pentru ca proiectul nu este inca public in toata splendoarea sa. Cine stie cati diavoli se ascund prin detaliile lui.

Sunt convinsa ca batalia pe aceste legi va fi grea si din nou in joc este inclusiv statutul extern al Romaniei. Si el se va prabusi odata cu Justitia. Iar aparentul pas inapoi facut de Liviu Dragnea si Tudorel Toader - cum ca, vezi Doamne!, ar fi vorba doar despre un inceput de dezbatere - nu ma convinge.

Sa fim seriosi! Cand a anuntat modificarile, dl Toader nu a avut deloc aerul ca face un exercitiu democratic. In plus, nu vad ce dezbatere poti provoca in lipsa insusi subiectului acesteia - proiectul de lege in integralitatea lui.

Daca in privinta lui Liviu Dragnea lucrurile sunt clare, omul e consecvent si motivatia lui, de condamant si inculpat, e foarte clara, pe ministrul Justitiei nu-l inteleg. Tudorel Toader nu e prost. Dimpotriva, este un om foarte inteligent si abil. In acelasi timp, are, din informatiile mele, mari ambitii si politice, si de continuare a mandatului.

Dupa ce a ajuns ministru in contextul post-Iordache, dupa cate vizite a facut la Bruxelles si cate intalniri cu Hans Klemm a avut, mi-e imposibil sa cred ca nu ii era perfect clar ce reactie interna si externa vor starni cele mai multe dintre modificari. Mi-e imposibil sa cred ca nu si-a anticipat decredibilizarea, "iordachizarea", care il va urmari multa vreme de acum incolo.

Adica ceea ce a evitat cu multe fente si multe volte, enervante pentru PSD, de la inceputul mandatului.

Si atunci, de ce? Din profunda convingere dusa pana la capat sau cu mana rasucita la spate?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#legile justitiei Tudorel Toader , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Parsiva persoana acest Tudorel Tudor, in functia de ministru !
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
Un exemplu de lipsa de responsabilitate la acest ministru.!